Mungóbab

Mungóbab

A mungóbab 10 lenyűgöző egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A mungóbab az egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrás. Esszenciális aminosavakban, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, az LDL-koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

A mungóbab (Vigna radiata) a hüvelyesek családjába tartozó kis zöldbab. Ősidők óta termesztik. A mungóbab Indiában őshonos, de később elterjedt Kínában és Délkelet-Ázsia különböző részein.

Ezek a babok enyhén édes ízűek és frissen, csíraként vagy szárított babként kerülnek forgalomba.

A mungóbab hihetetlenül sokoldalúan felhasználható és jellemzően salátákban, levesekben és kevert tésztákban fogyasztják. Magas a tápanyagtartalmuk és úgy gondolják, hogy számos betegségen segítenek.

1. Tele van egészséges tápanyagokkal

Mungóbab Mungóbab

A mungóbab vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Egy csésze 200 gramm főtt mungóbab a következőket tartalmazza: energia 212 kalória, zsír 0,8 g, fehérje 14,2 g, szénhidrát 38,7 g, rost 15. 4 g, folsav (B9) a napi referenciabevitel (RDI) 80%-a, mangán az RDI 30%-a, magnézium az RDI 24%-a, B1-vitamin az RDI 22%-a, foszfor az RDI 20%-a, vas az RDI 16%-a, réz az RDI 16%-a, kálium az RDI 15%-a, cink az RDI 11%-a, B2, B3, B5, B6 vitaminok és szelén.

Ez a bab az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Gazdagok olyan esszenciális aminosavakban, mint a fenilalanin, leucin, izoleucin, valin, lizin, arginin és még sok más. Az esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani.

Mivel a mungóbabot csíráztatva is fogyasztják, fontos megjegyezni, hogy a csíráztatás megváltoztatja a tápanyag-összetételét. A csíráztatott bab kevesebb kalóriát és több szabad aminosavat és antioxidánst tartalmaz, mint a csírátlan. Ráadásul a csíráztatás csökkenti a fitinsav szintjét, amely egy antinutriens. Az antinutriensek csökkenthetik az olyan ásványi anyagok felszívódását, mint a cink, a magnézium és a kalcium.

A mungóbabban sok fontos vitamin, ásványi anyag, fehérje és rost található, a csíráztatott mungóbab kevesebb kalóriát, de több antioxidánst és aminosavat tartalmaz

2. A magas antioxidáns-szint csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A mungóbab számos egészséges antioxidánst tartalmaz, többek között fenolsavakat, flavonoidokat, kávésavat és fahéjsavat. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett, potenciálisan káros molekulákat. Nagy mennyiségben a szabad gyökök kölcsönhatásba léphetnek a sejtalkotókkal és komoly pusztítást okozhatnak. Ez a károsodás összefügg a krónikus gyulladással, a szívbetegségekkel, a rákos megbetegedésekkel és más betegségekkel.

Kísérletekben végzett vizsgálatok szerint a mungóbabból származó antioxidánsok képesek semlegesíteni a tüdő- és gyomorsejtekben a rák növekedéséhez kapcsolódó szabad gyökök okozta károkat.

Érdekes, hogy a csíráztatott mungóbabnak lenyűgözőbb antioxidáns-profilja van és akár hatszor több antioxidánst is tartalmazhat, mint a csíráztatás nélküli mungóbab.

A mungóbab antioxidánsok betegségellenes képességével kapcsolatos legtöbb kutatás azonban csak kémcsöves vizsgálatokból származik. Több, embereken végzett kutatásra van szükség, mielőtt ajánlásokat lehetne tenni.

A mungóbab jó antioxidánsforrás, amely csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Az egészségügyi ajánlások megfogalmazása előtt azonban több, embereken alapuló kutatásra van szükség.

3. Az antioxidánsok, a vitexin és az isovitexin megelőzhetik a hőgutát

Sok ázsiai országban a mungóbablevest általában forró nyári napokon fogyasztják. Ennek oka, hogy a mungóbabnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segítenek megvédeni a hőgutától, a magas testhőmérséklettől, a szomjúságtól és egyebektől.

Egyes szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy a mungóbableves jobb-e, mint a vízivás, mivel a folyadékpótlás kulcsfontosságú tényező a hőguta megelőzésében.

A mungóbab a vitexin és az izovitexin antioxidánsokat is tartalmazza. Állatkísérletek kimutatták, hogy ezek a mungóbablevesben található antioxidánsok valóban segíthetnek megvédeni a sejteket a hőguta során keletkező szabad gyökök okozta károsodásoktól.

Mindezek ellenére a mungóbab és a hőguta témakörében nagyon kevés kutatás történt, ezért további, ideális esetben embereken végzett kutatásokra van szükség, mielőtt egészségügyi ajánlást tennénk.

A mungóbab olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a vitexin és az izovitexin, amelyek védelmet nyújthatnak a hőguta során fellépő szabad gyökök okozta károsodás ellen

4. Csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát

A magas koleszterinszint, különösen a „rossz” LDL-koleszterin, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a mungóbabnak olyan tulajdonságai lehetnek, amelyek csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet.

Állatkísérletek például kimutatták, hogy a mungóbab antioxidánsai csökkenthetik a vér LDL-koleszterinszintjét, és megvédik az LDL-részecskéket az instabil szabad gyökökkel való kölcsönhatástól.

Sőt, 26 tanulmány áttekintése szerint napi egy adag (körülbelül 130 gramm) hüvelyes, például bab fogyasztása jelentősen csökkentette a vér LDL-koleszterinszintjét. Egy másik, 10 tanulmányt vizsgáló elemzés kimutatta, hogy a hüvelyesekben (a szója kivételével) gazdag étrend körülbelül 5%-kal csökkentheti a vér LDL-koleszterinszintjét.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a mungóbab antioxidánsai csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterinszintet, míg humán vizsgálatok a hüvelyesek nagyobb mértékű fogyasztását az LDL-koleszterinszint csökkenésével hozták összefüggésbe

5. Gazdag káliumban, magnéziumban és rostban, amelyek csökkenthetik a vérnyomást

Becslések szerint minden harmadik felnőttből egynek magas a vérnyomása. A magas vérnyomás komoly egészségügyi probléma, mert a szívbetegség - a világ vezető halálozási oka - kockázatának teszi ki Önt.

A mungóbab segíthet a vérnyomás csökkentésében. Jó kálium-, magnézium- és rostforrás. Tanulmányok e tápanyagok mindegyikét összefüggésbe hozták a magas vérnyomás jelentősen alacsonyabb kockázatával.

Sőt, nyolc tanulmány elemzése kimutatta, hogy a hüvelyesek, például a bab magasabb bevitele csökkentette a vérnyomást mind a magas vérnyomással rendelkező, mind a magas vérnyomással nem rendelkező felnőtteknél.

Érdekes módon a kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy bizonyos mungóbab-fehérjék képesek elnyomni azokat az enzimeket, amelyek természetes módon emelik a vérnyomást. Az azonban még mindig nem világos, hogy ezek a fehérjék milyen hatással lennének az emberek vérnyomásszintjére.

A mungóbab jó kálium-, magnézium- és rostforrás, amely a magas vérnyomással rendelkező és nem rendelkező felnőtteknél egyaránt csökkenti a vérnyomást

6. A mungóbabban lévő rost és rezisztens keményítő segítheti az emésztőrendszer egészségét

A mungóbab számos tápanyagot tartalmaz, amelyek nagyszerűek az emésztés egészségére.

Egyrészt magas a rosttartalmuk, ami főtt csészénként (200 gramm) lenyűgöző 15,4 grammot jelent. A mungóbab tartalmaz egyfajta oldható rostot, a pektint, amely segíthet a bélrendszer rendben tartásában azáltal, hogy felgyorsítja a táplálék mozgását a bélrendszerben.

A mungóbab, más hüvelyesekhez hasonlóan, rezisztens keményítőt is tartalmaz. A rezisztens keményítő az oldható rostokhoz hasonlóan működik, mivel segít táplálni az egészséges bélbaktériumokat. A baktériumok ezután megemésztik és rövid szénláncú zsírsavakká - elsősorban butiráttá - alakítják. A tanulmányok azt mutatják, hogy a butirát számos módon elősegíti az emésztőrendszer egészségét. Például táplálhatja a vastagbélsejteket, erősítheti a bél immunvédelmét, és még a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti.

Ráadásul a mungóbabban található szénhidrátok könnyebben emészthetőnek tűnnek, mint a többi hüvelyesben találhatóak. Ezért a mungóbab más hüvelyesekhez képest kisebb valószínűséggel okoz puffadást.

A mungóbab oldható rostokat és rezisztens keményítőt tartalmaz, amelyek elősegíthetik az emésztés egészségét. A mungóbabban lévő szénhidrátok kisebb valószínűséggel okoznak puffadást, mint más hüvelyesek.

7. A tápanyagok összetétele csökkentheti a vércukorszintet

Ha nem kezelik, a magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémát okozhat. Ez a cukorbetegség egyik fő jellemzője és számos krónikus betegséggel hozható összefüggésbe. Ezért az egészségügyi szakemberek arra ösztönzik az embereket, hogy vércukorszintjüket egészséges határokon belül tartsák.

A mungóbab számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet. Magas a rost- és fehérjetartalmuk, ami segít lassítani a cukor véráramba jutását.

Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a mungóbab antioxidánsai, a vitexin és az izovitexin csökkenthetik a vércukorszintet és segítik az inzulin hatékonyabb működését.

A mungóbab magas rost- és fehérjetartalmú és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vércukorszintet és segíthetnek az inzulin hatékonyabb működésében

8. Elősegítheti a fogyást az éhség elnyomásával és a teltséghormonok növelésével

A mungóbab magas rost- és fehérjetartalmú, ami segíthet a fogyásban.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rostok és a fehérjék elnyomhatják az éhséghormonokat, például a ghrelint. Mi több, további tanulmányok megállapították, hogy mindkét tápanyag elősegítheti a teltségérzetet okozó hormonok, például a peptid YY, a GLP-1 és a kolecisztokinin felszabadulását.

Az étvágy fékezésével segíthetnek csökkenteni a kalóriabevitelt, ami segíti a fogyást. Kilenc tanulmány áttekintése szerint az emberek átlagosan 31%-kal teltebbnek érezték magukat a hüvelyesek, például a bab fogyasztása után, mint más alapvető élelmiszerek, például tészta és kenyér fogyasztása után.

A mungóbab magas rost- és fehérjetartalmú, ami segíthet megfékezni az éhségérzetet azáltal, hogy csökkenti az éhséghormonok, például a ghrelin szintjét és növeli a teltségérzetet okozó hormonok, például az YY peptid, a GLP-1 és a kolecisztokinin szintjét

9. A mungóbabban lévő folsav támogathatja az egészséges terhességet

A nőknek azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt fogyasszanak sok folsavban gazdag ételt. A folsav elengedhetetlen a gyermek optimális növekedéséhez és fejlődéséhez.

A legtöbb nő azonban nem jut elegendő folsavhoz, ami összefüggésbe hozható a születési rendellenességek magasabb kockázatával.

Egy főtt csészényi (200 gramm) mungóbab biztosítja a folsav RDI 80%-át.

Magas a vas-, fehérje- és rosttartalma is, amelyekből a nőknek a terhesség alatt többre van szükségük.

A terhes nőknek azonban kerülniük kell a nyers mungóbabcsíra fogyasztását, mivel olyan baktériumokat hordozhat, amelyek fertőzést okozhatnak. A főtt babnak és csírának biztonságosnak kell lennie.

A mungóbab magas folsav-, vas- és fehérjetartalommal rendelkezik, amelyből a nőknek a terhesség alatt többre van szükségük. Terhesség alatt kerülje a nyers mungóbabcsírát, mivel káros baktériumokat tartalmazhat.

10. Sokoldalú és könnyen hozzáadható az étrendhez

A mungóbab finom, sokoldalú és könnyen beilleszthető az étrendbe.

A legtöbb más bab helyett használhatók olyan ételekben, mint a curryk, saláták és levesek. Ennek a babnak enyhén édes íze van és gyakran készítenek belőlük krémet ázsiai desszertekhez.

Egyszerűen főzzük a babot puhára, körülbelül 20-30 percen át. Alternatív megoldásként párolhatjuk gyorsfőzőben körülbelül öt percig.

A mungóbab csíráztatva is fogyasztható, nyersen és főzve egyaránt. A csíráztatott babot leginkább kevergetve sült ételekben és currykben lehet fogyasztani.

A mungóbab sokoldalú és könnyen beilleszthető az étrendbe. A babot gyakran főzik vagy párolják, míg a csírákat általában nyersen vagy főzve fogyasztják

Összefoglaló

A mungóbab magas tápanyag- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami egészségügyi előnyökkel járhat.

Valójában védelmet nyújthat a hőguta ellen, segítheti az emésztés egészségét, elősegítheti a fogyást és csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, a vérnyomást és a vércukorszintet.

Mivel a mungóbab egészséges, finom és sokoldalú, fontolja meg, hogy beépíti az étrendjébe.
Mungóbab termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: