Borókabogyó-illóolaj

Borókabogyó

A borókabogyó 5 újabban felfedezett előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A borókafa, a Juniperus communis egy örökzöld cserje, amely a világ számos részén nő, beleértve Észak-Amerikát, Európát és Ázsiát. Magtobozokat termel, amelyeket általában borókabogyóként ismernek. Bár a bogyók színe változó, a legtöbb mélykék. Illatukat gyakran fásnak vagy fűszeresnek írják le. Fantasztikus fenyőízűek és általában fűszerként vagy ételízesítőként használják.

Ezeket a kis bogyókat ősidők óta használják kulináris és gyógyászati célokra és a jelenlegi kutatások szerint különféle egészségügyi előnyökkel járhatnak. Íme a borókabogyó 5 újabban felfedezett előnye.

1. Magas tápanyagtartalom, erős növényi vegyületek

Borókabogyó Borókabogyó

Noha a borókabogyóval kapcsolatos táplálkozási információk korlátozottak, ismert, hogy bizonyos vitaminokat és számos növényi vegyületet tartalmaz.

A legtöbb más bogyós gyümölcshöz hasonlóan jó C-vitamin-forrás, a vízben oldódó tápanyag napi értékének (DV) 10%-át tartalmazza egy 28 grammos adag. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez, a kollagénszintézishez és a vérerek működéséhez. Erős antioxidánsként is működik, megvédi a sejteket az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodástól.

A bogyók számos növényi vegyületet is tartalmaznak, köztük flavonoidokat antioxidánsokat, illóolajokat és kumarinokat, amelyek különféle védő tulajdonságokkal rendelkező kémiai vegyületek.

A borókabogyóban lévő illóolajok monoterpénekként ismert anyagokat tartalmaznak, beleértve a limonént, a kámfort és a béta-pinént. A monoterpénekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, rákellenes, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kumarinok és a flavonoid antioxidánsok egy sor egészségfejlesztő hatást is kínálnak. Az ezekben a vegyületekben gazdag étrend fogyasztása javíthatja az egészséget és védelmet nyújthat a krónikus betegségek, köztük a szív- és idegrendszeri betegségek ellen.

A borókabogyónak magas a C-vitamin tartalma, flavonoid antioxidánsokban, monoterpénekben és kumarinokban gazdag, amelyek mindegyike különféle egészségügyi előnyökkel járhat

2. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást biztosít

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fontosak az egészség szempontjából, mivel segítenek megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek egyébként betegségekhez vezethetnek.

A borókabogyó-illóolajokban és flavonoidokban gazdag, amelyek erős antioxidánsként működnek és segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Egy kémcsöves vizsgálat több mint 70 vegyületet mutatott ki a borókabogyó-illóolajában, amelyek közül a monoterpének közül az alfa-pinen, béta-pinen, mircén, limonén és a szabinen alkotják a legtöbbet. Ezek mindegyike hozzájárul az olaj erős antioxidáns hatásához. A tanulmány megállapította, hogy az olaj csökkentette a sejtkárosodást az élesztősejtekben azáltal, hogy növelte a kataláz, a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-diszmutáz enzimek aktivitását. Ezeknek az enzimeknek a fő szerepe, hogy megvédjék a sejteket a szabad gyökök károsodásától.

Egy másik kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a borókabogyó-illóolaja jelentősen csökkentette az emberi bőrsejtek gyulladását, ezt a hatást a kutatók az olajban lévő monoterpének magas koncentrációjának tulajdonították.

A borókabogyó a rutin, a luteolin és az apigenin flavonoidokban is gazdag, amelyek a kémcsőben, állatokon és embereken végzett vizsgálatok szerint erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.

A borókabogyó-illóolajokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak

3. Antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhet

A borókabogyót a hagyományos orvoslásban a cukorbetegség kezelésére használták, és a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítik, hogy antidiabetikus tulajdonságaik is lehetnek.

Egy cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy a borókabogyó-kivonat kiegészítők szedése jelentősen csökkenti a vércukorszintet és növeli a szívvédő HDL (jó) koleszterinszintet.

Hasonlóképpen, egy másik, a kínai borókabogyó kivonat antidiabetikus hatásairól szóló tanulmány azt találta, hogy jelentősen csökkentette a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszinteket cukorbeteg patkányokban.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek az antidiabetikus hatások a bogyók magas antioxidáns-koncentrációjának köszönhetők.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, embereken végzett kutatásra van szükség annak megerősítéséhez, hogy ezt a potenciális egészségügyi előnyt megerősítsék.

Egyes rágcsálókkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a borókabogyó-kivonat javíthatja a magas vércukorszintet, bár az embereken végzett kutatások hiányoznak

4. Elősegítheti a szív egészségét

A borókabogyó a HDL (jó) koleszterinszint javításával és a magas trigliceridszint, valamint az LDL (rossz) és az összkoleszterinszint csökkentésével elősegítheti a szív egészségét.

Cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a borókabogyó-kivonattal végzett kezelés 57%-kal, illetve 37%-kal csökkentette az összkoleszterin- és 37%-kal a trigliceridszintet a kontrollcsoporthoz képest. Egy másik patkányos vizsgálat kimutatta, hogy a borókabogyó-kivonat növelte a HDL (jó) koleszterinszintet is.

Bár a humán vizsgálatok hiányoznak, a kutatások azt mutatják, hogy a bogyók fogyasztása kiváló módja a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentésének.

Mindaddig azonban, amíg a borókabogyó szívegészségre gyakorolt hatásairól több emberi kutatás nem áll rendelkezésre, nem ismert, hogy e bogyók fogyasztása csökkentheti-e a szívbetegségek kockázatát.

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a borókabogyó-kivonat javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit, de az embereken végzett vizsgálatok hiányoznak

5. Antibakteriális és gombaellenes hatás

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a borókabogyó erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket az olajukban található erős vegyületeknek tulajdonítják, beleértve a szabinént, a limonént, a mircént, valamint az alfa- és béta-pinént.

Egy kémcsöves vizsgálatban a borókabogyó-illóolaj antibakteriális és gombaellenes hatást mutatott 16 baktériumfaj, élesztőgomba, élesztőszerű gomba és dermatofita ellen, amely egy olyan gombafajta, amely a bőrön nő, és olyan betegségeket okoz, mint az ótvar.

A legerősebb gombaölő hatás a dermatofiták, valamint a Candida fajok ellen mutatkozott, amelyek gombás fertőzéseket, például száj- és élesztőgombás fertőzéseket okoznak.

Egy másik kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy a borókabogyó-illóolaj jelentősen gátolta három olyan baktérium - M. gordonae, M. avium és M. intracellulare - aktivitását, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak az emberben.

A bogyók kivonatának antibakteriális hatása is lehet számos baktériummal szemben, beleértve a Campylobacter jejuni-t, amely gyakran okoz ételmérgezést, és a Staphylococcus aureus baktériumot, amely bőr-, tüdő- és csontfertőzéseket okozhat.

Jóllehet egyértelmű, hogy a borókabogyó antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, humán vizsgálatokra van szükség annak vizsgálatára, hogy kivonata felhasználható-e az emberek gombás vagy bakteriális fertőzéseinek kezelésére.

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a borókabogyó-kivonat erős antibakteriális és gombaellenes hatást fejt ki, azonban emberi vizsgálatokra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez

A borókabogyó felhasználása

Más bogyókkal ellentétben a borókabogyót általában csak kis mennyiségben használják ételek ízesítésére – nem fogyasztják nagy adagokban. Fűszeres, fenyőfára emlékeztető ízük van, ami népszerűvé teszi őket receptek fűszerezéséhez és italok ízesítéséhez.

A borókabogyókat például pácok és fűszerkeverékek ízesítésére használják, és a gin jellegzetes ízét adják.

Általában szárítva – egészben vagy összetörve – árulják, de frissen is megvásárolhatók.

Ne feledje, hogy sokféle boróka létezik, és nem mindegyik ehető. A Juniperus communis bogyóit leggyakrabban kulináris célokra használják.

A borókabogyó-illóolajat az aromaterápiában is használják, és állítólag nyugtató hatású. Ne feledje, hogy az illóolajokat nem szabad lenyelni.

A borókabogyó tea megvásárolható teafilterekben, vagy otthon is elkészíthető zúzott borókabogyóból.

Adagolás és óvintézkedések

A borókabogyó-kiegészítők és kivonatok megvásárolhatók az interneten és bizonyos bioboltokban.

Mivel hiányoznak a humán vizsgálatok, nem világos, hogy milyen adag a leghatékonyabb a gyógyászati előnyeik kiaknázásához. A legtöbb borókabogyó-kiegészítő címkén napi 1-6 gramm fogyasztását javasolják, több adagra osztva.

Ezek a kiegészítők nem alkalmasak gyermekek számára, és a terhes nőknek kerülniük kell őket, mivel a borókabogyó méhserkentőnek számít, és nagy dózisban vetélést okozhat. A kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, például diuretikumokkal és pszichiátriai gyógyszerekkel. Ezenkívül számos online forrás azt állítja, hogy a koncentrált borókabogyó-kiegészítők károsíthatják a vesét, bár semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ezeket az állításokat.

Mindazonáltal, figyelembe véve a humán kutatások hiányát, amelyekre a borókabogyó-kiegészítők biztonságosságát és hatékonyságát alapoznák, a legjobb lehet más, alaposan feltárt természetes kezelési lehetőségeket választani. Mindenesetre mindig beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt új kiegészítőt próbálna ki.

A borókabogyót általában kis adagokban használják receptek és italok ízesítésére, nem sokat tudunk a boróka-kiegészítők biztonságosságáról vagy hatékonyságáról, ezért valószínűleg jobb választás egy másik, jobban kutatott alternatíva

Összefoglaló

A borókabogyó aromás ízének köszönhetően pácok, fűszerkeverékek és különleges koktélok kedvelt összetevője.

A bogyókból nyert kivonat számos egészségügyi előnyt mutatott ki állatkísérletes és kémcsöves kutatások során. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhet, valamint csökkentheti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázati tényezőit.

A borókabogyó és kiegészítőik lehetséges gyógyászati hatásaival kapcsolatos humán kutatások hiánya miatt azonban biztonságosságuk és hatékonyságuk nagyrészt ismeretlen. Ezért a legjobb, ha friss vagy szárított borókabogyót használunk kis mennyiségben kulináris összetevőként, és a borókabogyó-kiegészítők helyett jobban kutatott alternatívákat válasszunk.
Borókabogyó-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: