Eukaliptusz-illóolaj

Eukaliptusz

Az eukaliptuszolaj 10 meglepő előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az eredetileg Ausztráliában őshonos eukaliptuszfát ma már a világ minden táján termesztik, és gyógyászati tulajdonságai miatt használják. Gyógyító erejük az eukaliptuszolajból származik. Ezt a fa ovális alakú leveleiből állítják elő.

A leveleket megszárítják, összetörik és desztillálják, hogy felszabadítsák az illóolajat. Az olajat a kivonása után fel kell hígítani, mielőtt gyógyszerként felhasználható lenne. Íme az eukaliptuszolaj kilenc előnye.

1. Köhögéscsillapítás

Eukaliptusz Eukaliptusz

Az eukaliptuszolajat hosszú évek óta használják a köhögés enyhítésére. Néhány vény nélkül kapható köhögés elleni gyógyszernek az egyik hatóanyaga az eukaliptuszolaj. A Vicks VapoRub például körülbelül 1,2 százalék eukaliptuszolajat tartalmaz más köhögéscsillapító összetevők mellett.

A népszerű kenőcsöt a mellkasra és a torokra alkalmazzák, hogy enyhítsék a megfázás vagy influenza köhögési tüneteit.

2. Mellkastisztítás

Az eukaliptuszolaj nemcsak a köhögést csillapítja, hanem segíthet a váladék mellkasból történő eltávolításában is.

Az illóolajjal készült gőz belélegzése fellazíthatja a nyálkát, így amikor köhög, az kilökődik. Az eukaliptuszolajat tartalmazó bedörzsölés ugyanezt a hatást fejti ki.

3. Rovarriasztás

A szúnyogok és más csípő rovarok olyan betegségeket hordoznak, amelyek veszélyesek lehetnek egészségünkre. A csípésük elkerülése a legjobb védekezés. A DEET spray-k a legnépszerűbb riasztószerek, de erős vegyszereket tartalmaznak.

Hatékony alternatívaként azok számára, akik nem képesek DEET-et használni, sok gyártó készít növényi vegyületet a kártevők elriasztására. Az olyan márkák, mint a Repel és az Off! citromos eukaliptuszolajat használnak a kártevők távoltartására.

4. Sebfertőtlenítés

Az ausztrál őslakosok eukaliptuszleveleket használtak a sebek kezelésére és a fertőzés megelőzésére. A hígított olajat ma is használhatják a bőrön a gyulladások leküzdésére és a gyógyulás elősegítésére. Vásárolhat eukaliptuszolajat tartalmazó krémeket vagy kenőcsöket. Ezeket a termékeket kisebb égési vagy egyéb, otthon kezelhető sérülésekre lehet használni.

5. Légzésnyugtatás

Az olyan légzőszervi panaszokon, mint az asztma és az arcüreggyulladás segíthet a hozzáadott eukaliptuszolajat tartalmazó gőz belégzése. Az olaj reakcióba lép a nyálkahártyával, és nemcsak csökkenti a nyálkát, hanem segít fellazítani azt, hogy fel lehessen köhögni.

Az is lehetséges, hogy az eukaliptusz blokkolja az asztmás tüneteket. Másrészt az eukaliptuszra allergiás embereknél az eukaliptusz súlyosbíthatja az asztmát. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy az eukaliptusz hogyan hat az asztmás emberekre.

6. Vércukorszint-szabályozás

Az eukaliptuszolaj alkalmas a cukorbetegség kezelésére. Bár egyelőre nem sokat tudunk, a szakértők úgy vélik, hogy szerepet játszhat a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében.

A kutatók még nem jöttek rá, hogyan működik az illóolaj. Amíg azonban többet nem tudunk, a tudományos közösség gondos vércukorszint-ellenőrzést javasol az eukaliptuszolajat tartalmazó cukorbetegség elleni gyógyszereket használóknak.

7. Ajakherpesz-kezelés

Az eukaliptusz gyulladásgátló tulajdonságai enyhíthetik a herpesz tüneteit. Ha eukaliptuszolajat kenünk a herpeszre, az csökkentheti a fájdalmat és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Vásárolhat olyan vény nélkül kapható balzsamokat és kenőcsöket ajakherpeszre, amelyek hatóanyaglistájának részeként illóolajok, köztük eukaliptusz keverékét használják.

8. Allergiakezelés

Az eukaliptuszolaj gyulladáscsökkentőként ismert, és segíthet a szabad légzésben. A hűsítő érzés, amit a belélegzése közben tapasztal, szintén segíthet abban, hogy megkönnyebbülést érezzen a szezonális allergia kezelése során.

A kutatók kezdik megérteni, hogyan mérsékli az eukaliptusz aromaterápia használata a gyulladást. Ez az allergiás tünetek csökkentéséhez vezethet.

Próbálja ki az eukaliptusz levegőbe történő párologtatását, vagy lélegezze be palackból, hogy kényelmet nyújtson Önnek.

Annak ellenére, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat, az eukaliptusz egyeseknél allergiát is kiválthat.

9. Légfrissítés

A menta nem az egyetlen fegyver a büdös lehelet ellen. Antibakteriális tulajdonságai miatt az eukaliptuszolaj is használható a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok elleni küzdelemben. Egyes szájvizek és fogkrémek hatóanyagként tartalmazzák az illóolajat.

Lehetséges, hogy az eukaliptusz termékek segíthetnek megelőzni a lepedék felhalmozódását a fogakon és az ínyen azáltal, hogy megtámadják a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

10. Ízületifájdalom-enyhítés

A kutatások szerint az eukaliptuszolaj enyhíti az ízületi fájdalmakat. Valójában sok népszerű, vény nélkül kapható krém és kenőcs, amelyet az olyan állapotok fájdalmának csillapítására használnak, mint az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis, tartalmazza ezt az illóolajat.

Az eukaliptuszolaj segít csökkenteni a fájdalmat és a számos betegséggel járó gyulladást. Hasznos lehet a hátfájással küzdő, illetve az ízületi vagy izomsérülésből lábadozóknak is. Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy megfelelő lehet-e az Ön számára.

Eukaliptuszolaj a hajra

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszolaj a gyors növekedéséről ismert örökzöld eukaliptuszfa (Eucalyptus globulus) leveleiből desztillált olaj. Bár az eukaliptuszfa Ausztráliában őshonos, ma már a világ minden táján termesztik.

Egy 2016-os tanulmány szerint az eukaliptuszolaj antimikrobiális, gombaellenes és gyomirtó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az eukaliptuszolaj hajra való alkalmazásának hívei szerint serkenti a hajhagymákat, javítja a haj egészségét, elősegíti a haj növekedését, enyhíti a viszkető fejbőrt, kezeli a fejtetveket.

Az eukaliptuszolaj használata előtt óvatosan járjon el. A legtöbb illóolajhoz hasonlóan fontos, hogy az eukaliptuszolajat hordozóolajban hígítsa fel, mielőtt közvetlenül a bőrre kenné.

Az eukaliptusz és a hajnövekedés

Egy 2010-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az eukaliptuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a klinikai kutatások nem bizonyították, a hajra szánt eukaliptuszolaj hívei úgy vélik, hogy az olaj csökkentheti a fejbőr gyulladását, és így ideális környezetet teremthet a haj növekedéséhez.

Az eukaliptuszolaj és a korpásodás

Becslések szerint a korpásodás és a hozzá kapcsolódó szeborreás dermatitisz a felnőtt lakosság mintegy felét érinti. Az Asia Pacific Journal of Tropical Disease című folyóiratban 2012-ben közzétett jelentés szerint az eukaliptuszolaj gombaölő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek korpásodás elleni kezelésként hathatnak.

Az eukaliptuszolaj és a fejtetű

Ha Ön is érintett a fejtetűjárvány kitörésében, érdemes megfontolni az eukaliptuszolajat, mint lehetséges kezelési módot.

Egy 2017-es ausztrál tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az eukaliptuszolaj (Leptospermum petersonii oldatban) hatékonysága, biztonságossága és egyszerűsége miatt produktív alternatívát jelent a fejtetvek kezelésében.

Mielőtt az eukaliptuszt fejtetű ellen használná, kérdezze meg kezelőorvosát, aki esetleg más kezelési javaslatot is tud adni.

Az eukaliptuszolaj és a piedra

A piedra egy gombás fertőzés, amelynek következtében a hajszálakon csomók alakulnak ki. A fehér piedra csomók jellemzően az arc- és testszőrzetben találhatók. A fekete piedra csomói jellemzően a hajban találhatók.

Az eukaliptuszolaj egy 2012-es tanulmány szerint hatékonynak bizonyult a fertőzés mögött meghúzódó Trichosporon ovoides gomba ellen.

Összefoglaló

Az eukaliptuszolajjal kapcsolatban meglehetősen sok klinikai kutatást végeztek. Ezek egy része a hajra is vonatkozik, például a korpára, a fejtetvekre és a piedrára gyakorolt hatása. Vannak más állítások is az olajjal kapcsolatban - például a hajnövekedés elősegítése -, amelyeket klinikailag nem bizonyítottak.

Ha azt fontolgatja, hogy eukaliptuszt ad a hajápolási rutinjához, ne feledje, hogy ha nem hígítják, akkor nem biztonságos. Ha aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy használja-e vagy hogyan használja, beszéljen orvosával vagy bőrgyógyászával.
Eukaliptusz-illóolajat akarok!

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft