Guarana

Guarana

A guarana 12 hasznos tulajdonsága

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A guarana egy brazil növény, amely az Amazonas-medencében őshonos.

Paullinia cupana néven is ismert kúszónövény, amelynek legértékesebb része a gyümölcs.

Az érett guarana-gyümölcs nagyjából kávészemméretű, az emberi szemre emlékeztető, vörös héjjal körülvett fekete mag, amelyet fehér maglepel borít.

A guarana-kivonatot a magok őrlésével állítják elő.

Az amazoniai törzsek évszázadok óta használják a guaranát gyógyászati tulajdonságaik miatt.

Az élénkítőszerek hatásos tárháza. Tartalmaz például koffeint, teofillint és teobromint. A guarana antioxidánsokkal is büszkélkedhet, mint például a tanninok, szaponinok és a katechinek.

Manapság az előállított guarana 70%-át italgyártó cégek használják fel üdítő- és energiaitalokban, míg a fennmaradó 30%-ot porként forgalmazzák.

Következzék tehát a guarana 12 hasznos tulajdonsága, amelyeket a tudomány is elismer.

1. Antioxidánsokban gazdag

Guarana Guarana

A guarana antioxidatív tulajdonságokkal bíró vegyületeket tartalmaz.

Ide tartoznak a koffein, a teobromin, a tanninok, a szaponinok és a katechinek.

Valójában a guarana antioxidáns profilja hasonló a zöld teaéhoz.

Az antioxidánsok fontosak, mivel semlegesítik a szabad gyököknek nevezett potenciálisan káros molekulákat. Ezek a molekulák kölcsönhatásba léphetnek a sejtekkel és így az öregedéssel, szívbetegségekkel, rákkal és más betegségekkel kapcsolatos károkat okozhatnak.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a guarana antioxidáns tulajdonságai megküzdenek a rákos sejtek növekedésével, csökkentik a szívbetegségek kockázatát és a bőr öregedését.

A guarana koffeint, teobromint, tanninokat, szaponinokat, katechineket és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz.

2. Csökkentheti a fáradtságot és javíthatja az összpontosítást

A guarana ismert alkotóeleme a népszerű energiaitaloknak.

Kiváló koffeinforrás, ezzel segít az összpontosításban és mentális energiát ad.

Valójában a guaranamag négy-hatszor több koffeint tartalmazhat, mint a kávébab.

A koffein úgy működik, hogy blokkolja az adenozin hatását, egy olyan vegyületét, amely az agy pihenését segíti elő. Az adenozin receptorokhoz kapcsolódik, megakadályozva azok aktiválódását.

Egy tanulmány szerint a guarana-tartalmú vitamin-kiegészítőket szedő emberek – több vizsgálat szerint – kevesebb fáradtságot éreztek, mint azok, akik placebót szedtek.

Érdekes módon a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a guarana jelentős mellékhatások nélkül csökkentheti a rákkezelés miatti mentális fáradtságot.

A guarana sok koffeint tartalmaz, amely csökkentheti a fáradtságot és javítja az összpontosítási képességet. A koffein blokkolja az adenozin – egy álmosságot okozó vegyület – hatását és segít az agynak a pihenésben.

3. Segíthet a jobb tanulásban

Kutatások kimutatták, hogy a guarana javíthatja a tanulási és az emlékezési képességet.

Az egyik tanulmány a különféle dózisú guarana hangulatra és tanulásra gyakorolt hatásait vizsgálta. A résztvevők nem kaptak guaranát vagy 37,5; 75; 150; 300 mg-ot kaptak.

Azok az emberek voltak a legjobbak, akik 37,5 vagy 75 mg guaranát kaptak. Mivel az alacsony dózisú guarana alacsony dózisú koffeint biztosít, úgy gondolják, hogy ezért a guaranában lévő egyéb vegyületek részben felelősek lehetnek.

Egy másik tanulmány a guaranát hasonlította össze a ginzenggel, egy másik, az agyat stimuláló vegyülettel.

Bár a guarana és a ginzeng javította a memóriát és a tesztteljesítményt, a guarana-kezelésben részesült emberek nagyobb figyelmet fordítottak feladatukra és gyorsabban oldották meg azokat.

Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a guarana javíthatja az emlékezőképességet.

Az alacsony dózisú guarana javíthatja a hangulatot, a tanulást és az emlékezetet. Ezekért a hatásokért a guarana-vegyületek és a koffein a felelősek.

4. Támogathatja a fogyást

Becslések szerint minden harmadik amerikai felnőtt elhízott. Az elhízás egyre növekvő aggodalomra ad okot, mivel számos krónikus betegség okai között játszik szerepet beleértve a szívbetegségeket, a kettes típusú cukorbetegséget és a rákot.

Érdekes, hogy a guarana olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a fogyást.

Először is, a guarana gazdag koffeinforrás, amely 12 óra alatt 3-11%-kal fokozhatja anyagcserét. A gyorsabb anyagcsere azt jelenti, hogy a test több kalóriát éget el nyugalmi állapotban.

Mi több, laboratóriumban végzett tanulmányok szerint a guarana elnyomhatja azokat a géneket, amelyek elősegítik a zsírsejtek képződését és támogathatja azokat, amelyek lassítják azt. A guarana emberi zsírsejtek termelésére gyakorolt hatása azonban továbbra sem tisztázott.

A guarana koffeint tartalmaz, amely elősegítheti a fogyást azáltal, hogy fokozza az anyagcserét. Azt találták, hogy elnyomja a géneket is, amelyek elősegítik a zsírsejtek termelődését és támogatja azokat, amelyek lassítják azt. Több emberi alapú tanulmányra van szükség.

5. Enyhítheti a krónikus hasmenést és kezelheti a székrekedést

A guaranát évszázadok óta használják természetes gyomor-gyógyszerként emésztési problémák, például krónikus hasmenés és székrekedés kezelésére.

Lehet, hogy hasmenésgátló tulajdonságai vannak, mert tanninokban-, növényi alapú antioxidánsokban gazdag.

A tanninok ismertek savhordozó képességükről, ami azt jelenti, hogy kötődhetnek és összehúzódhatnak a szövetek. Ez lehetővé teszi a tanninok számára, hogy vízállóvá tegyék az emésztőrendszer falait, korlátozva ezzel, hogy mekkora mennyiségű víz ürül ki a belekbe.

Másrészt a guarana koffeinben gazdag, amely természetes hashajtóként működhet.

A koffein serkenti a perisztaltikát, azt a folyamatot, amely aktiválja a belek- és a vastagbél izmainak összehúzódásait. Ez enyhítheti a székrekedést azáltal, hogy a tartalmat a végbélbe nyomja.

Az alacsony dózisú guarana koffeinben szegény, ezért valószínűbb, hogy hasmenésgátló hatása lesz. A nagy adag több koffeint tartalmaz, ezért hashajtó hatása lehet.

A guaranában lévő tanninok enyhíthetik a hasmenést a vízveszteség megelőzésével. Eközben a guaranában található koffein enyhítheti a székrekedést azáltal, hogy stimulálja a belek és a vastagbél összehúzódásait, amelyek a tartalmat a végbél felé tolják.

6. Fokozhatja a szív egészségét

A szívbetegség a négy leggyakoribb halálok egyike. A megállapítás amerikai adatokon alapul, de Európában sem más a helyzet. A guarana kétféle módon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Először is, a guarana antioxidánsai elősegítik a véráramlást és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

Másodszor, tanulmányok kimutatták, hogy a guarana csökkentheti a „rossz” LDL koleszterin oxidációját. Az oxidált LDL koleszterin hozzájárulhat a plakk-képződéshez az artériákban.

Valójában azokban a felnőttekben, akik guaranát fogyasztanak, akár 27%-kal kevesebb oxidált LDL lehet, mint a hasonló korú felnőttekben, akik nem fogyasztanak guaranát.

A szív-egészség és a guarana kapcsolatát érintő legtöbb kutatás azonban laboratóriumban végzett vizsgálatok eredménye, ezért további humán kísérletek szükségesek.

A guarana javíthatja a szív egészségét azáltal, hogy segíti a véráramlást és gátolja a vérrögök kialakulását. Ez csökkentheti a „rossz” LDL koleszterin oxidációját is.

7. Fájdalomcsillapítást nyújthat

Történelmileg a guaranát az amazóniai törzsek használták fájdalomcsillapítóként. A guarana fájdalomcsillapító tulajdonságai a magas koffeintartalmának köszönhetőek.

A koffein szerepet játszik a fájdalom kezelésében, mivel kapcsolódik az adenozin receptorokhoz és blokkolja azokat. Ezen receptorok közül kettő – az A1 és az A2a – részt vesz a fájdalomérzet stimulálásában. Amikor a koffein kötődik ezekhez a receptorokhoz, csökkentheti a fájdalomérzéseket.

Ez az egyik oka annak, hogy a koffein gyakran megtalálható a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekben. Tanulmányok kimutatták, hogy a koffein jelentősen fokozhatja a fájdalomcsillapítók hatásait.

A guaranában lévő koffein fájdalomcsillapító hatást idézhet elő azáltal, hogy blokkolja az adenozin-receptorokat, amelyek a fájdalomérzetet serkentik.

8. Javíthatja a bőr külső megjelenését

Erős antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt a guarana népszerű a kozmetikai iparban, mint összetevő az öregedésgátló krémekben, testápolókban, szappanokban és hajápoló termékekben.

Sőt, koffeintartalma fokozza a bőr vérellátását.

Laboratóriumban végzett kísérletek alátámasztották, hogy a guarana antioxidánsai jelentősen csökkenthetik az életkorral összefüggő bőrkárosodást.

Mi több, állatokon végzett kutatások azt mutatják, hogy a guarana-tartalmú kozmetikumok csökkenthetik az arcbőr petyhüdtségét, javíthatják a bőr feszességét és minimalizálhatják a szem körüli ráncokat.

A guarana antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal kozmetikai termékek megszokott adalékanyaga. Elősegítheti a bőr vérellátását, csökkentheti az öregedéssel járó károkat és minimalizálja a nemkívánatos jellemzőket, mint például a zsíros bőr és a ráncok.

9. Rákellenes tulajdonságokkal bírhat

A rák olyan betegség, amelyet a sejtek kontrollálatlan burjánzása jellemez.

Az állatokon végzett laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy a guarana védelmet nyújthat a DNS károsodásaival szemben, gátolhatja a rákos sejtek növekedését és akár rákos sejtek halálát is előidézheti.

Egy egereken végzett vizsgálat úgy találta, hogy azokban az egerekben, amelyek kaptak guaranát, 58%-kal kevesebb lett a rákos sejtek száma és a rákos sejtek pusztulása csaknem ötszörösére növekedett azokhoz az egerekhez képest, amelyek nem kaptak guaranát.

Egy másik laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a guarana elnyomja a rákos sejtek növekedését a vastagbélben és meggyorsítja a pusztulásukat.

A tudósok úgy vélik, hogy a guarana potenciális rákellenes tulajdonságai annak xantintartalmából származnak, amelyek a koffeinhez és a teobrominhoz hasonló vegyületek.

Ennek ellenére – bár a laboratóriumi- és állatkísérletekben ígéretesek az eredmények –, több emberi alapú kutatásra van szükség.

Az állatokon- és a kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a guaranának lehetnek rákellenes tulajdonságai. Mielőtt azonban a guarana-kezelést javasolnák, szükség van emberi alapú kutatásra.

10. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A guarana számos vegyületet tartalmaz, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat. Ezen baktériumok egyike az Escherichia coli (E. coli), amely emberi és állati belekben él. A legtöbb E. coli baktérium ártalmatlan, ám néhány hasmenést vagy más betegséget okozhat.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a guarana elnyomhatja a Streptococcus mutans (S. mutans) szaporodását, egy baktériumét, amely fogkövet és fogszuvasodást okozhat.

Úgy gondolják, hogy a koffein és növényi alapú vegyületek, például katechinek vagy tanninok kombinációja felelős a guarana antibakteriális hatásáért.

A guarana olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat, mint például az E. coli és az S. mutans.

11. Védelmet nyújthat az életkorral összefüggő szembetegségek ellen

Gyakori, hogy a látás az életkorral fokozatosan romlik.

Olyan dolgok, mint a napfény, a rossz étrend és bizonyos életmód – például a dohányzás –, idővel megviselhetik a szemet és növelik a szemmel kapcsolatos rendellenességek kockázatát.

A Guarana olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek leküzdik az oxidatív stresszt, amely az életkorral összefüggő szembetegségek, mint például a makuladegeneráció, a szürkehályog és a glaukóma fő kockázati tényezője.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztják a guaranát, saját megállapításuk szerint javult a látásuk, mint azoknak, akik kevésbé vagy egyáltalán nem fogyasztottak guaranát.

Ugyanebben a tanulmányban a tudósok kémcsőben végeztek kísérleteket annak felfedezésére, hogy a guarana képes-e megvédeni a szemsejteket az oxidatív stresszt okozó vegyületekkel szemben. A guarana jelentősen csökkentette a DNS károsodásának és a szemsejtek halálának mértékét, összehasonlítva a placebóval.

Ennek ellenére korlátozott mennyiségű kutatás folyik a guarana és az életkorral összefüggő szembetegségek területén. További javaslatokra van szükség az emberi alapú tanulmányokhoz.

A kémcsőben végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a guarana leküzdheti az oxidatív stresszt, amely összefügg az életkorral járó szembetegségekkel. Ez a kutatási terület azonban korlátozott, ezért az emberi ajánlások megfogalmazása előtt több emberi alapú tanulmányra van szükség.

12. Biztonságos - néhány mellékhatással

A guarana kiváló a biztonsági profilja és széles körben elérhető.

A kutatások azt mutatják, hogy a guarana alacsony toxicitású kis- és közepes adagokban.

Nagy adagokban a guarana a túlzott koffeinbevitelhez hasonló mellékhatásokat okozhat, ideértve az alábbiakat:

  • szívdobogás
  • álmatlanság
  • fejfájás
  • rohamok
  • szorongás
  • idegesség
  • gyomorrontás
  • bizonytalanság

Érdemes megjegyezni, hogy a koffein nagy adagokban függőséget okozhat.

A terhes nőknek kerülniük kell vagy korlátozniuk kell a guarana bevitelt, mivel a koffein átjuthat a placentán. A túl sok koffein növekedési rendellenességeket okozhat a magzatban és/vagy növelheti a vetélés kockázatát.

Úgy tűnik, hogy a guarana biztonságos, ezen kívül széles körben elérhető. Nagy adagokban hasonló mellékhatásai lehetnek, mint a túlzott koffeinbevitelnek.

Összefoglaló

A guarana sok energia- és üdítőital népszerű alkotóeleme.

Az amazóniai törzsek évszázadok óta használják terápiás hatásai miatt.

A guaranát általában elismerik azért, mert képes csökkenteni a fáradtságot, fokozni az energiát, elősegíti a tanulást és az emlékező képességet. Összekapcsolódott a jobb szív egészséggel, súlycsökkenéssel, fájdalomcsillapítással, egészségesebb bőrrel, alacsonyabb rákkockázattal és az életkorral összefüggő szembetegségek csökkent kockázatával.

Kiegészítőként széles körben elterjedt és könnyen beilleszthető az étrendbe.

Akár növeli az energiaszintet, akár csak egyszerűen javítja az egészségi állapotot, a guaranát érdemes kipróbálni.
Guaranát akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: