Ilang-ilang-illóolaj

Ilang-ilang

Az ilang-ilang-illóolajról

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az ilang-ilang egy sárga, csillag alakú virág, amely a kananga-fán (Cananga odorata) nő. Ez a trópusi faj az Indiai-óceánt körülvevő országokban, például Indiában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indonéziában és Ausztrália egyes részein őshonos. Az ilang-ilang mámorító, aromás illata gyümölcsös, virágos és gazdag.

Az ilang-ilang virágából többféle illóolajat állítanak elő vízgőz-desztillációval. Az olajok illatuk intenzitásában különböznek.

Az ilang-ilang extra az ilang-ilang virágból nyert legerősebb illóolaj. Ezt az olajat gyakran használják parfümökben, például a Chanel Number Five-ban.

A kevésbé erős illóolajokat a közepes és alap parfümökhöz használják, valamint olyan termékek előállításához, mint a kölni, testápoló, ételízesítő és szappan. Az ilang-ilang legfinomabb formáját gyakran kananga-olajként ismerik.

Felhasználásai

Ilang-ilang Ilang-ilang

A kutatások szerint az ilang-ilang: fokozza a hangulatot, csökkenti a depressziót, enyhíti a szorongást, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a szívverést, serkenti a bőr és a fejbőr olajtermelését, elriasztja a repülő rovarokat és elpusztítja a bogárlárvákat.

Egyesek afrodiziákumként és szexuális stimulációra használják az ilang-ilangot, bár ezen a területen szerzett előnyei elsősorban anekdotikusak.

Az ilang-ilangot a múltban hagyományos, gyógynövényes gyógymódként is használták, például: gyomorpanaszok, reuma, köszvény, malária, fejfájás, tüdőgyulladás esetén.

Az ilang-ilang előnyei

Az ilang-ilangnak van néhány bizonyított előnye és néhány anekdotikus alapú felhasználási területe. Például:

 • Egy kis tanulmány szerint az ilang-ilang csökkentette a szorongást és növelte az önbecsülést, ha a bőrre kenték vagy belélegezték. Az ilang-ilang hangulatra gyakorolt jótékony hatását más tanulmányok is megismételték és anekdotikus bizonyítékok is alátámasztják.
 • Egy másik tanulmány megállapította, hogy az ilang-ilang inhalálása nyugtató hatású, mivel jelentősen csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást, valamint a pulzusszámot egészséges férfiaknál.
 • Az ilang-ilang linaloolt tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a Candida albicans gombafertőzést.
 • A világ számos részén az ilang-ilang virágait péppé zúzzák és inhalálószerként használják asztma kezelésére.
 • A szárított ilang-ilang virágokat Ázsia országaiban a malária tüneteinek kezelésére használják.
 • Az ilang-ilangot népi gyógyszerként használják a szexuális vágy fokozására és a szexuális szorongás csökkentésére.

Az ilang-ilang mellékhatásai

Az ilang-ilang több allergént tartalmaz, például izoeugenolt. Kapcsolatba hozták a kontakt dermatitisz kialakulásával, és helyileg alkalmazva irritálhatja a bőrt.

Mint minden illóolaj esetében, ne alkalmazzon teljes erősségű ilang-ilangot a bőrön. Az ilang-ilangot hordozóolajjal kell összekeverni, és a test, az arc vagy a fejbőr nagy felületén való használat előtt tapasztesztet kell végezni.

Az ilang-ilang mérgező a kutyák és macskák számára. Ne alkalmazza az ilang-ilangot háziállata bőrén, mancsain vagy bundáján, és ügyeljen arra, hogy ne használja olyan helyen, ahol háziállata megnyalhatja vagy belélegezheti.

Az ilang-ilang jelenleg biztonságosnak tekinthető, ha élelmiszer-adalékanyagként használják. Ha azonban allergiás az összetevőire, akkor lehet, hogy az a legjobb, ha teljesen elkerüli.

Az ilang-ilang-illóolaj formái

Az ilang-ilang-illóolajként megvásárolható. Bizonyos esetekben a desztillációs folyamat során elért rangsorolása szerint lehet címkézni:

 • Az ilang-ilang extra a legerősebb illatot produkálja, de gyorsan elillan.
 • Az 1-es, 2-es vagy 3-as számmal jelölt ilang-ilang-illóolajok kevésbé erős illatúak, ebben a sorrendben, de sűrűbbek és tartósabbak. A kananga olaj (ilang-ilang 3) rendelkezik a legfinomabb illattal.
 • Az ilang-ilang komplett illóolaj mind a négy illatszintet tartalmazza, az extrától a 3-asig.

Az ilang-ilang számos kereskedelmi bőr- és hajápoló termék összetevőjeként, valamint illatgyertyákban, masszázsolajokban, parfümökben és kölnivízben is megtalálható.

Az ilang-ilang használata

Az ilang-ilang hordozóolajjal keverve használható száraz bőr ápolására és masszázsra. A fejbőrbe is dörzsölhető, hogy elősegítse az olajtermelést és csökkentse a kiszáradást. Mivel az ilang-ilang bizonyos emberek számára irritáló, mindig végezzen tapasztesztet, és várjon 24 órát, mielőtt használná.

 • Mindig hígítsuk fel. Helyi alkalmazáshoz adjon egy csepp illóolajat minden teáskanál hordozóolajhoz.
 • Tárolja megfelelően. Tárolja átlátszatlan, üvegedényben, hűvös, sötét helyen.
 • Használja és ellenőrizze a minőségét. Az ilang-ilang hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, ezért több adagot is készíthet, hogy egy évig, vagy tovább tárolja. Soha ne használjon azonban lejárt szavatosságú vagy avas szagú olajat.
 • Használja vízzel együtt olajdiffúzorban. Az ilang-ilang aromaterápiás kezelésként is belélegezhető, ha szobadiffúzorban használjuk.

Összefoglaló

Az ilang-ilang gyümölcsös, édes illatú, és számos parfüm és kozmetikai termék népszerű összetevője.

Az ilang-ilangnak számos, tudományos kutatások által bizonyított előnye van, például enyhíti a szorongást és egyeseknél csökkenti a vérnyomást. Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy nyugtató hatása miatt a relaxációra és olyan állapotokra is jótékonyan hathat, mint például a fejfájás.

Az ilang-ilang számos allergént tartalmaz, ezért óvatosan kell használni a bőrön.
Ilang-ilang-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: