Maqui bogyó

Maqui bogyó

A maqui bogyó 10 hasznos tulajdonsága

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A maqui bogyó (aristotelia chilensis) egy egzotikus, sötétlila gyümölcs, amely vadon nő Dél-Amerikában. Főleg a chilei bennszülött mapuche indiánok takarítják be, akik évezredek óta használják leveleit, szárait, és bogyóit gyógyászati célokra.

Ma a maqui bogyót „szupergyümölcsként” forgalmazzák magas antioxidáns-tartalma és potenciális egészségügyi előnyei miatt, beleértve a gyulladáscsökkentést, a vércukorszint szabályozását és a szív egészségét.

1. Tele van antioxidánsokkal

Maqui bogyó Maqui bogyó [Morrana, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons]

A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek idővel sejtkárosodást, gyulladást és betegségeket okozhatnak. E hatások megelőzésének egyik módja az antioxidánsokban gazdag ételek, például a maqui bogyó fogyasztása. Az antioxidánsok stabilizálják a szabad gyököket, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást és annak káros következményeit.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kockázatát.

A maqui bogyó állítólag háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a szeder, áfonya, eper és málna. Különösen gazdag az antocianinoknak nevezett antioxidánsokban. Az antocianinok adják a gyümölcs mély lila színét, és felelősek lehetnek számos állítólagos egészségügyi előnyért.

Egy négyhetes klinikai vizsgálatban azok az emberek, akik naponta háromszor 162 mg maqui bogyó kivonatot vettek be, jelentősen csökkentették a szabad gyökök által okozott károsodás mértékét a vérben a kontrollcsoporthoz képest.

A maqui bogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kockázatát

2. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A kutatások azt sugallják, hogy a maqui bogyó képes leküzdeni a gyulladással összefüggő állapotokat, beleértve a szívbetegségeket, az ízületi gyulladást, a 2-es típusú cukorbetegséget és bizonyos tüdőbetegségeket. Több kémcsőben végzett vizsgálat során a maqui bogyóban lévő vegyületek erős gyulladáscsökkentő hatást mutattak.

Hasonlóképpen, a Delphinol koncentrált maqui bogyó-kiegészítővel kémcsövekben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a maqui csökkentheti az erek gyulladását, így potenciális szövetségese a szívbetegségek megelőzésének.

Ezenkívül egy kéthetes klinikai vizsgálatban azoknál a dohányosoknál, akik naponta kétszer 2 gramm maqui bogyó kivonatot vettek be, jelentősen csökkent a tüdőgyulladás mértéke.

A maqui bogyó ígéretes gyulladáscsökkentő hatást mutat kémcső- és klinikai vizsgálatok során, ez arra utal, hogy segíthet a gyulladással kapcsolatos állapotok leküzdésében

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A maqui bogyó gazdag antocianinokban, egyfajta erős antioxidánsokban, amelyek az egészségesebb szívhez köthetők.

Egy közel 100000 fiatal és középkorú nő bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy a legmagasabb antocianintartalmú étrend 32%-kal csökkenti a szívroham kockázatát, összehasonlítva az antioxidánsok legalacsonyabb szintjével. Egy másik nagy tanulmányban a magas antocianintartalmú étrend 12%-kal csökkentette a magas vérnyomás kockázatát.

Bár további kutatásokra van szükség, a maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben. Egy három hónapig tartó klinikai vizsgálatban 31 prediabetesben szenvedő embernél 180 mg koncentrált Delphinol maqui bogyó-kiegészítő átlagosan 12,5%-kal csökkentette a vér LDL-szintjét.

A maqui bogyóban található erős antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben és mérsékelhetik a szívbetegségek kockázatát

4. Segítheti a vércukorszint szabályozását

A maqui bogyó segíthet a vércukorszint természetes mérséklésében.

Kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy a maqui bogyóban található vegyületek pozitívan befolyásolhatják azt, ahogyan a szervezet lebontja a szénhidrátokat és energiát használ fel. Egy három hónapos klinikai vizsgálatban prediabéteszes embereken napi egyszeri 180 mg maqui bogyó kivonat 5%-kal csökkentette az átlagos vércukorszintet. Bár ez az 5%-os csökkenés kevésnek tűnik, ez elég volt ahhoz, hogy a résztvevők vércukorszintjét a normál szintre csökkentse.

Bár további kutatásra van szükség, ezek az előnyök a maqui magas antocianintartalmának köszönhetők.

Egy nagy populációs vizsgálatban az ilyen vegyületekben gazdag étrendek jelentősen csökkentették a 2 - es típusú cukorbetegség kockázatát.

A maqui bogyóban található növényi vegyületekben gazdag étrend a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár, ráadásul egy klinikai tanulmány azt sugallja, hogy a maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a vércukorszintet a prediabetesben szenvedőknél

5. Támogathatja a szem egészségét

Szeme minden nap számos fényforrásnak van kitéve, beleértve a napot, a fluoreszkáló lámpákat, a számítógép-monitorokat, a telefonokat és a televíziókat. Csakhogy a túlzott fényhatás károsíthatja a szemet.

Az antioxidánsok azonban – például a maqui bogyóban találhatók – védelmet nyújthatnak a fény okozta károsodások ellen.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a maqui bogyó kivonata megakadályozta a fény által kiváltott károsodást a szemsejtekben, ami arra utal, hogy ez a gyümölcs jótékony hatással lehet a szem egészségére.

A maqui bogyó kivonatai azonban sokkal koncentráltabbak jótékony antioxidánsokban, mint maga a gyümölcs. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a gyümölcs elfogyasztása hasonló hatással jár-e.

A maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a fény által okozott szemkárosodást, további kutatásokra van azonban szükség annak megállapítására, hogy maga a gyümölcs is hasonló hatással bír-e

6. Hozzájárulhat az egészséges bélrendszer megőrzéséhez

A belekben baktériumok, vírusok és gombák billiói találhatók – ezek együttes neve a bélmikrobióma.

Azonban problémák merülhetnek fel, ha a rossz baktériumok felülmúlják a hasznosakat.

Érdekes módon a tanulmányok azt sugallják, hogy a maquiban és más bogyós gyümölcsökben lévő növényi vegyületek segíthetnek átformálni a bélmikrobiótát, növelve a jó baktériumok számát. Ezek a jótékony baktériumok metabolizálják a növényi vegyületeket, felhasználva őket növekedésre és szaporodásra.

A maqui bogyó jótékony hatással lehet a bélrendszerre, mivel elősegíti a jó baktériumok szaporodását a belekben

7–9. Egyéb lehetséges előnyök

A maqui bogyóval kapcsolatos számos előzetes tanulmány azt sugallja, hogy a gyümölcs további előnyöket nyújthat:

  1. Rákellenes hatások: Kémcsövekben és állatkísérletekben a maqui bogyóban található antioxidánsok potenciálisan csökkentik a rákos sejtek replikációját, elnyomják a daganat növekedését és rákos sejthalált idéznek elő.
  2. Öregedésgátló hatások: A nap ultraibolya sugárzásának való túlzott kitettség a bőr idő előtti öregedését okozhatja. Kémcsöves vizsgálatokban a maqui bogyó kivonat elnyomta az ultraibolya sugarak által okozott sejtkárosodást.
  3. Száraz szem enyhítése: Egy kis 30 napos vizsgálatban 13 szemszárazsággal küzdő ember részvételével megállapították, hogy napi 30-60 mg koncentrált maqui bogyó kivonat körülbelül 50%-kal növelte a könnytermelést.

Mivel az előzetes tanulmányok ígéretes eredményeket mutattak, valószínű, hogy a jövőben több kutatást fognak végezni ezzel a szupergyümölccsel.

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a maqui bogyónak rákellenes és öregedésgátló hatása lehet, továbbá segíthet enyhíteni a száraz szem tüneteit is

10. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A friss maqui bogyó könnyen beszerezhető, ha Dél-Amerikában élsz vagy ellátogatsz ide, ahol vadon bőségesen terem. Másrészt maqui bogyóból készült gyümölcsleveket és porokat találhat online vagy a helyi egészséges élelmiszerboltban.

A maqui bogyóporok nagyszerű választást jelentenek, mivel a legtöbb fagyasztva szárított maquiból készül. A tudomány szerint ez a leghatékonyabb szárítási módszer, mivel megőrzi a legtöbb erős antioxidánst.

Sőt, a maqui bogyópor könnyű és ízletes kiegészítője a gyümölcsturmixoknak, zabpehelynek és joghurtnak. Az interneten is számtalan ízletes receptet találhat – a maqui bogyós limonádétól a maqui bogyós sajttortáig és más pékáruig.

Friss maqui bogyót nehéz beszerezni, hacsak nem Dél-Amerikában él az ember. A maqui bogyópor azonban könnyen elérhető az interneten és bizonyos üzletekben, és könnyen hozzáadható gyümölcsturmixokhoz, zabpehelyhez, joghurthoz, desszertekhez és sok máshoz.

Összefoglaló

A maqui bogyót szupergyümölcsként tartják számon, mivel erős antioxidánsokat tartalmaz.

Számos lehetséges előnyt kínál, beleértve a javuló gyulladást, a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a vércukorszint szabályozását. Egyes kutatások azt sugallják, hogy öregedésgátló hatása is lehet, és támogatja a belek és a szem egészségét.

Bár a friss maqui bogyót nehéz beszerezni, a maqui bogyópor könnyen hozzáférhető, és egészséges kiegészítője a turmixoknak, joghurtoknak, zabpehelynek, desszerteknek és sok más ételnek.
Maqui bogyót akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: