Csicseriborsó

Csicseriborsó

A csicseriborsó 10 tudományosan alátámasztott jótékony hatása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A csicseriborsó megfizethető, sokoldalú és rendkívül tápláló. Segítheti a testsúlyszabályozást, védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben, és az egészség számos más aspektusát is elősegítheti.

A csicseriborsót a közel-keleti országokban már évezredek óta termesztik és fogyasztják. Diós íze és szemcsés állaga sok más élelmiszerrel és összetevővel jól párosítható.

A vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrásaként a csicseriborsó számos egészségügyi előnnyel járhat, például segítheti a testsúlyszabályozást, javíthatja az emésztést és csökkentheti a betegségek kockázatát.

Ezenkívül ez a hüvelyes magas fehérjetartalmú, és számos vegetáriánus és vegán ételben kiválóan helyettesítheti a húst.

1. Tele van tápanyagokkal

Csicseriborsó Csicseriborsó

A csicseriborsó lenyűgöző tápanyagprofillal büszkélkedhet.

Mérsékelt a kalóriatartalma, csészénként (160 gramm) 260 kalóriát biztosít. Ennek körülbelül 67%-a szénhidrátból származik, míg a többi fehérjéből és zsírból.

A csicseriborsó emellett számos vitamint (például folsav, tiamin, B6-vitamin) és ásványi anyagot (mangán, réz, vas, cink, foszfor, magnézium, szelén, káium), valamint tisztességes mennyiségű rostot és fehérjét is tartalmaz.

A csicseriborsó mérsékelt mennyiségű kalóriát és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jó rost- és fehérjeforrás is

2. Teltségérzetet biztosíthat

A csicseriborsóban található fehérje és rostok segíthetnek kordában tartani az étvágyat. A fehérje és a rostok együttesen lassítják az emésztést, ami elősegíti a teltségérzetet. Emellett a fehérje növelheti az étvágycsökkentő hormonok szintjét a szervezetben. Valójában a csicseriborsóban lévő fehérje és rostok laktató hatása automatikusan csökkentheti a kalóriabevitelt.

Egy tanulmány 12 nő étvágyát és kalóriabevitelét hasonlította össze két külön étkezés során. Az egyik étkezés előtt 200 gramm (kicsivel több, mint egy csésze) csicseriborsót ettek, majd a másik étkezés előtt két szelet fehér kenyeret. A csicseriborsós étkezés után jelentősen csökkent az étvágyuk és a kalóriabevitelük, szemben a fehér kenyeres étkezéssel.

Egy másik kis tanulmány szerint azok, akik uzsonnára perecet és csicseriborsó alapú humuszt ettek, 70%-os étvágycsökkenést és 30%-os teltségérzetnövekedést tapasztaltak.

Mindezek ellenére több kutatásra van szükség a csicseriborsó és az étvágyszabályozás terén.

A csicseriborsó magas fehérje- és rosttartalmú, ami fenntarthatja a teltségérzetet és csökkentheti az étkezések során bevitt kalóriamennyiséget

3. Növényi fehérjében gazdag

A csicseriborsó nagyszerű növényi fehérjeforrás, így kiváló táplálék azoknak, akik nem esznek húst vagy állati eredetű termékeket.

Egy 1 csészényi (160 gramm) adag körülbelül 14 gramm fehérjét biztosít, ami hasonló élelmiszerek, például a fekete bab és a lencse fehérjetartalmához hasonló.

A csicseriborsóban található fehérje elősegítheti a teltségérzetet és kordában tarthatja az étvágyat. A fehérje a súlyszabályozásban, a csontok egészségében és az izomerőben betöltött szerepéről is ismert.

Egyes tanulmányok szerint a csicseriborsóban található fehérje minősége jobb, mint más hüvelyesekben. Ez azért van, mert a csicseriborsó a metionin kivételével az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

Emiatt nem számít teljes értékű fehérjeforrásnak. Annak érdekében, hogy az összes aminosavhoz hozzájusson az étrendjében, fontos, hogy a csicseriborsót olyan teljes kiőrlésű gabonával párosítsa, amely metionint tartalmaz, mint például a quinoa.

A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, amely segítheti a testsúlyszabályozást és fokozhatja a csontok egészségét, ez a hüvelyes kiváló választás azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket

4. Segíthet a testsúly kezelésében

A csicseriborsó segítheti a testsúlykontrollt a laktató hatása miatt. A csicseriborsóban található fehérje és rostok csökkenthetik az étvágyat, ami aztán csökkentheti az étkezések során bevitt kalóriamennyiséget.

Egy vizsgálatban azok, akik rendszeresen ettek csicseriborsót, 53%-kal kisebb valószínűséggel rendelkeztek 30 feletti testtömegindexszel (BMI), és nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a derékkörfogatuk, mint azoknak, akik nem ettek csicseriborsót.

Bár a BMI továbbra is elterjedt egészségügyi mérőszám, ne feledjük, hogy hatékonysága korlátozott.

Mindazonáltal egy másik felülvizsgálat megállapította, hogy azok, akik legalább napi 1 adag hüvelyes növényt, például csicseriborsót fogyasztottak, 25%-kal többet fogytak, mint azok, akik nem ettek hüvelyeseket.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, több humán vizsgálatra van szükség.

A csicseriborsó rost- és fehérjetartalma, valamint viszonylag alacsony kalóriasűrűsége segíthet az egészséges testsúly megtartásában

5. Támogathatja a vércukorszint szabályozását

A csicseriborsó többféleképpen is segíthet a vércukorszint szabályozásában.

Először is, meglehetősen alacsony a glikémiás indexe (GI), ami azt jelzi, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszinted egy étel elfogyasztása után. A sok alacsony GI-t tartalmazó étrend bizonyítottan elősegíti a vércukorszint szabályozását.

Ezenkívül a csicseriborsó rostjai és fehérjéi segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Ez azért van, mert a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így elősegítik a vércukorszint egyenletes emelkedését, nem pedig a kiugrást. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása szintén segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában.

Egy kis tanulmányban 200 gramm (kicsivel több, mint egy csésze) csicseriborsó elfogyasztása akár 36%-kal is elnyomta az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, összehasonlítva 2 szelet fehér kenyér elfogyasztásával. Egy régebbi, 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy 45 embernél, akik hetente 300 gramm konzerv csicseriborsót ettek, jelentősen csökkent az éhomi inzulinszint, ami fontos tényező a vércukorszint szabályozásában.

Mi több, számos tanulmány a csicseriborsófogyasztást számos betegség, köztük a cukorbetegség és a szívbetegség csökkent kockázatával hozza összefüggésbe. Ezeket a hatásokat gyakran a vércukorszintet csökkentő képességüknek tulajdonítják.

A csicseriborsó alacsony GI-vel rendelkezik, és kiváló rost- és fehérjeforrás – mindez támogatja az egészséges vércukorszint-szabályozást

6. Jótékonyan hathat az emésztésre

A csicseriborsó tele van rosttal, amely számos előnnyel jár az emésztés egészségére nézve.

A csicseriborsóban lévő rostok többnyire oldhatóak, ami azt jelenti, hogy vízzel összekeveredve gélszerű anyagot képeznek az emésztőrendszerben.

Az oldható rostok segíthetnek növelni az egészséges baktériumok számát a bélrendszerben, és megakadályozhatják a káros baktériumok elszaporodását. Ez egyes emésztési betegségek, például az irritábilis bél szindróma (IBS) és a vastagbélrák kockázatának csökkenéséhez vezethet.

Egy áttekintés szerint a csicseriborsó a székletürítés gyakoriságának, könnyedségének és állagának javításával is segíthet az emésztés egészségének támogatásában.

A csicseriborsó magas rosttartalmú, ami a bélmozgások támogatásával és a bélben lévő egészséges baktériumok számának növelésével jótékonyan hat az emésztésre.

7. Védelmet nyújthat bizonyos krónikus betegségekkel szemben

A csicseriborsó segíthet csökkenteni számos krónikus betegség kockázatát.

Szívbetegség

A csicseriborsó számos ásványi anyag, például magnézium és kálium nagyszerű forrása, amelyek támogathatják a szív egészségét azáltal, hogy segítenek megelőzni a magas vérnyomást - a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezőjét.

Emellett a csicseriborsóban található oldható rostok bizonyítottan csökkentik a trigliceridszintet és az LDL (rossz) koleszterinszintet, amelyek emelkedett szintje növelheti a szívbetegségek kockázatát.

26 tanulmány áttekintése szerint legalább napi 1 adag hüvelyes, köztük a csicseriborsó fogyasztása jelentősen csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintet.

Rák

Egyes kutatások szerint a csicseriborsó rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rák bizonyos típusainak kockázatát.

Ez a hüvelyes ugyanis elősegítheti a szervezet butirát termelését, amely egy olyan zsírsav, amely csökkentheti a vastagbélsejtekben a gyulladást, és ezáltal valószínűleg csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Továbbá a csicseriborsó szaponinokat tartalmaz, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását. A szaponinokat a tumorok növekedésének gátlásában betöltött szerepük miatt is vizsgálták.

A csicseriborsó számos olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát, beleértve a B-vitaminokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a mell- és tüdőrák alacsonyabb kockázatával.

2-es típusú cukorbetegség

A csicseriborsó vércukorszint-szabályozó hatása miatt segíthet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

A csicseriborsóban található rostok és fehérjék segítenek megakadályozni, hogy a vércukorszint túl gyorsan emelkedjen étkezés után, ami fontos tényező a cukorbetegség kezelésében.

Emellett alacsony glikémiás indexe (GI) miatt megfelelő a cukorbetegek számára, mivel nem valószínű, hogy vércukorszint-emelkedéshez vezet.

Végül pedig számos olyan tápanyag forrása, amelyekről megállapították, hogy csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, beleértve a magnéziumot és a B-vitaminokat. Cinktartalmuk szintén segíthet ennek az állapotnak a kezelésében.

A csicseriborsó segíthet megelőzni néhány krónikus betegséget, köztük a szívbetegséget, a rákot és a 2-es típusú cukorbetegséget

8. Elősegítheti az agy egészségét

Lenyűgöző tápanyagprofiljának köszönhetően a csicseriborsó támogathatja az agyműködést és a mentális egészséget.

Ez részben azért van így, mert nagyszerű forrása a kolinnak, amely fontos szerepet játszik az agyműködésben. Ez az alapvető tápanyag különösen szükséges bizonyos neurotranszmitterek termeléséhez, amelyek kémiai hírvivőként működnek a szervezet idegsejtjei számára. Míg azonban a kolin létfontosságú a csecsemők számára, a felnőttek egészségében betöltött szerepe nem eléggé kutatott.

A csicseriborsó emellett bőséges adag magnéziumot is tartalmaz, amely az idegműködés szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyag.

Mi több, a kutatások azt mutatják, hogy számos, ezekben a hüvelyesekben található tápanyag, köztük a magnézium, a szelén és a cink, segíthet a depresszió és a szorongás elleni védelemben. Mégis, további humán vizsgálatokra van szükség.

A csicseriborsó számos olyan tápanyagban gazdag, amelyek támogathatják az agy egészségét, beleértve a kolint, a magnéziumot, a szelént és a cinket

9. Segíthet megelőzni a vashiányt

A csicseriborsó kiváló vasforrás, 1 csészényi (160 gramm) a teljes érték kb. 26%-át tartalmazza.

A vas részt vesz a vörösvérsejtek termelésében, valamint a fizikai növekedésben, az agy fejlődésében, az izomanyagcserében és az egészség más aspektusaiban.

Ha nem jut elég ebből a kulcsfontosságú mikrotápanyagból, a szervezet egészséges vörösvértestek előállítására való képessége károsodhat. Ez viszont vashiányhoz vezethet, egy olyan állapothoz, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a gyengeség, a fáradtság és a légszomj.

Ezért a csicseriborsó nagyszerű választás azoknak, akiknél a vashiány kockázata magas lehet, például a vegánok és a vegetáriánusok számára.

A csicseriborsó tartalmaz némi C-vitamint is, ami segíthet a szervezet vasfelszívódásának fokozásában.

A csicseriborsó jó vasforrás és segíthet megvédeni a vashiánytól

10. Olcsó és könnyen hozzáadható az étrendhez

A csicseriborsó hihetetlenül könnyen beilleszthető az étrendbe.

Megfizethető és széles körben elérhető konzerv és száraz változatban egyaránt. Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően kiválóan helyettesítik a húst a vegetáriánus és vegán étrendben.

Ráadásul a csicseriborsó sokoldalú, és számos ételhez, például salátákhoz, levesekhez vagy szendvicsekhez adható.

A csicseriborsó pürésített csicseriborsóból, tahiniből, olívaolajból, citromléből, sóból és fokhagymából készült mártogatós, valamint a humusz egyik fő összetevője.

Végül, a csicseriborsót megpirítva ízletes és ropogós rágcsálnivalót készíthet belőle, vagy felhasználhatja vega burgerekhez és a tacókhoz.

A csicseriborsó olcsó és számos ételben remek ízű, a humusz fő összetevője és fehérjetartalmának köszönhetően remek húspótló

Összefoglaló

A csicseriborsó nem csak a humusz elengedhetetlen összetevője vagy a chili ízletes hozzávalója.

Nagyon egészséges is, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjékkel büszkélkedhet. Ezek a tulajdonságok támogathatják a testsúlyszabályozást, a vércukorszint szabályozását és az agy egészségét, miközben csökkentik az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek és a rák.

A csicseriborsóval való ismerkedéshez próbálja ki a pirítást rágcsálnivalóként vagy salátához adva.
A csicseriborsóliszt 9 előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A csicseriborsó- vagy grízliszt kiválóan helyettesíti a finomított búzalisztet. Nemcsak szénhidrát- és kalóriatartalma alacsonyabb, de fehérje- és rosttartalma is magasabb. Tanulmányok szerint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezhet.

A csicseriborsóliszt évszázadok óta az indiai konyha alapanyaga. A csicseriborsó sokoldalú hüvelyes, enyhe, diós ízzel.

Ez a liszt, amelyet otthon is könnyen felhasználhatunk, az utóbbi időben világszerte egyre népszerűbbé vált, mint a búzaliszt gluténmentes alternatívája.

1. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A csicseriborsóliszt tele van fontos tápanyagokkal.

Egy csésze (92 gramm) csicseriborsóliszt több folsavat tartalmaz, mint amennyire egy nap alatt szükséged van. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a terhesség alatti gerincvelő-rendellenességek megelőzésében.

Egy több mint 16 000 nő részvételével végzett megfigyeléses vizsgálat során a további folsavval és más vitaminokkal dúsított lisztet fogyasztó nők által született babáknál 68%-kal kevesebb gerincvelő-rendellenesség fordult elő, mint a sima lisztet fogyasztó résztvevőknél. A dúsított lisztet használó nők vérének folsavszintje is 26%-kal magasabb volt, mint a kontrollcsoporté.

A csicseriborsóliszt természetes módon közel kétszer annyi folsavat tartalmaz, mint azonos mennyiségű dúsított búzaliszt. Ráadásul számos ásványi anyagnak, köztük vasnak, magnéziumnak, foszfornak, réznek és mangánnak is kiváló forrása.

A csicseriborsóliszt tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 1 csésze (92 gramm) a folsav RDI 101%-át, és számos más tápanyag esetében a napi szükséglet több mint negyedét biztosítja.

2. Csökkentheti a feldolgozott élelmiszerekben lévő káros vegyületek képződését

A csicseriborsó jótékony antioxidánsokat, úgynevezett polifenolokat tartalmaz. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben lévő szabad gyököknek nevezett instabil molekulák ellen harcolnak, amelyekről úgy gondolják, hogy hozzájárulnak a különböző betegségek kialakulásához.

A növényi polifenolokról kimutatták, hogy csökkentik az élelmiszerekben lévő szabad gyökök mennyiségét, és visszafordítják az általuk a szervezetben okozott károk egy részét.

Emellett a csicseriborsólisztet vizsgálják, mivel képes csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek akrilamid-tartalmát. Az akrilamid az élelmiszer-feldolgozás instabil mellékterméke. Nagy mennyiségben megtalálható a liszt- és burgonyaalapú rágcsálnivalókban. Ez egy potenciálisan rákkeltő anyag, és összefüggésbe hozták a reprodukciós, ideg- és izomfunkciós, valamint enzim- és hormonaktivitási problémákkal.

Egy több lisztfajtát összehasonlító vizsgálatban a csicseriborsóliszt termelte az egyik legalacsonyabb mennyiségű akrilamidot melegítéskor.

A kutatók azt is megállapították, hogy a csicseriborsóliszt burgonya chipsekhez történő hozzáadása csökkentette az akrilamid képződését, összehasonlítva az oregánóból és áfonyából származó antioxidánsokkal kezelt krumplichipszekkel. Végül egy másik tanulmány megfigyelte, hogy a búza- és csicseriborsóliszt keverékével készült kekszek 86%-kal kevesebb akrilamidot tartalmaznak, mint a csak búzalisztből készült sütemények.

A csicseriborsó antioxidánsokat tartalmaz és segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, továbbá úgy tűnik, hogy a csicseriborsóliszt használata a feldolgozott élelmiszerekben csökkenti azok káros akrilamid-tartalmát

3. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos liszt

A csicseriborsóliszt nagyszerű alternatívája a búzalisztnek, a kalóriabevitel csökkentéséhez. Ugyanazon adag finomított búzaliszthez képest 1 csésze (92 gramm) csicseriborsóliszt körülbelül 25%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy kisebb az energiasűrűsége.

Az energiasűrűséget és az adagok méretét széles körben tanulmányozták a testsúlyszabályozásban betöltött szerepükkel kapcsolatban. A kutatók úgy vélik, hogy a megszokott adagméretek megtartása, ugyanakkor a kevesebb kalóriát tartalmazó élelmiszerek választása hatékonyabb fogyókúrás stratégia, mint egyszerűen kevesebbet enni.

Egy 12 hetes, randomizált vizsgálatban, amelyben 44 túlsúlyos felnőtt vett részt, azok a résztvevők, akiket arra utasítottak, hogy több, alacsonyabb kalóriatartalmú ételt fogyasszanak, 1,8-3,6 kilogrammal többet fogytak, mint azok, akik összetettebb étrendi utasításokat kaptak.

Ezért a búzaliszt cseréje csicseriborsólisztre segíthet a kalóriák csökkentésében anélkül, hogy feltétlenül megváltoztatná az adagok méretét.

A csicseriborsóliszt 25%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér liszt, így kisebb az energiasűrűsége, ezért, ha több kalóriaszegényebb ételt fogyaszt, az segíthet csökkenteni a kalóriabevitelt, miközben a megszokott adagokat eszi

4. Sokkal laktatóbb lehet, mint a búzaliszt

A kutatók már évtizedek óta úgy vélik, hogy a hüvelyesek, köztük a csicseriborsó és a lencse, csökkentik az éhségérzetet.

A tanulmányok 2014-es áttekintése megállapította, hogy a hüvelyesek étrendbe való beillesztése 31%-kal növelte az étkezés utáni teltségérzetet.

Mi több, maga a csicseriborsóliszt is csökkentheti az éhségérzetet. Bár nem minden tanulmány ért egyet, egyesek összefüggést találtak a csicseriborsóliszt fogyasztása és a fokozott teltségérzet között.

Az éhségérzet csökkentésének egyik módja a csicseriborsóliszt, azért, mert szabályozza a ghrelin éhséghormon szintjét. Az alacsonyabb ghrelinszint feltehetően elősegíti a teltségérzetet.

Egy 16 nőn végzett megfigyeléses vizsgálatban azoknál, akik 70% fehér lisztből és 30% csicseriborsólisztből készült tésztát ettek, alacsonyabb volt a ghrelin szintje, mint a 100% fehér lisztből készült tésztát fogyasztó résztvevőknél.

További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a csicseriborsóliszt hatását az étvágyra és az éhséghormonokra

A csicseriborsóliszt csökkentheti az éhségérzetet a ghrelin nevű éhséghormon szabályozásával, ennek a hatásnak a feltárásához azonban még további kutatásokra van szükség

5. Kevésbé befolyásolja a vércukorszintet, mint a búzaliszt

A csicseriborsóliszt körülbelül feleannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a fehér liszt, ezért másképp befolyásolhatja a vércukorszintet.

A glikémiás index (GI) azt méri, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan bomlik le cukrokká, amelyek megemelhetik a vércukorszintet.

A glükóznak, a cukornak, amelyet a szervezet energiaként szívesebben használ, GI-je 100, ami azt jelenti, hogy ez növeli a leggyorsabban a vércukorszintet. A fehér liszt GI-je körülbelül 70.

A csicseriborsó GI-je 6, a csicseriborsólisztből készült rágcsálnivalók GI-je pedig 28-35 között van. Ezek alacsony GI-ű élelmiszerek, amelyek fokozatosabban hatnának a vércukorszintre, mint a fehér liszt.

Két, 23 ember bevonásával végzett megfigyeléses vizsgálat azt fedezte fel, hogy a csicseriborsólisztből készült ételek fogyasztása alacsonyabban tartotta a vércukorszintet, mint a fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztása. Egy 12 egészséges nőn végzett hasonló vizsgálat megállapította, hogy a 25-35% csicseriborsólisztből készült teljes kiőrlésű kenyér jelentősen kevésbé befolyásolta a vércukorszintet, mint a fehér kenyér és a 100% teljes kiőrlésű kenyér.

Több és nagyobb vizsgálatra van azonban szükség a csicseriborsóliszt és a vércukorszint közötti kapcsolat vizsgálatához.

A csicseriborsóliszt alacsony GI-értékű élelmiszer, amely fokozatosan hat a vércukorszintre. Néhány kisebb vizsgálatban a csicseriborsólisztből készült ételek fogyasztása csökkent vércukorszintet eredményezett a búzalisztből készült termékekhez képest

6. Tele rostokkal

A csicseriborsóliszt tele van rosttal, mivel maga a csicseriborsó természetes módon sok rostot tartalmaz.

Egy csésze (92 gramm) csicseriborsóliszt körülbelül 10 gramm rostot biztosít - ez háromszor annyi rostot jelent, mint amennyi a fehér lisztben található.

A rost számos egészségügyi előnnyel jár, és különösen a csicseriborsó rostjait hozták összefüggésbe a vérzsírszint javulásával.

Egy 45 felnőtt bevonásával végzett 12 hetes vizsgálatban heti négy 300 grammos csicseriborsó konzerv fogyasztása más étrendi változtatások nélkül 15,8 mg/dl-rel csökkentette az összkoleszterinszintet. A hatás valószínűleg a csicseriborsó rosttartalmának volt tulajdonítható. Egy 47 felnőtt bevonásával végzett hasonló vizsgálat szerint a csicseriborsó 5 héten át történő fogyasztása 3,9%-kal csökkentette az összkoleszterinszintet és 4,6%-kal az LDL (rossz) koleszterinszintet, szemben a búza fogyasztásával.

A csicseriborsó egyfajta rostot, úgynevezett rezisztens keményítőt is tartalmaz. Egy tanulmányban, amely több élelmiszer rezisztens keményítőtartalmát értékelte, a pörkölt csicseriborsó az éretlen banán mellett az első két helyen szerepelt.

A kutatások szerint a csicseriborsó akár 30%-ban is tartalmazhat rezisztens keményítőt, attól függően, hogy hogyan dolgozzák fel. Egy elemzés szerint az előfőzött csicseriborsóból készült csicseriborsóliszt 4,4% rezisztens keményítőt tartalmazott.

A rezisztens keményítő emésztetlen marad, amíg el nem éri a vastagbelet, ahol táplálékforrásként szolgál az egészséges bélbaktériumok számára. Összefüggésbe hozták számos betegség, köztük a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatának csökkenésével.

A csicseriborsó liszt magas rosttartalmú, ami segíthet javítani a vérzsírszintet, ezenkívül tartalmaz egyfajta rostot, az úgynevezett rezisztens keményítőt, amely számos egészségügyi előnnyel jár

7. Magasabb a fehérjetartalma, mint más liszteknek

A csicseriborsóliszt magasabb fehérjetartalmú, mint más lisztek, beleértve a fehér és a teljes kiőrlésű lisztet is. Egy 1 csésze (92 gramm) adag csicseriborsóliszt 20 gramm fehérjét tartalmaz, szemben a fehér liszt 13 grammjával és a teljes kiőrlésű liszt 16 grammjával.

A szervezetnek szüksége van fehérjére az izomépítéshez, valamint a sérülésekből és betegségekből való felépüléshez. Emellett fontos szerepet játszik a testsúlyszabályozásban is.

A magas fehérjetartalmú ételek hosszabb ideig tartanak jóllakottan, és a szervezetnek több kalóriát kell elégetnie az ilyen ételek megemésztéséhez.

Ezenkívül az izomnövekedésben betöltött szerepe miatt a megfelelő fehérjefogyasztás segít megőrizni a sovány izomtömeget, ami különösen fontos, ha fogysz.

A csicseriborsó ráadásul kiváló fehérjeforrás a vegetáriánusok és vegánok számára, mivel a 9 esszenciális aminosavból 8-at tartalmaz, a fehérje szerkezeti összetevőit, amelyeknek a táplálékból kell származniuk. A maradék, a metionin, nagy mennyiségben megtalálható más növényi élelmiszerekben, például a quinoában.

A csicseriborsóliszt magasabb fehérjetartalmú, mint a búzaliszt, ami segíthet csökkenteni az éhségérzetet és növelheti az elégetett kalóriák számát. A csicseriborsó ideális fehérjeforrás a vegetáriánusok számára, mivel szinte az összes esszenciális aminosavat biztosítja

8. Remek helyettesítője a búzalisztnek

A csicseriborsóliszt kiválóan helyettesíti a búzalisztet. Jobb tápanyagprofilja van, mint a finomított lisztnek, mivel több vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét, de kevesebb kalóriát és szénhidrátot biztosít.

Mivel nem tartalmaz búzát, a cöliákiában, gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenvedők számára is megfelelő. Mégis, ha aggódik a keresztszennyeződés miatt, keresse a minősített gluténmentes fajtákat.

Ráadásul a finomított liszthez hasonlóan viselkedik a sült és sütött ételekben. Ez egy sűrű liszt, amely főzéskor némileg utánozza a búzalisztben lévő glutén hatását azáltal, hogy szerkezetet és rágósságot ad hozzá.

Egy új gluténmentes kenyér megalkotására tett kísérlet során a kutatók úgy találták, hogy három rész csicseriborsóliszt és egy rész burgonya- vagy maniókakeményítő kombinációja ideális. Ennek ellenére a csak csicseriborsóliszt használata is elfogadható terméket eredményezett.

Ráadásul egy süteményreceptben a búzaliszt mindössze 30%-ának csicseriborsóliszttel való helyettesítése növelte a sütemények tápanyag- és fehérjetartalmát, miközben a kellemes íz és megjelenés megmaradt.

A csicseriborsóliszt nagyszerűen helyettesíti a búzalisztet, mivel a főzés során hasonlóan viselkedik. Remek alternatíva a cöliákiában, gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenvedők számára

9. A csicseriborsóliszt felhasználása

A csicseriborsóliszt többféleképpen felhasználható:

  • a búzaliszt helyettesítésére a sütésben
  • búzaliszttel kombinálva, hogy javítsa a pékáruk egészségességét
  • természetes sűrítőanyagként levesekben és currykben
  • hagyományos indiai ételek, például pakora (zöldséges fánkok) vagy laddu (kis desszert tészták) készítéséhez
  • palacsinta készítéséhez
  • könnyű és légies panírozásként sült ételekhez

A csicseriborsóliszt sokféleképpen felhasználható

Összefoglaló

A csicseriborsóliszt tele van egészséges tápanyagokkal. Remek alternatívája a finomított búzalisztnek, mivel kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz, ugyanakkor gazdagabb fehérjében és rostban.

Kutatások szerint antioxidáns potenciállal rendelkezik és csökkentheti a feldolgozott élelmiszerekben található káros vegyület, az akrilamid szintjét.

A búzaliszthez hasonló kulináris tulajdonságokkal rendelkezik és alkalmas a cöliákiában, gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenvedők számára.

A csicseriborsóliszt ízletes, tápláló és egyszerű alternatíva, amely segít javítani étrend egészségességét.
Csicseriborsó termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: