Fügekaktusz

Fügekaktusz

A fügekaktusz 7 egészségügyi előnye

Fügekaktuszbokor Fügekaktuszbokor

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A fügekaktusz, más néven medvetalpkaktusz, természetes módon fordul elő az Egyesült Államok délnyugati régióiban és Mexikóban. A fiatal növények lapos kaktuszpárnái ehetők, az idősebbeké azonban már nehézségeket okozna. A fügekaktusz Mexikó egyes régióiban az ételek elterjedt alapanyaga.

A fügekaktusz változatos egészségügyi előnyeinek köszönhetően számos gyógyászati alkalmazása is lehetséges.

1. Vírusölő hatása lehet

A megelőzés a legjobb módszer egy vírus elkerülésére. Néhány kutatás kimutatta, hogy a fügekaktusz antivirális aktivitással rendelkezik a herpes simplex vírus (HSV), a légzőszervi szintetikus vírus (RSV) és a HIV ellen.

2. Védheti az idegsejteket

Fügekaktusz virágzás Fügekaktusz virágzás

Az idegsejtek megsérülhetnek, mint bármely más sejt. Ez érzészavarhoz vagy fájdalomhoz vezethet. A fügekaktusz megvéd ezektől a károsodásoktól, például egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy neuroprotektív tulajdonságai vannak. Ez segíthet megakadályozni az idegsejtek károsodását vagy funkciójuk elvesztését.

3. Magas antioxidánstartalom

Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a szabadgyökök által okozott káros hatásoktól. A fügekaktusz tele van antioxidánsokkal, egy 2013. évi tanulmány megállapította, hogy a kaktusz képes csökkenteni az oxidatív stresszt. Az antioxidánsok mindenki számára hasznosak lehetnek életkortól és esetlegesen fennálló egyéb feltételektől függetlenül.

4. Szabályozhatja a vércukorszintet

Fügekaktusz gyümölcs Fügekaktusz gyümölcs

A vércukorszint szabályozása hatalmas kihívás a cukorbetegségben szenvedők számára. A fügekaktusz étrend-kiegészítő erre is megoldást nyújthat. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a fügekaktusz csökkentheti és szabályozhatja a vércukorszintet. Egy 2012-es tanulmány például azt ajánlja, hogy a fügekaktuszt más cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt vegye be a vércukorszint szabályozása érdekében.

5. Képes lehet a prosztatamegnagyobbodás kezelésére

A megnövekedett prosztata kellemetlen problémát jelenthet a férfiak számára, aminek következtében gyakoribb lesz a vizelési inger. Kutatások kimutatták, hogy a fügekaktusz segíthet a prosztatamegnagyobbodás, sőt hatékony lehet a prosztatarák kezelésében is. Sőt, lehetséges, hogy kevesebb mellékhatással jár, mint a hagyományos vényköteles gyógyszerek.

6. Csökkentheti a koleszterinszintet

Fügekaktusz gyümölcs félbevágott termése Fügekaktusz gyümölcs félbevágott termése

Egy tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a fügekaktusz képes volt csökkenteni a koleszterinszintet. Miközben az általános koleszterinszint mérséklődött, az LDL-koleszterin (vagy „rossz” koleszterin) szintje szignifikánsan csökkent. A fügekaktusz sokkal kevesebb mellékhatással képes csökkenteni a koleszterinszintet, mint a hagyományos koleszterin gyógyszerek.

7. Megszüntetheti a másnaposságot

A fügekaktusz érdemben segíthet a másnaposság tüneteinek mérséklésében. Az a leghatékonyabb, ha a kaktuszkivonatot még az ivás megkezdése előtt – és nem utólag – veszi be, ezzel elejét veheti a problémának. Egy 2004-es tanulmány szilárd bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a fügekaktuszkivonat jelentősen csökkenti a másnaposság súlyosságát, abban az esetben, ha azt alkoholfogyasztás előtt fogyasztja.

Lehetséges kockázatok

Terhes vagy szoptatós nőknek a fügekaktusz szedése nem ajánlott, mivel nincs megbízható információ arról, hogy biztonságos-e vagy sem.

Cukorbetegség esetén különösen óvatosnak kell lennie a fügekaktusz fogyasztásakor, mivel befolyásolhatja a vércukorszintet. Szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, szedése alatt pedig gyakran ellenőrizze vércukorszintjét.
Fügekaktuszt akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: