Kakukkfű

kakukkfű

A kakukkfű 12 egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A kakukkfű a menta családjába tartozó gyógynövény. Felhasználási köre lenyűgöző. Egy 2014-es tanulmány szerint több, mint 400 alfaja van. Az ókori egyiptomiak balzsamozáshoz, míg az ókori görögök tömjénként használták.

Előnyei

Kakukkfű Kakukkfű

Jellegzetes ízének köszönhetően a kakukkfű a mai napig a kulináris alapanyagok közé tartozik, de a kakukkfű számos hasznos gyógyászati tulajdonsággal is büszkélkedhet.

A kakukkfű előnyei a következők:

 • pattanások elleni küzdelem
 • csökkentheti a vérnyomást
 • segíthet a köhögés csillapításában
 • fokozhatja az immunitást
 • fertőtlenítés
 • kártevők távoltartása
 • aromaterápia
 • hangulatjavító
 • kulináris felhasználás
 • bakteriális fertőzések megelőzése
 • segíthet a gombás fertőzések kezelésében
 • segítség lehet bizonyos ráktípusok elleni küzdelemben

Pattanás

Ha belefáradt abba, hogy vény nélkül kapható akne elleni gyógyszereket vesz és próbál ki, de azok nem hozzák az elvárt eredményeket, ezzel szerencséje lehet. A kakukkfű antibakteriális tulajdonságairól ismert és így jövője lehet pattanások elleni összetevőként is.

Ha a kakukkfüvet napokig vagy hetekig alkoholban áztatják, tinktúraként ismert oldattá alakul.

Egy 2010-es tanulmányban a kakukkfű illóolajáról kimutatták, hogy antibakteriális hatást fejt ki a P. acnes – pattanást okozó – baktériumok ellen, azonban még mindig nem tudjuk, hogy a kakukkfűolaj valóban hatásos-e a pattanásokkal szemben.

Vérnyomás

Thymus linearis Benth. Pakisztánban és Afganisztánban előforduló kakukkfűfaj.

Egy 2014-es tanulmány szerint azt találták, hogy a kivonat jelentősen csökkentette a szívritmust magas vérnyomású patkányokban. Csökkenteni tudta a koleszterinszintet is.

Ennek ellenére emberi vizsgálatokra van szükségünk, hogy megerősítsük ezeket a hatásokat.

Köhögés

A leveleiből nyert kakukkfű illóolajat gyakran használják természetes köhögés elleni szerként.

Egy 2006-os tanulmány szerint a kakukkfű és a borostyánlevél kombinációja segített enyhíteni a köhögést és az akut hörghurut egyéb tüneteit.

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a kakukkfű- és a primula-kivonat kombinációja csökkenti a gyulladást és a nyálkásodást állatok esetében.

Ha legközelebb köhögéssel vagy torokfájással szembesül, próbáljon meg inni egy kis kakukkfüves teát.

Immunitás

A szervezetnek kihívást jelenthet a napi vitaminszükséglet pótlása.

Szerencsére a kakukkfű tele van hasznos tápanyagokkal, többek között A-vitaminnal, C-vitaminnal, rézzel, rosttal, vassal, mangánnal.

A kakukkfű azonban nem túl dús forrása ezeknek a tápanyagoknak, hacsak nem fogyasztja túlzott mennyiségben. Például egy teáskanál kakukkfűben csak 1,28 milligramm C-vitamin található, ami a napi szükségletnek csupán 1 százaléka.

Fertőtlenítés

A penész gyakori, de potenciálisan veszélyes légszennyező anyag, amely az otthonában lappanghat. Miután azonosította, meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy egyszer s mindenkorra megszabaduljon tőle. Bizonyos esetekben a kakukkfűolaj lehet a megoldás.

Egy 2017-es tanulmány a gujávafa gyümölcse esetében kimutatta, hogy a kakukkfű hatékony lehet a szürkepenészes rothadás leküzdésében.

Ezek a hatások átültethetők az otthoni penészesedés kezelésére is. Egy 2007-es tanulmány azt sugallja, hogy a kakukkfű fertőtlenítőszerként használható olyan lakásokban, ahol alacsony a penészkoncentráció.

Ennek ellenére, ha jelentős penészedést talál otthonában, a legjobb, ha szakembert bíz meg az eltávolításával.

Kártevők

A timol, egyfajta kakukkfűolaj, számos peszticid összetevője – kültéren és beltéren egyaránt –, és gyakran használják baktériumok, vírusok, patkányok, egerek és egyéb állati kártevők ellen.

Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a kakukkfű illóolaja hatékony a kifejlett szúnyogok és lárváik ellen.

Házi készítésű riasztószert készíthet úgy, hogy minden teáskanál olívaolajhoz 4 csepp kakukkfűolajat, vagy fél dl vízhez 4-5 cseppet kever.

Aroma

Mostantól a legtöbb kereskedőnél találhat bio és természetes bőrápoló termékeket, ami sok kakukkfüvet tartalmaz.

A kakukkfű a természetes dezodorok népszerű összetevője, továbbá gyakran megtalálható a potpourriban.

Használhatja a kakukkfű illóolaját egy aromaterápiás diffúzorban, hogy potenciálisan kihasználja hangulatjavító tulajdonságainak előnyeit, bár ehhez további kutatásra van szükség.

Hangulat

A kakukkfű illóolaját gyakran használják aromás és terápiás célokra hatóanyaga, a karvakrol miatt.

A karvakrolról kimutatták, hogy növeli két hangulatjavító hormon, a szerotonin és a dopamin koncentrációját.

Ha rendszeresen használ kakukkfüvet vagy kakukkfűolajat, az pozitív hatással lehet érzéseire és hangulatára. Ennek ellenére további humán vizsgálatokra van szükség.

Főzés

A kakukkfű csodálatos összetevő, amelyet a világ számos konyhájában használnak, különösen Franciaországban, Olaszországban és a Földközi-tengeren.

Bakteriális fertőzés

Volt már ételmérgezése? A kakukkfű segíthet megelőzni.

Egy 2013-as in vitro tanulmány kimutatta, hogy a kakukkfűolaj potenciálisan használható élelmiszerek természetes tartósítószereként számos olyan gyakori, élelmiszer-eredetű baktérium ellen, amelyek még alacsony koncentrációban is emberi betegségeket okoznak.

Ezenkívül egy 2011-es in vitro vizsgálat szerint a kakukkfűolaj hatékony a Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia és Pseudomonas baktériumok rezisztens törzsei ellen.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kakukkfűolaj fogyasztása megakadályozza az ételmérgezést. Ráadásul, ha rendszeresen szedne kakukkfű-kiegészítőket, valószínűleg sok jó baktériumot is elpusztítana a bélrendszerében.

Gombás fertőzés

A kakukkfű nemcsak a baktériumok ellen potenciálisan hatékony. Lehet, hogy némi hatása van a gombákra is.

Egy 2021-es in vitro vizsgálat azt találta, hogy a kakukkfű illóolaj nagyon kis dózisai fungicid hatásúak a Candida albicans ellen, amely a gombás fertőzések gyakori okozója, még akkor is, ha a gomba rezisztens volt a vényköteles flukonazol gyógyszerrel szemben.

Ennek ellenére humán kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy a kakukkfűolaj fogyasztása képes-e kezelni a Candidát.

Rák

Egy 2018-as in vitro vizsgálat megállapította, hogy a kakukkfű és a szegfűszeg illóolajok gátolják a mellrák sejtjeinek működését. Egy 2021-es tanulmány ugyanerre az eredményre jutott.

Ezek a vizsgálatok csak nagyon gyenge bizonyítékot szolgáltatnak a kakukkfű rák elleni potenciális előnyeiről, és humán vizsgálatokra van szükség a lehetséges előnyök megerősítéséhez.

Összefoglaló

A kakukkfű sokoldalú gyógynövény, amely számos hasznos felhasználási lehetőséget kínál. Ennek ellenére a legtöbb kutatás laboratóriumi vagy állatkísérletekben zajlott, így az ilyen hasznos felhasználásokat alátámasztó tudományos bizonyítékok meglehetősen gyengék. A kakukkfű használata nem helyettesítheti az orvosi ellátást és kezelést.

Ha szeretne elmerülni a kakukkfű jótékony hatásaiba, a hagyományos kezelés mellett érdemes lehet felfedeznie a kiegészítő és alternatív gyógymódokat egy képzett szakember, például természetgyógyász vagy oszteopata felkutatásával.

Hasznos lehet a főzés, egészség, bőr, sőt még a helyiség illata szempontjából is.
Kakukkfüvet akarok!

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft