Chia mag

Chia mag

A chia mag 7 csábító egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Lehet, hogy a chia mag kicsi, de hihetetlenül tápanyagdús. Egészségügyi előnyeik miatt a chia magot már évszázadokkal ezelőtt megemlítették az ősi azték és maja diéták egyik alapelemeként.

A chia magban található antioxidánsok, ásványi anyagok, rostok és omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, támogathatják az erős csontozatot és javíthatják a vércukorszint szabályozását. A chia mag sokoldalú, számos receptben felhasználható.

1. Nagyon tápláló

Chia mag Chia mag

A chia mag a Közép-Amerikában őshonos salvia hispanica növény apró fekete vagy fehér magja. Hagyományosan az azték és maja civilizációk használták a magvakat ételként, gyógyászati célokra, vallási rituálékhoz és kozmetikumokhoz.

Az ókori civilizációk a chia magot rendkívül táplálónak vélték – ezt a hiedelmet a modern tudomány is alátámasztja. Mindössze 28 gramm (2 evőkanál) chia mag a következőket tartalmazza: 138 kalória, 4,7 g fehérje, 8,7 g zsír, 5 g alfa-linolénsav (ALA) 11,9 g szénhidrát, 9,8 g rost, kalciumból a napi beviteli érték 14%-a, vasból a 12%-a, magnéziumból a 23%-a, foszforból a 20%-a, cinkből a 12%-a, B1-vitaminból (tiamin) a 15%-a és B3-vitaminból (niacin) a 16%-a. Ez a táplálkozási profil különösen lenyűgöző, tekintve, hogy mindössze egyetlen, körülbelül két evőkanálnyi adagra vonatkozik.

A chia mag kicsiny mérete ellenére rendkívül tápláló, tele vannak rosttal, fehérjével, omega-3 zsírsavakkal és különféle mikroelemekkel

2. Tele van antioxidánsokkal

A chia mag kiváló antioxidáns forrás is.

Az antioxidánsok nemcsak megvédik a chia magban lévő érzékeny zsírokat az avasodástól, hanem az emberi egészségre is jótékony hatással vannak azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyökökként ismert reaktív molekulákat, amelyek károsíthatják a sejtvegyületeket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Többek között a szabad gyökök által okozott károk hozzájárulnak az öregedéshez és olyan betegségekhez, mint a rák.

A chia magban található specifikus antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a kávésav, a miricetin, a kvercetin és a kaempferol. Ezek mindegyike védő hatással lehet a szívre és a májra, valamint rákellenes hatású lehet. Például a klorogénsav segíthet csökkenteni a vérnyomást, míg a kávésav gyulladáscsökkentő hatással bír.

A chia mag magas antioxidáns tartalmú, ezek a vegyületek segítenek megvédeni a vetőmag finom zsírjait, miközben egészségügyi előnyökkel is járnak az emberek számára

3. Támogathatja a fogyást

A chia magban lévő rost és fehérje előnyös lehet azoknak, akik fogyni próbálnak. 28 gramm chia mag közel 10 gramm élelmi rostot tartalmaz, vagyis 35 tömegszázalék rostot tartalmaz. Bár a témával kapcsolatos kutatások vegyesek, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a rostfogyasztás szerepet játszhat a túlsúly és az elhízás megelőzésében.

Ezenkívül a chia magban lévő fehérje segíthet csökkenteni az étvágyat és a táplálékfelvételt. Egy 24 résztvevővel végzett vizsgálat azt találta, hogy 7-14 gramm joghurttal kevert chia mag reggelire történő elfogyasztása növeli a teltségérzetet és csökkenti a táplálékfelvételt rövid távon a chia-mentes joghurthoz képest.

Ennek ellenére a chia mag súlycsökkentési hatékonyságát vizsgáló tanulmányok vegyes eredményeket mutattak. Egy régebbi, 2009-es tanulmányban, amelyben 90 túlsúlyos ember vett részt, napi 50 gramm chia mag-kiegészítő fogyasztása 12 héten keresztül nem befolyásolta a testsúlyt vagy az egészségi markereket, például a vérnyomást és a gyulladást. Ezzel szemben egy 6 hónapos vizsgálat, amelyben 77 túlsúlyos vagy elhízott és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, csökkentett kalóriatartalmú diétát evő ember vett részt, azt találta, hogy azok, akik naponta szedtek chia magot, jelentősen nagyobb súlycsökkenést tapasztaltak, mint azok, akik placebót kaptak.

Bár nem valószínű, hogy a chia mag fogyasztása önmagában súlycsökkenést eredményez, hasznos kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott, tápláló étrendnek, ha a fogyás a cél.

A chia mag magas fehérje- és rosttartalmú, amelyekről kimutatták, hogy segítik a fogyást, a chia maggal és a fogyással kapcsolatos tanulmányok azonban vegyes eredményeket hoztak

4. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Tekintettel arra, hogy a chia mag rostban és omega-3-ban gazdag, fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az oldható rost, amely elsősorban a chia magban található, segíthet csökkenteni a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet a vérben. Ez viszont csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Az ALA, a chia magban található omega-3 zsírsav fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Ennek ellenére a chia mag és a szív egészsége közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok nem hoztak meggyőző eredményeket.

Egyes patkányvizsgálatok kimutatták, hogy a chia magok csökkenthetik bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve a magas trigliceridszintet és az oxidatív stresszszintet. Néhány humán tanulmány kimutatta, hogy a chia mag-kiegészítők jelentősen csökkentik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél, amely a szívbetegségek magas kockázati tényezője.

Összességében a chia mag jótékony hatással lehet a szív egészségére, de további kutatásokra van szükség.

A chia mag csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valószínűleg a bennük lévő rostok és ALA miatt, azonban több emberi kutatásra van szükség

5. Sok fontos csonttápanyagot tartalmaz

A chia mag számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészségéhez, ilyen többek között a kalcium, a foszfor és a magnézium.

Számos megfigyelésen alapuló tanulmány azt sugallja, hogy ezeknek a tápanyagoknak a bevitele fontos a jó csontsűrűség fenntartásához, ami a csontok erősségének egyik mutatója. Ezenkívül a chia magban lévő ALA szerepet játszhat a csontok egészségében. Megfigyeléses vizsgálatok kimutatták, hogy ennek a tápanyagnak a fogyasztása a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedéséhez is társulhat.

Ezért lehetséges, hogy a chia mag rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a csontok egészségét. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy azoknál a patkányoknál, akik körülbelül 13 hónapon keresztül naponta kaptak chia magot, megnövekedett a csont ásványianyag-tartalma a kontrollcsoporthoz képest. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az ALA hozzájárulhatott ehhez a jó eredményhez.

Az állatkísérletek mellett azonban korlátozott számú tanulmány foglalkozott konkrétan ezzel a témával. Végső soron több emberi kutatásra van szükség.

A chia mag kalcium-, magnézium-, foszfor- és ALA-tartalma magas, mindezeket a tápanyagokat összefüggésbe hozták a csontok ásványianyag-sűrűségének javulásával

6. Csökkentheti a vércukorszintet

A chia mag fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában, valószínűleg rosttartalmának és egyéb hasznos vegyületeinek köszönhetően.

A cukorbetegek magas vércukorszintet tapasztalhatnak. A folyamatosan magas éhgyomri vércukorszint számos szövődmény fokozott kockázatával jár együtt, beleértve a szívbetegségeket.

Ígéretesen állatkísérletek kimutatták, hogy a chia mag javíthatja az inzulinérzékenységet. Ez segíthet stabilizálni a vércukorszintet étkezés után. Az embereken végzett kutatások ritkák, de néhány régebbi tanulmány ígéretes eredményeket mutatott. A 2010-ben és 2013-ban végzett régebbi kutatások azt sugallják, hogy a chia magot tartalmazó kenyér fogyasztása csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést egészséges felnőtteknél, összehasonlítva a chia mag nélküli kenyérrel.

Mindazonáltal további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet megtudjunk e tápláló magvak és a vércukorszint szabályozása közötti kapcsolatról.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy a chia mag segíthet a vércukorszint szabályozásában, de több emberi kutatásra van szükség

7. Könnyen beépíthető az étrendbe

A chia magot hihetetlenül könnyű beépíteni az étrendbe. Az íze meglehetősen semleges, így szinte bármihez hozzáadható. Nem kell őrölni, főzni vagy más módon előkészíteni, így praktikus kiegészítője a recepteknek. Fogyasztható nyersen, lében áztatva, zabpehelyhez, pudinghoz, turmixokhoz vagy pékáruhoz keverve. Szórhatja őket gabonapelyhek, joghurtok, zöldségek vagy rizses ételek tetejére is. Ráadásul kötőanyagként csodákat tesz a házi készítésű rántottával.

Tekintettel arra, hogy képes felszívni a vizet és a zsírt, használhatjuk szószok sűrítésére és tojáshelyettesítőként. Vízzel összekeverve géllé alakítható.

Úgy tűnik, hogy a chia mag jól tolerálható. Ennek ellenére, ha nem szokott sok rostot enni és egyszerre túl sok magot fogyaszt el, emésztési mellékhatásokat tapasztalhat, például puffadást vagy hasmenést.

A szokásos adagolási ajánlás 20 gramm (körülbelül 1,5 evőkanál) chia mag naponta kétszer. Ne felejtsen el sok vizet inni, hogy elkerülje az emésztési mellékhatásokat.

A chia magot könnyű elkészíteni, gyakran használják tojáshelyettesítőként, vagy zabpehelyhez, turmixokhoz keverve

Összefoglaló

A chia mag nemcsak ásványi anyagokban, omega-3 zsírokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag, hanem ráadásul könnyen elkészíthető.

A tanulmányok szerint a fogyasztása különféle egészségügyi előnyökkel jár a fogyástól a szívbetegségek kockázatának csökkentéséig. Azonban több embereken végzett kutatásra van még szükség ahhoz, hogy bármilyen határozott következtetést lehessen levonni.

Ha szeretné kihasználni a chia mag előnyeit, fontolja meg étrendjébe való beépítését. Remek kiegészítő turmixokhoz, zabpehelyhez, joghurthoz, pékárukhoz és sok máshoz.
Chia magot akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: