Levendula-illóolaj

Levendula

A levendula számos jótékony hatása a hangulatra, az alvásra, a hajra és a bőrre

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az emberek a levendulát általában két jellemző tulajdonságáról ismerik: az illatáról és a színéről. Azonban a levendulavirág és a belőle nyert olaj hosszú múltra tekint vissza a gyógynövények történetében.

A levendula szó a latin „lavare” szóból származik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „mosni”. A levendula legkorábbi felhasználása az ókori Egyiptomból származik. Ott a levendulaolajat a mumifikációs folyamatban használták.

Később a levendula számos régióban fürdőadalékanyag vált ismertté, köztük az ókori Perzsiában, Görögországban és Rómában. Ezek a kultúrák azt hitték, hogy a levendula segít megtisztítani a testet és az elmét.

A levendula egészségügyi előnyei

Levendula Levendula

A levendulát ősidők óta használják a tünetek csökkentésére és többféle állapot támogatására. A modern tudomány számos egészségügyi előnyét megerősítette, míg másokat még mindig vizsgálnak.

A levendula segíthet a következők némelyikében: álmatlanság, szorongás, hajhullás, fejfájás, kemoterápia mellékhatásai, akne, égési sérülések, ekcéma és száraz bőr, sebgyógyulás, hangulati problémák

Álmatlanság

Valamikor régen a levendulát álmatlanságban vagy más alvászavarokban szenvedőknek ajánlották. Az emberek levendulavirággal töltötték meg a párnájukat, hogy segítsen az elalvásban és jobb pihenésben.

Ma a kutatások azt sugallják, hogy a levendula aromájának belélegzése javíthatja az alvás minőségét. 2014-ben 15 tanulmány szisztematikus áttekintése megállapította, hogy az illóolajok, köztük a levendula belélegzése pozitív hatással volt az enyhe alvászavarban szenvedőkre. Számos kisebb tanulmány jutott hasonló következtetésre.

Egy 2015-ös kutatás kimutatta, hogy azok, akik levendula aromaterápiát alkalmaztak, felfrissültebbnek érezték magukat ébredés után. Egy másik 2010-es tanulmány, amelyet szorongásos zavarokkal küzdő embereken végeztek, feltárta, hogy a szájon át adott levendulaolaj segített nekik hosszabb alvásban.

Szorongás

A levendula támogatást nyújthat a szorongó embereknek is.

Egy 2019-es nagy metaanalízis szerint a szorongásos zavarokban szenvedő embereknél, akik 160 milligrammos levendulaolaj kapszulát szedtek, jelentősen csökkent a szorongás.

Más tanulmányok is hasonló eredményeket hoztak.

Az egyik 2015-ös vizsgálat 60 embert érintett egy koronária intenzív osztályon. A kutatók megállapították, hogy a levendula-illóolajjal kezelteknél alacsonyabb volt a szorongás szintje és jobban aludtak.

Egy másik, 2010-es tanulmány a levendula kapszulákat a szorongásoldó lorazepámmal hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy a levendula hatása hasonló volt a vényköteles gyógyszeréhez.

Hajhullás

A levendulaolaj helyi alkalmazása segíthet az alopecia aerata nevű betegség kezelésében, amely a haj foltokban történő kihullását okozza.

Egy régebbi, 1998-as tanulmány szerint, amelyben 86 alopecia areatában szenvedő személy vett részt, 44 százalékuk tapasztalt javuló hajnövekedést, miután hét hónapon át naponta masszíroztak a fejbőrükbe hordozóolajjal kevert kakukkfű, rozmaring, levendula és cédrusfa illóolajokat.

Bár ez a tanulmány ígéretes, nehéz megmondani, hogy a hajnövekedés konkrétan a levendulának tudható-e be.

Egy 2021-es állatkísérlet azt is megállapította, hogy a levendulaolaj 28 napos időkereten belül sikeresen serkentette a hajnövekedést.

Fejfájás és migrén

A levendula nyugtató hatása elegendő lehet a fejfájás vagy a migrén enyhítésére.

Egy 2016-os vizsgálatban a migrénes betegek, akik 3 hónapos levendulaterápiában részesültek, alacsonyabb pontszámot értek el egy fejfájás-értékelő skálán, mint a kontrollcsoport.

Egy másik 2012-es tanulmányban 47 migrénes résztvevő 15 percig inhalált levendula-illóolajat. Csökkent a fejfájás súlyossága és gyakorisága.

A kemoterápia mellékhatásai

Megállapították, hogy a levendula aromaterápia segíthet csökkenteni a rákkezelési eljárásokkal kapcsolatos szorongást.

Depresszió

A levendula depresszióra gyakorolt hatása nem annyira jól dokumentált, mint a szorongásra gyakorolt hatása, de a kutatások ígéretesek.

Egy 2016-os, szülés utáni nőkön végzett kis tanulmány megállapította, hogy a levendula aromaterápia megelőzte a stresszt, a szorongást és a depressziót a szülés után.

Egy másik, 2015-ös kis tanulmány vesebetegségben szenvedőket vizsgált. A kutatók azt találták, hogy azok, akik 1 órán át szívták be a levendula illatot a hemodialízis során, alacsonyabb pontszámot mutattak a depresszióban és a stresszben, mint azok, akik nem.

Azok az idős felnőttek, akik 2 héten keresztül naponta kétszer levendula teát ittak egy 2020-as kis tanulmányban, alacsonyabb szintű szorongást és depressziót tapasztaltak.

Pattanás

Az agresszívabb kezelésekhez képest a levendulaolaj kíméletes módja lehet a pattanások kezelésének, mivel képes elpusztítani a baktériumokat.

Egy 2013-as tanulmányban a levendulaolaj és az aloe kivonat kombinációja hatékonyan gátolta a pattanásokat okozó baktériumtörzs növekedését.

Égési sérülések

A levendulát régóta használják égési sérülések hagyományos gyógymódjaként, és néhány régebbi kutatás szerint tudományos adatok is alátámasztják ezt a felhasználást. Egy 2009-es tanulmány szerint antimikrobiális hatása segíthet megelőzni az égés utáni fertőzéseket is.

Bőr állapotok

A levendula két gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, a linaloolt és a linalil-acetátot. Egy 2020-as tanulmány szerint ezek enyhíthetik a bőrproblémákat, mint például: ekcéma, dermatitis, pikkelysömör, viszketés, kiütések

Sebgyógyulás

A levendula nyugtató ereje kiterjedhet a sérült bőr gyógyítására is.

Egy 20 tanulmányt áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a levendulaolaj növelte a sebgyógyulás ütemét, elősegítette a kollagén növekedését és fokozta a bőr szöveti átalakulási folyamatát.

Mindig végezzen tapasztesztet, és használjon hordozóolajat, amikor közvetlenül a bőrre keni a levendula-illóolajat.

A levendula sokféle felhasználási lehetősége

A levendula többcélú növény. Az emberek sokféleképpen használják a levendulát a jó egészség és a jó közérzet támogatására, ideértve: szárított virágok, illóolajok, helyileg alkalmazható olajok, kapszulák, krémek, testápolók és kenőcsök, szépségápolási termékek

Levendulavirág

A levendula természetesen élénk lila virágú növény. Eredeti formájában nyugtató illatú. A bimbókat ételekhez adhatja, használhatja potpourriban, vagy teába áztathatja. Meg is száríthatja őket, és kis tasakokat helyezhet a fiókjaiba, hogy felfrissítse az ágyneműt.

Illóolaj

A levendulát gyakran használják az aromaterápiában. Nyugtató illatának előnyeit úgy élvezheti, ha egyszerűen az orrához tart egy üveg levendulaolajat, és belélegzi.

Tartósabb élményt nyújt, ha néhány cseppet tesz az olajból egy diffúzorba, amely az egész helyiségben terjesztheti az illatát.

Ne fogyasszon illóolajokat. Mindig hígítsa fel őket hordozóolajban, mielőtt felvinné a bőrre.

A levendula spray, mint például a párnaspray lefekvéskor, egy másik hatékony módja a levendula aromaterápiás használatának.

Helyileg alkalmazható olaj

A levendulaolaj úgy készül, hogy a levendulabimbókat hordozóolajban, például olíva- vagy kókuszolajban áztatjuk, általában legalább 1 hétig. A késztermékben a levendulaolajnak a teljes olajmennyiség mindössze 0,5-2 százalékát kell kitennie, vagyis 10-40 csepp illóolajnak kell lennie egy gramm hordozóolajban.

Ezt az olajat helyileg is alkalmazhatja, de fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt levendulaolajat használna közvetlenül a bőrön. Hacsak egészségügyi szakember nem utasítja erre, ne alkalmazza a levendulaolajat a bőrén vagy az alábbiak esetében: irritált bőr, sebek, kiütések, olyan bőrre, ahol olyan tünetek jelentkeznek, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma.

A jó minőségű levendulaolaj kiválasztásához keressen olyan terméket, amely sötét üvegben, szorosan lezárt, adalékanyagok és szintetikus illatanyagok nélküli. És mindenképpen szagold meg! A minőségi olajnak erős illatúnak kell lennie.

Bár a kutatások szerint vannak egészségügyi előnyök, fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdi használni az illóolajokat, és mindenképpen ellenőrizze a márkák termékeinek minőségét. Mindig végezzen tapaszpróbát, mielőtt kipróbál egy új illóolajat. Ügyeljen arra, hogy az illóolajok ne legyenek gyermekek és háziállatok számára elérhetők, és hő- és napfénytől távol tárolja őket.

Kapszulák

Míg a levendulaolaj fogyasztása önmagában nem ajánlott, a levendula-kapszulákat gyakran használják a szorongás kezelésére.

Kis mennyiségben, például kapszula formájában, a levendulaolaj biztonságosan fogyasztható. Mivel a levendulakapszulák gyógynövény-kiegészítők, recept nélkül is megvásárolhatók.

Mindig kövesse a gyártó utasításait és győződjön meg arról, hogy a kapszulák fogyasztásra készültek-e.

Krémek, testápolók és kenőcsök

Sebekre vagy rendkívül száraz bőrre való felvitelhez próbáljon ki levendula kenőcsöt. A kenőcsöt általában sűrűbb olajokból, például kókuszolajból vagy viaszból, például méhviaszból vagy szójából készítik. Megvásárolhatja vagy elkészítheti saját maga.

A levendula krémek és testápolók nem biztos, hogy ugyanazokat a terápiás előnyöket nyújtják, mint a koncentráltabb olajok, kenőcsök vagy kapszulák, de hidratálja a bőrt és megnyugtató módon megtapasztalható a levendula nyugtató illata.

Vásároljon levendulával dúsított testápolót, vagy készítsen sajátot néhány csepp levendula-illóolaj hozzáadásával egy illatmentes alaphoz.

Szépségápolási termékek

Mivel a levendula színe és illata olyan vonzó, nem meglepő, hogy számtalan szépségápolási termékben kiemelkedő szerepet kap, többek között: arcmaszkok, tisztítószerek, testrudak, samponok.

A testápolókhoz és krémekhez hasonlóan ezek a termékek nem biztos, hogy sok klinikai előnyt nyújtanak, de kellemes kiegészítői lehetnek a szépségápolási kúrának.

Biztonság és mellékhatások

A levendula fogyasztása minden bizonnyal biztonságos az élelmiszerekben jellemzően használt mennyiségben. Az orális kiegészítők, például a levendula kapszulák rövid távú alkalmazása szintén biztonságosnak tekinthető.

Azonban a levendula-illóolaj fogyasztása nem jó ötlet. Az illóolajok mérgezőek, a levendula pedig bélgörcsöt, hányingert vagy egyéb káros tüneteket okozhat. Soha ne fogyasszon közvetlenül levendulaolajat.

A levendula helyi leg alkalmazható olajként való biztonságos használata a bőr érzékenységétől függ. Egyesek allergiás reakciót tapasztalnak a bőrön a levendulaolaj alkalmazása után. Mindig használjon vivőolajat és végezzen foltpróbát, mielőtt levendulát használ a bőrén.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák a levendula biztonságosságát terhes vagy szoptató nőknél. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdene bármilyen levendulakezelést.

Összefoglaló

Sokan élvezik a levendula kellemes, nyugtató illatát.

Számos tanulmány kimutatta, hogy ez a lila növény nem csak egy parfüm, hanem különféle egészségügyi állapotok tüneteinek kezelésére is használható.

Bár a levendula nem minden állítólagos egészségügyi előnyére van bizonyíték, érdemes lehet kipróbálni a levendulát, mint alacsony kockázatú gyógymódot olyan állapotokra, mint az álmatlanság és a szorongás.
Levendula-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: