Haritaki

Haritaki

Haritaki: Egy ősi gyógynövény egészségügyi, szépség- és spirituális előnyei

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az ájurvéda, India hagyományos orvoslása tele van természetes gyógymódokkal mind az egészségügyi problémákra, mind a szépségápolásra. A sokoldalúan felhasználható ájurvédikus gyógynövények egyike a haritaki.

Mi az a haritaki?

Haritaki Haritaki

Technikailag a lombhullató myrobalan szilvafa termése, a haritaki fontos gyógynövénynek számít az ájurvédában és a sziddha gyógyászatban, az indiai őshonos gyógyászat mindkét formájában. Maga a gyümölcs kicsi, hosszúkás és kevesebb mint 2,5 cm méretű.

A gyümölcsöket gyakran még zöld és nyers állapotban gyűjtik, majd aranybarnára vagy feketére szárítják. Ezután porrá őrlik és ájurvédikus gyógyhatású szereket készítenek belőlük. A gyümölcsök ereje a gyűjtés helyétől, színétől és alakjától függ.

A haritaki harad, haradey, kaddukki (Dél-Ázsiában) és kayakalpa néven is ismert. Tamilul kayakalpa néven emlegetik, a test fiatalítója, amely kiegyensúlyozza az összes doshát, vagyis humort. Gyakran életadó gyógynövényként emlegetik.

A haritaki egészségügyi előnyei

A haritaki az ájurvédában sokoldalú egészségügyi alkalmazásai miatt nagyra értékelt. Egy elismert ájurvédikus szakember szerint a haritaki kiegyensúlyozza az összes elemet, különösen az étert és a levegőt. Az éter és a levegő kombinációja Vata dosha néven ismert, amely az ájurvédában az összes betegség 80 százalékát okozza.

A haritaki magas C-vitamin-, K-vitamin-, magnézium-, aminosav-, flavonoid- és antioxidáns-tartalmú gyümölcs.

Az ájurvéda gyakorlói számos betegség kezelésének részeként alkalmazzák, beleértve a rövid távú és krónikus egészségügyi problémákat is.

A haritaki a jótékony hatású ájurvédikus keverék, a triphala egyik alkotórésze, a bibhitaki és az amla, vagyis az indiai egres mellett.

Fontos, hogy mindig konzultáljunk egy képzett gyógynövényszakértővel, mielőtt bármilyen gyógynövényt, beleértve a haritakit is, hozzáadnánk az étrendünkhöz.

Egy 2018-as tanulmány szerint az ájurvédikus kutatók megjegyzik, hogy a hét különböző gyümölcsfajtának mindegyike meghatározott betegségekre van előírva. Szerintük és 2014-es kutatások szerint a haritaki jótékonyan hat köhögésre, székrekedésre, gázokra és puffadásra, emésztési zavarokra, méregtelenítésre, fogyásra, bőrbetegségekre, anyagcserére, immunitásra, termékenységre, libidóra, tisztításra, a rendszeres bélmozgás támogatására, a szövetek táplálására és fiatalítására.

Egy 2017-es farmakológiai tanulmány a myrobalan gyümölcs kivonatáról azt sugallja, hogy számos hasznos vegyületet tartalmaz, amelyek alátámasztják alkalmazását rákellenes, gombaellenes, antibakteriális, antioxidáns és antidiabetikus hatásaiért.

Ezek szerepet játszanak a szív egészségében, a sebkezelésben és az emésztés támogatásában is. Régebbi, 2013-as kutatások alátámasztják a haritaki alkalmazását aranyér esetében, de további vizsgálatokra van szükség.

A haritaki szépségápolási előnyei a bőr, a haj és a köröm számára

Haritaki Haritaki

Mint fiatalító és regeneráló, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény, a haritaki vélhetően képes javítani a bőr, a haj és a körmök egészségét.

Bőr

Egy 2019-es kutatás szerint a haritaki segíthet az ájurvéda által osztályozott különféle bőrbetegségek kezelésében. A használatát ajánlják a bőr mindennapi egészségének megőrzésére.

Külsőleg úgy használjuk, hogy pasztát készítünk belőle egy kis vízzel vagy rózsavízzel. Ha egy kicsit szárít, adjunk hozzá néhány csepp olajat.

Egy 2014-es tanulmány szerint a haritaki porból, ghíből és vízből készített haritaki paszta segített a repedezett lábakon.

Haj

Egy 2021-es tanulmány megjegyzi, hogy a klasszikus ájurvédikus szövegek tartalmaznak haritaki port használó hajfestékeket, megjegyezve, hogy ezeket a készítményeket generációk óta használják káros hatások nélkül. A kutatás azt is megjegyzi, hogy a haritaki nemcsak sötétíti, hanem puhítja is a hajat.

Körmök

Egy 2019-es tanulmány megjegyezte, hogy a haritaki antimikrobiális tulajdonságai hasznosak lehetnek a körömágy fertőzésének enyhítésében, bár több magas színvonalú kutatásra van szükség.

A haritaki típusai

A haritaki számos formában kapható a piacon. A sokoldalú és népszerű porított forma mellett kapható haritaki paszta és ghível vagy cukorsziruppal készült lekvárszerű készítmény is.

A betegségtől függően a haritaki tabletta formájában vagy gyógynövényolajként is felírható. A különböző formákat az egyén igényei alapján írják fel.

  • Por vagy churna: A haritaki leggyakrabban elérhető formája
  • Paszta vagy Legiyam: A haritaki port vízzel, ghível vagy más gyógynövényekkel keverik össze
  • Olaj vagy thylam: Az olajok átitathatók haritakival és a bőrre, a hajra, a körmökre, továbbá ételekben használhatók
  • Tabletta: A tabletta a haritaki egy kissé modern formája, amelyet az elfoglalt fogyasztók számára terveztek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy gyógyszereiket tabletta formájában kapják meg

A haritaki spirituális előnyei

A Védáknak nevezett ősi hindu szentírások szerint egy csepp nektár esett ki Indra mennyei poharából és kihajtott a haritaki fa.

A haritaki neve úgy értelmezhető, hogy „az, ami Hari-t, vagyis Sivát testesíti meg”. Siva a világ teremtéséért, fenntartásáért és pusztulásáért felelős három hindu isten egyike.

Tisztító és helyreállító gyógynövényként szerepel a holisztikus egészségügyi ellátásban a dosha egyensúlyhiányok kezelésére. Sokan úgy vélik, hogy a lelki egyensúlyban is szerepet játszik.

A buddhizmusban a haritakit „nagy aranygyümölcsnek” nevezik és a Buddhával való kapcsolatot képviseli. Úgy tartják, hogy megtestesíti a buddhizmus alapvető értékét, az együttérzést.

A haritakit nagyra értékelik regeneráló képessége miatt, amely számos betegség gyógyítására szolgál. A mahájána buddhizmus egyik fontos ikonját, a gyógyító Buddhát úgy ábrázolják, ahogy két kezében egy haritaki gyümölcsöt tart.

Biztonság és óvintézkedések

Bár a haritakit általában biztonságosnak tartják, néhány embernek kerülnie kell. Ne szedjen haritakit, ha terhes, nemrégiben adott vért, fáradt, hasmenése van, kiszáradt, antiglikémiás gyógyszereket, például inzulint vagy alfa-glükozidáz gátlót szed.

Még ha a fentiek egyikét sem tapasztalja, mindig beszéljen szakképzett gyógynövényszakértővel a haritaki bevétele előtt.

Gyakori kérdések

Mennyi ideig tart a haritaki hatása?

A haritaki helyileg alkalmazva rövid távon pozitívan befolyásolhatja az olyan állapotokat, mint a légúti, emésztési vagy bőrbetegségek. Krónikusabb állapotok esetén néhány hétbe telhet, mire a haritaki kifejti hatását.

A gyógynövényes gyógyászat nem egyedi gyakorlat. Ne várjuk, hogy a gyógynövények úgy hatnak, mintha aszpirint vagy antibiotikumot szednénk. Arra hivatottak, hogy lassan, idővel, megfelelő adagolású, következetes használat mellett fejtsék ki hatásukat.

A gyógynövények hatásának kifejtéséhez szükséges idő az adagolástól, a kezelendő problémától és az életmódbeli tényezőktől függően változik.

Lehet naponta szedni a haritakit?

Általánosságban elmondható, hogy a haritaki biztonságosnak tekinthető mindennapi használatra, különösen kis adagokban és olyan keverékekben, mint a triphala. Ennek ellenére soha ne szedjen gyógynövényeket anélkül, hogy szakképzett gyógynövényszakértővel és egészségügyi szakemberrel konzultálna.

A haritaki jót tesz a májnak?

Bár nincs tudományos kutatás, amely ezt alátámasztaná, az ájurvéda szerint a haritaki segítheti a máj szerepét a méreganyagok szervezetből történő eltávolításában. Ennek ellenére mindig konzultáljon szakképzett orvossal, mielőtt haritakit szedne erre a célra.

Kinek nem szabad haritakit szednie?

Terhes nőknek, friss véradóknak és a glikémiás vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szedő egyéneknek kerülniük kell a haritaki szedését. Akkor is kerülje, ha túlzottan fáradt, hasmenése van, vagy dehidratált.

Összefoglaló

A haritaki egy ősi ájurvédikus gyógynövény, gazdag történelemmel, amely könnyen beépíthető a modern egészségügyi kezelésekbe. Segíthet az emésztésben és a méregtelenítésben, valamint számos egészségügyi problémában.

A gyógynövények szedésének megkezdése előtt mindig beszéljen szakképzett gyógynövényszakértővel és egészségügyi szakemberével.
Haritakit akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: