Kardamom

Kardamom

A kardamom 10 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kardamom segíthet a magas vérnyomás, a fogyás és a fertőzések kezelésében, de további kutatásokra van szükség. Használhatja ételek elkészítéséhez, de kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt kardamom étrend-kiegészítőket vagy kivonatokat próbálna ki.

A kardamom intenzív, enyhén édes ízű fűszer, amelyet egyesek a mentához hasonlítanak. Indiából származik, de ma már világszerte elérhető, édes és sós receptekhez egyaránt használják.

A kardamom magjairól, olajairól és kivonatairól úgy gondolják, hogy lenyűgöző gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek és évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban.

1. Az antioxidáns és vízhajtó tulajdonságok csökkenthetik a vérnyomást

Kardamom Kardamom

A kardamom hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Egy tanulmányban a kutatók napi három gramm kardamomport adtak 20 felnőttnek, akiknél nemrégiben diagnosztizáltak magas vérnyomást. 12 hét elteltével a vérnyomás jelentősen mértékben, a normál tartományba csökkent. A tanulmány ígéretes eredményei a kardamomban található magas antioxidánsszinttel hozhatók összefüggésbe. Valójában a résztvevők antioxidáns státusza 90%-kal nőtt a vizsgálat végére. Az antioxidánsokat összefüggésbe hozták a vérnyomás csökkentésével.

A kutatók azt is gyanítják, hogy a fűszer vizelethajtó hatása miatt csökkentheti a vérnyomást, vagyis elősegítheti a vizeletürítést, hogy eltávolítsa a szervezetben, például a szív körül felgyülemlett vizet. A kardamom-kivonatról kimutatták, hogy fokozza a vizeletürítést és csökkenti a vérnyomást patkányoknál.

A kardamom segíthet csökkenteni a vérnyomást, valószínűleg antioxidáns és vizelethajtó tulajdonságai miatt

2. Rákellenes vegyületeket tartalmazhat

A kardamomban található vegyületek segíthetnek a rákos sejtek leküzdésében.

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kardamompor növelheti bizonyos enzimek aktivitását, amelyek segítenek a rák elleni küzdelemben. A fűszer fokozhatja a természetes immunsejtek azon képességét is, hogy megtámadják a daganatokat.

Egy tanulmányban a kutatók két egércsoportot tettek ki egy bőrrákot okozó vegyületnek, és az egyik csoportot testtömeg-kilogrammonként naponta 500 mg őrölt kardamommal etették. 12 hét elteltével a kardamomot fogyasztó csoportnak csak 29%-ánál alakult ki rák, szemben a kontrollcsoport több mint 90%-ával.

Az emberi rákos sejtekkel és a kardamommal végzett kutatások hasonló eredményeket mutatnak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fűszer egy bizonyos vegyülete megállította a kémcsövekben lévő szájráksejtek szaporodását.

Bár az eredmények ígéretesek, ezeket a vizsgálatokat csak egereken vagy kémcsövekben végezték. Emberi kutatásra van szükség, mielőtt biztosabb állításokat lehetne megfogalmazni.

A kardamom bizonyos vegyületei leküzdhetik a rákot és megállíthatják a daganatok növekedését egerekben és kémcsövekben, azonban humán kutatásra van szükség annak igazolására, hogy ezek az eredmények az emberekre is vonatkoznak-e

3. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően védhet a krónikus betegségektől

A kardamom olyan vegyületekben gazdag, amelyek leküzdhetik a gyulladást. Gyulladás akkor fordul elő, amikor a szervezet idegen anyagoknak van kitéve. Az akut gyulladás szükséges és előnyös, de a hosszú távú gyulladás krónikus betegségekhez vezethet. A kardamomban nagy mennyiségben található antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodástól és megakadályozzák a gyulladás kialakulását.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kardamom-kivonat 50-100 mg/testtömeg-kilogramm (23-46 mg/kg) dózisban hatékonyan gátolta meg legalább négy különböző gyulladást okozó vegyület hatását patkányokban. Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kardamompor fogyasztása csökkentette a szénhidrátban és zsírban gazdag étrend által kiváltott májgyulladást.

Bár nincs túl sok humán tanulmány a kardamom gyulladáscsökkentő hatásairól, a kutatások azt mutatják, hogy a kiegészítők akár 90%-kal is növelhetik az antioxidáns állományt.

A kardamomban található antioxidáns vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól, valamint lassíthatják és megelőzhetik a gyulladást a szervezetben

4. Segíthet az emésztési problémák esetén, beleértve a fekélyeket is

A kardamomot évezredek óta használják az emésztés elősegítésére. Gyakran keverik más gyógyfűszerekkel, hogy enyhítsék a kényelmetlenséget, hányingert és hányást.

A kardamom leggyakrabban kutatott tulajdonsága – mivel a gyomorpanaszok enyhítésére vonatkozik – a lehetséges fekély gyógyító képessége.

Egy vizsgálatban patkányokat forró vízben oldott kardamom, kurkuma és sembung levél kivonatával etettek, mielőtt nagy dózisú aszpirinnek tették ki őket, hogy gyomorfekélyt idézzenek elő. Ezeknél a patkányoknál kevesebb fekély alakult ki azokhoz a patkányokhoz képest, amelyek csak aszpirint kaptak. Egy hasonló, patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a kardamom-kivonat önmagában teljesen megelőzheti vagy legalább 50%-kal csökkenti a gyomorfekély méretét.

Valójában 12,5 mg/testtömegkilogramm (5,7 mg/kg) dózisban a kardamom-kivonat hatékonyabb volt, mint egy szokásos fekélyellenes gyógyszer.

A kémcsőben végzett kutatások azt is sugallják, hogy a kardamom védelmet nyújthat a Helicobacter pylori ellen, amely baktérium a legtöbb gyomorfekély kialakulásához kapcsolódik.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, vajon a fűszer ugyanolyan hatással lenne-e az emberi fekélyekre.

A kardamom védelmet nyújthat az emésztési problémák ellen, valamint kimutatták, hogy csökkenti a gyomorfekélyek számát és méretét patkányokban

5. Kezelheti a rossz leheletet és megelőzheti a fogszuvasodást

A kardamom használata ősi gyógymód a rossz lehelet kezelésére és a száj egészségének javítására. Egyes kultúrákban elterjedt, hogy étkezés után egész kardamomhüvelyek fogyasztásával frissítik fel a leheletet. Még híres rágógumit gyártó cégek is felhasználják a fűszert bizonyos termékeikben.

Annak, hogy a kardamom mentás friss leheletet eredményezhet, az lehet az oka, hogy képes felvenni a harcot a szájbaktériumokkal.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kardamom-kivonatok hatékonyan küzdenek öt baktérium ellen, amelyek fogszuvasodást okozhatnak. Egyes kémcsöves esetekben a kivonatok akár 2,08 cm-rel is csökkentették a baktériumok növekedését. További kutatások azt mutatják, hogy a kardamom-kivonat 54%-kal csökkentheti a nyálmintákban lévő baktériumok számát.

Mindezeket a vizsgálatokat azonban kémcsövekben végezték, így nem világos, hogy az eredmények hogyan vonatkozhatnak az emberekre.

A kardamomot gyakran használják a rossz lehelet kezelésére, sőt egyes rágógumik összetevőjeként is ismert. Ennek az az oka, hogy a kardamom képes elpusztítani a közönséges szájbaktériumokat és megakadályozni a fogszuvasodást

6. Antibakteriális hatásai lehetnek és kezelheti a fertőzéseket

A kardamomnak a szájon kívül is van antibakteriális hatása és fertőzések kezelésére is alkalmas.

Kutatások azt mutatják, hogy a kardamom-kivonatok és illóolajok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek számos gyakori baktériumtörzs ellen küzdenek.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt vizsgálta, hogy ezek a kivonatok milyen hatást gyakorolnak a Candida élesztőgomba gyógyszer-rezisztens törzseire, amely gombás fertőzéseket okozhat. A kivonatok képesek voltak egyes törzsek növekedését 0,99-1,49 cm-rel gátolni. További kémcsöves kutatások során azt tapasztalták, hogy az illóolajok és a kardamom kivonatai ugyanolyanok, sőt néha hatékonyabbak is, mint a hagyományos gyógyszerek az E. coli és a Staphylococcus ellen, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kardamom-illóolajok küzdenek az ételmérgezést okozó Salmonella és a gyomorgyulladást okozó Campylobacter baktériumok ellen.

A kardamom antibakteriális hatásairól szóló jelenlegi tanulmányok csak izolált baktériumtörzseket vizsgáltak laboratóriumokban. Ezért a bizonyítékok jelenleg nem elég erősek ahhoz, hogy azt állítsák, hogy a fűszer ugyanolyan hatással lenne az emberekre.

A kardamom illóolajai és kivonatai hatékonyak lehetnek számos baktériumtörzs ellen, amelyek hozzájárulnak gombás fertőzésekhez, ételmérgezésekhez és gyomorpanaszokhoz, a kutatásokat azonban csak kémcsövekben végezték, embereken nem

7. Javíthatja a légzést és az oxigénfelhasználást

A kardamomban lévő vegyületek elősegíthetik a tüdő légáramlását és javíthatják a légzést. Ha aromaterápiában használják, a kardamom élénkítő illatot biztosíthat, amely fokozza a szervezet oxigénfelhasználó képességét edzés közben.

Egy tanulmány során arra kérték a résztvevők egy csoportját, hogy lélegezzenek be egy percig kardamom-illóolajat, mielőtt 15 perces időközönként sétálnak a futópadon. Ebben a csoportban szignifikánsan magasabb volt az oxigénfelvétel, mint a kontrollcsoportban.

Egy másik módja annak, hogy a kardamom javítja a légzést és az oxigénfelhasználást, a légutak ellazítása. Ez különösen hasznos lehet az asztma kezelésében.

Egy patkányokon és nyulakon végzett vizsgálat azt tapasztalta, hogy a kardamom-kivonat injekciói ellazíthatják a torok légutait. Ha a kivonat hasonló hatást fejt ki az asztmásoknál, akkor megakadályozhatja, hogy a gyulladt légutak beszűküljenek, és ezzel javíthatja a légzésüket.

A kardamom javíthatja a légzést azáltal, hogy serkenti a jobb oxigénfelvételt és ellazítja a tüdőbe vezető légutakat emberek és állatok esetében is

8. Csökkentheti a vércukorszintet

Por formájában szedve a kardamom csökkentheti a vércukorszintet.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a patkányokat magas zsír- és szénhidráttartalmú (HFHC) diétával etették, akkor a vércukorszintjük lassabban emelkedett, mintha normál táplálékkal etetnék őket. Amikor a HFHC diétán lévő patkányok kardamomport kaptak, vércukorszintjük nem maradt hosszabb ideig magasan, mint a normál étrenden lévő patkányok vércukorszintje.

Előfordulhat azonban, hogy a por nem ugyanolyan hatással van a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberekre.

Egy több mint 200 ilyen betegségben szenvedő felnőtt részvételével végzett vizsgálatban a résztvevőket csoportokra osztották, akik csak fekete teát vagy 3 gramm fahéjjal, kardamommal vagy gyömbérrel kevert fekete teát fogyasztottak, minden nap nyolc héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a fahéj, és nem a kardamom vagy a gyömbér, javította a vércukorszint szabályozását.

A kardamom emberi vércukorszintre gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében további vizsgálatokra van szükség.

Egy patkányokon végzett tanulmány azt sugallja, hogy a kardamom segíthet csökkenteni a magas vércukorszintet, de több jó minőségű humán vizsgálatra van szükség

9. A kardamom egyéb lehetséges egészségügyi előnyei

A fent említett egészségügyi előnyök mellett a kardamom más módon is jót tesz az egészségnek.

Patkányokon végzett vizsgálatok azt találták, hogy a fűszerben lévő magas antioxidánsszint megakadályozhatja a máj megnagyobbodását, a szorongást és még a fogyást is:

  • Májvédelem: A kardamom-kivonat csökkentheti az emelkedett májenzim-, triglicerid- és koleszterinszintet. Megakadályozhatják a máj megnagyobbodását és a máj súlyát is, ami csökkenti a zsírmájbetegség kockázatát.
  • Szorongás: Egy patkányvizsgálat szerint a kardamom-kivonat megakadályozhatja a szorongó viselkedést. Ennek oka az lehet, hogy a vér alacsony antioxidáns-szintjét összefüggésbe hozták a szorongás és más hangulatzavarok kialakulásával.
  • Fogyás: Egy 80 túlsúlyos és elhízott, prediabéteszes nővel végzett vizsgálat összefüggést talált a kardamom és az enyhén csökkent derékkörfogat között. A fogyással és a fűszerekkel kapcsolatos patkánykísérletek azonban nem találtak jelentős eredményeket.

A kardamom és e lehetséges előnyök közötti kapcsolatról szóló tanulmányok száma korlátozott és azokat többnyire állatokon végezték. Továbbá nem tisztázott, hogy miért segíthet a fűszer a máj egészségének, a szorongásnak és a súlynak a javításában.

Korlátozott számú tanulmány azt sugallja, hogy a kardamom-kiegészítők csökkenthetik a derékbőséget és megelőzhetik a szorongó viselkedést és a zsírmáj betegséget, azonban a hatások mögött meghúzódó okok nem tisztázottak, de köze lehet a fűszer magas antioxidáns tartalmához

10. A legtöbb ember számára biztonságos és széles körben elérhető

A kardamom általában biztonságos a legtöbb ember számára.

A kardamom legáltalánosabb felhasználási módja a főzés vagy a sütés. Nagyon sokoldalú és gyakran adják indiai curry-hez és pörköltekhez, valamint mézeskalács sütikhez, kenyérhez és egyéb pékárukhoz.

A kardamom-kiegészítők, kivonatok és illóolajok használata valószínűleg egyre gyakoribb lesz, tekintettel a gyógyászati felhasználásával kapcsolatos kutatások ígéretes eredményeire.

Jelenleg azonban nincs ajánlott adag a fűszer számára, mivel a legtöbb vizsgálatot állatokon végezték. A kiegészítők használatát egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a kardamom-kiegészítők nem alkalmasak gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára.

A legtöbb étrend-kiegészítő 500 mg kardamomport vagy kivonatot javasol naponta egyszer vagy kétszer. Ha szeretné kipróbálni a kardamomot, ne feledje, hogy ennek a legbiztonságosabb módja az ételek fűszerezése lehet.

A kardamom használata a főzés során a legtöbb ember számára biztonságos, a kardamom-kiegészítőket és kivonatokat nem kutatták alaposan

Összefoglaló

A kardamom egy ősi gyógymód, amely számos gyógyászati tulajdonsággal bír. Csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a légzést és elősegítheti a fogyást.

Mi több, állatkísérletek és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kardamom segíthet a daganatok leküzdésében, javíthatja a szorongást, leküzdheti a baktériumokat és védheti a májat, bár ezekben az esetekben a bizonyítékok kevésbé erősek.

A fűszerrel kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások alátámasztására azonban kevés, vagy egyáltalán nem létezik a humán kutatás. További vizsgálatokra van szükség annak kimutatására, hogy az előzetes kutatások eredményei érvényesek-e az emberekre, és hogyan.

Mindazonáltal a kardamom hozzáadása a főzéshez biztonságos és hatékony módja lehet az egészség javításának. A kardamom-kivonatok és kiegészítők szintén előnyösek lehetnek, de óvatosan és orvos felügyelete mellett kell szedni.
Kardamom termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: