Magnézium

Magnézium

10 magnéziumtípus és azok használata

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A szervezet bizonyos magnézium-kiegészítőket könnyebben dolgoz fel. Egyes típusok segíthetnek bizonyos egészségügyi problémák megoldásában.

A magnézium több mint 300 alapvető metabolikus reakcióban vesz részt, beleértve az energiatermelést, a vérnyomás szabályozását, az idegi jelátvitelt és az izomösszehúzódást.

Az alacsony magnéziumszint különböző egészségügyi állapotok, például 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, csontritkulás és migrén kialakulásában is szerepet játszhat.

Bár sok teljes értékű élelmiszer, például zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak tartalmaznak magnéziumot, a nyugati világban élő emberek kétharmada nem elégíti ki magnéziumszükségletét pusztán étrenddel.

Olvassa tovább, hogy megismerje a magnézium-kiegészítő tíz különféle formáját és azok felhasználását.

1. Magnézium-glicinát vagy magnézium-biszglicinát

A magnézium-biszglicinát elemi magnéziumból és glicin aminosavból képződik. A szervezet ezt az aminosavat a fehérje felépítésében használja fel. Számos fehérjedús élelmiszerben is előfordul, mint például: hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy a glicin önmagában segíthet javítani az alvást és kezelni bizonyos gyulladásos állapotokat, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget. Ennek további alátámasztásához azonban alaposabb tanulmányokra van szükség.

A magnézium-biszglicinát könnyen felszívódik, és nyugtató hatású lehet. Segíthet csökkenteni a mentális egészségügyi problémákat, mint például: szorongás, depresszió, stressz, álmatlanság.

Ennek ellenére korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre ezekről a felhasználásokról, ezért további vizsgálatokra van szükség.

A magnézium-biszglicinátot nyugtató hatása miatt gyakran használják szorongás, depresszió és álmatlanság kezelésére, az ilyen állapotok kezelésére való hatékonyságát alátámasztó kutatás azonban korlátozott

2. Magnézium-citrát

A magnézium-citrát a magnézium egy formája, amely citromsavhoz kötődik. Ez a sav természetes módon megtalálható a citrusfélékben, fanyar, savanykás ízű. A magnézium-citrát az egyik leggyakoribb magnézium-kiegészítő készítmény, amely világszerte megvásárolható az üzletekben.

Egy 14 férfi résztvevővel végzett kis tanulmány azt sugallja, hogy ez a típus a magnézium biológiailag leginkább hozzáférhető formái közé tartozik, vagyis könnyebben felszívódik az emésztőrendszerben, mint más formái.

Általában szájon át kell bevenni az alacsony magnéziumszint pótlására. Természetes hashajtó hatása miatt néha nagyobb dózisban is használják székrekedés kezelésére.

Alkalmanként nyugtatóként forgalmazzák, hogy segítsen enyhíteni a depresszióval és a szorongással kapcsolatos tüneteket, de további kutatásra van szükség ezekről a felhasználásokról.

A magnézium-citrát a magnézium-kiegészítők egyik legnépszerűbb típusa, és könnyen felszívódik a szervezetben, főleg a magnéziumszint emelésére és a székrekedés kezelésére használják

3. Magnézium-oxid

A magnézium-oxid egy só, amely egyesíti a magnéziumot és az oxigént. Természetes fehér, porszerű anyag, por vagy kapszula formájában is kapható.

Ezt a típust általában nem használják a magnéziumhiány megelőzésére vagy kezelésére, mivel egyes tanulmányok szerint az emésztőrendszer rosszul szívja fel.

Ehelyett gyakrabban használják a kellemetlen emésztési tünetek, például gyomorégés, emésztési zavarok és székrekedés enyhítésére. Egyesek migrénes tünetek kezelésére és megelőzésére is használhatják, de további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy a magnéziumhiány hozzájárulhat-e a migrénes rohamokhoz.

A magnézium-oxid segíthet enyhíteni az emésztési panaszokat, például a gyomorégést és a székrekedést. Tekintettel arra, hogy a szervezet rosszul szívja fel, nem jó választás azok számára, akiknek meg kell emelniük a magnéziumszintjüket. A magnézium-oxid szedése előtt konzultáljon orvosával.

4. Magnézium-klorid

A magnézium-klorid egy magnézium-só, amely klórt is tartalmaz – egy instabil elem, amely sókat képez és jól kötődik más elemekhez, beleértve a nátriumot és a magnéziumot.

Jól felszívódik az emésztőrendszerben, így nagyszerű többcélú kiegészítő. Az alacsony magnéziumszint kezelésére is használható.

A magnézium-kloridot leggyakrabban kapszula vagy tabletta formájában szedik, de helyi készítmények, például testápolók és kenőcsök összetevője is lehet.

Bár ezeket a bőrkrémeket a fájó izmok megnyugtatására és ellazítására használják, kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy ezek a megnövekedett magnéziumszinthez kapcsolódnak.

A magnézium-klorid könnyen felszívódik szájon át és gyomorégés, székrekedés, alacsony magnéziumszint kezelésére használják, ezenkívül a helyi alkalmazása segíthet enyhíteni az izomfájdalmat, de nem növeli a magnéziumszintet

5. Magnézium-laktát

A magnézium-laktát egy só, amely akkor képződik, amikor a magnézium tejsavhoz kötődik. Ezt a savat az izom- és vérsejtjei termelik, tartósítószerként és ízesítőként használják.

Valójában a magnézium-laktátot élelmiszer-adalékanyagként alkalmazzák a savasság szabályozására, valamint az ételek és italok dúsítására. Vény nélkül kapható étrend-kiegészítőként kevésbé népszerű.

Az emésztőrendszer könnyen felszívja a magnézium-laktátot, amely kíméletesebb lehet az emésztőrendszerre, mint más típusok. Ez előnyös lehet azoknak, akiknek rendszeresen nagy adag magnéziumot kell bevenniük, vagy nem tolerálnak könnyen más formákat.

Egy 28, ritka betegségben szenvedő, napi nagy adag magnéziumot igénylő beteg bevonásával végzett vizsgálatban azok, akik lassú hatóanyag-leadású magnézium-laktát tablettát szedtek, kevesebb emésztési mellékhatásról számoltak be, mint a kontrollcsoport.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy ez a forma segíthet a stressz és a szorongás kezelésében, de további kutatásokra van szükség.

A magnézium-laktát hatékony étrend-kiegészítőként, és valószínűleg kíméletes az emésztőrendszerre. Alkalmasabb lehet azoknak, akik nem tolerálnak más formákat, vagy különösen nagy adagokat kell szedniük.

6. Magnézium-malát

A magnézium-malát almasavat tartalmaz, amely természetes módon fordul elő olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcs és a bor. Ez a sav savanyú ízű, és gyakran adják hozzá az ételekhez, hogy ízt vagy savasságot biztosítson.

A kutatások azt mutatják, hogy a magnézium-malát nagyon jól felszívódik az emésztőrendszerben, így kiváló lehetőség a magnéziumszint pótlására.

Vannak, akik arról számolnak be, hogy kíméletesebb a szervezetre, és kevésbé hashajtó hatású, mint más típusok. Ez előnyös lehet az egyedi igényektől függően.

A magnézium-malát alkalmanként ajánlott a fibromyalgia és a krónikus fáradtság szindróma tüneteinek kezelésére. De bár egyes tanulmányok kimutatták, hogy lehetnek előnyei, több jó minőségű tanulmányra van szükség.

A magnézium-malát könnyen felszívódik, és kevésbé lehet hashajtó hatása, mint más formáinak, alkalmanként krónikus betegségek, például fibromyalgia esetén ajánlott, de ennek alátámasztásához több tudományos bizonyítékra van szükség

7. Magnézium-taurát

A magnézium-taurát taurin aminosavat tartalmaz.

Kutatások szerint a taurin és a magnézium megfelelő bevitele szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Így ez a forma támogathatja az egészséges vércukorszintet.

A magnézium és a taurin az egészséges vérnyomás fenntartását is segítik.

Egy 2018-as állatkísérlet kimutatta, hogy a magnézium-taurát jelentősen csökkentette a vérnyomást magas szinttel rendelkező patkányokban, ami azt jelzi, hogy ez a forma javíthatja a szív egészségét.

Ne feledje, hogy több emberi kutatásra van szükség.

A magnézium-taurát lehet a legjobb forma a magas vércukorszint és a magas vérnyomás kezelésére, bár további vizsgálatokra van szükség

8. Magnézium-L-treonát

A magnézium-L-treonát a magnézium és a treonsav, a C-vitamin metabolikus lebomlásából származó vízben oldódó anyag összekeverésével keletkező só.

Ez a forma könnyen felszívódik. Állatkutatások szerint ez lehet a leghatékonyabb típus az agysejtek magnéziumkoncentrációjának növelésére.

A magnézium-L-treonátot gyakran használják potenciális agyi előnyei miatt, és segíthet bizonyos agyi rendellenességek kezelésében, mint például a depresszió, az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő memóriavesztés. Ennek ellenére további kutatásra van szükség.

A magnézium-L-treonát támogathatja az agy egészségét, potenciálisan segítve az olyan rendellenességek kezelését, mint a depresszió, az Alzheimer-kór és a memóriavesztés, mindazonáltal további vizsgálatokra van szükség

9. Magnézium-szulfát

A magnézium-szulfát magnézium, kén és oxigén kombinálásával jön létre. Közismert nevén Epsom só. Fehér, az asztali sóhoz hasonló állagú.

Kapszulázva vagy vízben feloldva is fogyasztható székrekedés kezelésére, de az íze kellemetlen. Túl nagy mennyiségű vagy túl gyakori használata veszélyes lehet.

Feloldhatja a magnézium-szulfátot a fürdővízben, hogy megnyugtassa a fájó izmokat és enyhítse a stresszt. Néha olyan bőrápoló termékekben is szerepel, mint a testápoló vagy a testolaj.

Bár a megfelelő magnéziumszint szerepet játszhat az izomlazításban és a stresszoldásban, kevés bizonyíték utal arra, hogy ez a forma jól felszívódik a bőrön keresztül.

A magnézium-szulfátot vagy Epsom-sót gyakran vízben oldják a stressz és a fájó izmok kezelésére, használatának támogatásához azonban több minőségi kutatásra van szükség

10. Magnézium-orotát

A magnézium-orotát orotic savat tartalmaz, egy természetes anyagot, amely részt vesz a szervezet genetikai anyagának felépítésében, beleértve a DNS-t is.

Könnyen felszívódik, és nincs olyan erős hashajtó hatása, mint amely más formákra jellemző.

A kezdeti kutatások azt sugallják, hogy támogathatja a szív egészségét, mivel az orotsav egyedülálló szerepet játszik a szív és az érszövet energiatermelésében. Mint ilyen, népszerű a versenysportolók és a fitneszrajongók körében, de segíthet a szívbetegségben szenvedőknek is.

Egy 2009-es tanulmányban 79 súlyos pangásos szívelégtelenségben szenvedő embert vontak be, és megállapították, hogy a magnézium-orotát-kiegészítők lényegesen hatékonyabbak a tünetek kezelésében és a túlélésben, mint a placebo.

Ez a forma lényegesen drágább, mint más magnézium-kiegészítők. Korlátozott bizonyítékok alapján előfordulhat, hogy előnyei sok ember számára nem indokolják a költségeket.

A magnézium-orotát támogathatja a szív egészségét azáltal, hogy javítja az energiatermelést a szív- és az érszövetekben

Érdemes magnézium-kiegészítőket szedni?

Ha nincs alacsony magnéziumszintje, nincs bizonyíték arra, hogy a magnéziumkiegészítők szedése mérhető előnyökkel járna. Ha azonban hiányt szenved, akkor mindig a teljes értékű élelmiszerekből történő bevitel a legjobb kiindulási stratégia. A magnézium számos élelmiszerben megtalálható, többek között:

  • Hüvelyesek: fekete bab
  • Zöldségek: spenót, kelkáposzta, avokádó
  • Dió: mandula, földimogyoró, kesudió
  • Teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, teljes kiőrlésű búza
  • Egyéb: étcsokoládé

Érdemes lehet azonban megfontolni egy étrendkiegészítő használatát, ha nem tud elegendő magnéziumot bevinni az étrendjéből.

Bizonyos populációkban nagyobb a hiány kockázata, beleértve az idősebb felnőtteket és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket, emésztési zavarokban és alkoholfüggőségben szenvedőket.

Adagolás és lehetséges mellékhatások

Az átlagos ajánlott napi magnéziummennyiség felnőtt nőknél 320 mg, férfiaknál 420 mg. A különböző kiegészítő készítményekben lévő mennyiségek változhatnak, ezért ellenőrizze a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a legmegfelelőbb adagot szedi.

A magnézium-kiegészítőket általában biztonságosnak tartják a legtöbb ember számára. Miután elérte a megfelelő szintet, szervezete minden felesleget kiürít a vizelettel.

Bizonyos formák vagy túlzott adagok azonban enyhe tüneteket, például hasmenést vagy gyomorpanaszokat okozhatnak.

Bár ritka, előfordulhat magnéziumtoxicitás. Nagyobb kockázatnak lehet kitéve, ha vesebetegségben szenved, vagy nagyon nagy adagokat fogyaszt ebből az ásványból. A toxicitás jelei a következők: hányinger, hányás, hasmenés, izomgyengeség, szabálytalan légzés, letargia, vizeletvisszatartás.

Mindig érdemes konzultálni az egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna.

A legtöbb felnőttnek napi 320-420 mg magnéziumra van szüksége, ha nem tudja kielégíteni szükségleteit az étrendből, indokolt lehet étrend-kiegészítő szedése

Összefoglaló

A magnézium létfontosságú szerepet játszik az emberi egészségben. Alacsony szintje számos káros hatással jár, többek között depresszióval, szívbetegséggel és cukorbetegséggel.

Érdemes lehet kiegészítőket fontolóra venni, ha nem kapunk elegendő mennyiségű ásványi anyagot az étrendünkből.

Számos formája létezik, amelyek közül néhány segíthet a gyomorégés, a székrekedés és más betegségek enyhítésében. Ha nem biztos benne, hogy melyik a megfelelő az Ön számára, forduljon egészségügyi szakemberhez.
Magnézium termékek

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: