Teafa-illóolaj

Teafa

A teafaolaj 14 mindennapi felhasználási módja

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A teafaolaj elpusztíthat bizonyos baktériumokat és támogatja a bőr egészségét, ha az utasításoknak megfelelően használják.

Kutatások azt sugallják, hogy az illóolajoknak vannak egészségügyi előnyei. Azonban fontos, hogy az illóolajok használatának megkezdése előtt beszéljen egészségügyi szakemberrel és mindig végezzen tapasz tesztet, mielőtt új illóolajat próbálna ki.

A teafaolaj egy illóolaj, amely többféleképpen használható, beleértve a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzését. Tudományosan alátámasztott előnyei mellett a teafaolaj olcsó és biztonságos, ha az utasításoknak megfelelően használják.

Mi az a teafaolaj és hogyan működik?

Teafa Teafa

A teafaolaj az ausztráliai Queenslandben és Új-Dél-Walesben honos kis fa, a Melaleuca alternifolia leveleiből származik. Bár a Melaleuca alternifolia teafa néven ismert, nem szabad összetéveszteni azzal a növénnyel, amelynek leveleit fekete, zöld és oolong tea készítéséhez használják.

A teafaolajat Ausztrália őslakosai évszázadok óta hagyományos gyógyszerként használják. A bennszülött ausztrálok a teafa leveleit összezúzzák, hogy kivonják az olajat, majd belélegezve köhögés és megfázás kezelésére, vagy közvetlenül a bőrre kenik gyógyulás céljából.

A teafaolaj számos vegyületet tartalmaz, köztük a terpinen-4-olt, amelyről kimutatták, hogy elpusztít bizonyos baktériumokat, vírusokat és gombákat. Úgy tűnik, hogy a terpinen-4-ol növeli a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek segítenek a baktériumok és más idegen betolakodók elleni küzdelemben.

Ezek a baktériumellenes tulajdonságok teszik a teafaolajat értékes, természetes gyógymóddá a bakteriális és gombás bőrbetegségek kezelésére, a fertőzések megelőzésére és a gyógyulás elősegítésére.

1. Kézfertőtlenítő

A teafaolaj ideális természetes kézfertőtlenítő.

Tanulmányok kimutatták, hogy elpusztítja a betegségeket okozó gyakori baktériumokat és vírusokat, köztük az E. coli-t, a S. pneumoniae-t és a H. influenzae-t.

Valójában egy többféle kézmosót tesztelő tanulmány azt mutatja, hogy a teafaolaj hozzáadása a tisztítószerekhez növelte azok E. coli elleni hatékonyságát.

A tanulmányok továbbra is megerősítik, hogy a teafaolajos kézfertőtlenítők hatékonyak a kézfertőtlenítésben és antibiotikumok nélkül pusztítják el a baktériumokat.

A teafaolaj természetes kézfertőtlenítőként való használata segíthet a megfázásért, influenzáért és más betegségekért felelős számos kórokozó elpusztításában

2. Rovarriasztó

A teafaolaj segíthet távol tartani a bosszantó rovarokat.

Egy tanulmány szerint 24 órával a teafaolajjal történő kezelés után a teheneken 61%-kal kevesebb légy volt, mint a teafaolajjal nem kezelt teheneken.

A teafaolajat arra használják, hogy a hangyákat távol tartsák a mezőgazdasági termékektől.

Hatékony szúnyogriasztó is. Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a teafaolaj jobban taszítja a szúnyogokat, mint a DEET, amely a kereskedelmi rovarriasztók leggyakoribb hatóanyaga.

A teafaolajról kimutatták, hogy elpusztítja vagy elriasztja a rovarokat, egyes esetekben ugyanolyan hatásos vagy hatékonyabb, mint a szokásos rovarirtók vagy riasztószerek

3. Természetes dezodor

A teafaolaj antibakteriális hatása segíthet az izzadáshoz kapcsolódó hónaljszag szabályozásában.

Magának az izzadságnak nincs szaga. Ha azonban a verejtékmirigyek váladéka a bőrön lévő baktériumokkal keveredik, mérsékelt vagy erős szag keletkezik.

A hónalj területe nagy koncentrációban tartalmazza ezeket a mirigyeket, és főként ez felelős a testszagnak nevezett jelenségért. A teafaolaj baktériumellenes tulajdonságai miatt ideális természetes alternatívája a kereskedelmi forgalomban kapható dezodoroknak és izzadásgátlóknak.

A teafaolaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hatásosak a testszagért felelős baktériumok ellen, ezért biztonságos és hatékony dezodor készíthető belőle

4. Fertőtlenítőszer a kisebb vágások és karcolások esetén

A bőr sérülései megkönnyítik a baktériumok bejutását a véráramba, ami fertőzéshez vezethet.

A teafaolaj kisebb vágások és horzsolások kezelésére és fertőtlenítésére használható a nyílt sebekben fertőzést okozó S. aureus és más baktériumok elpusztítása miatt.

A vágások vagy karcolások fertőtlenítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Alaposan tisztítsa meg a vágást sima szappannal és vízzel
 2. Keverjen össze egy csepp teafaolajat egy teáskanál kókuszolajjal
 3. Vigyen fel egy kis mennyiségű keveréket a sérülésre és fedje le kötéssel
 4. Ismételje meg ezt az eljárást naponta egyszer vagy kétszer, amíg megindul a varasodás

A teafaolaj és kókuszolaj keverékének alkalmazása segíthet megelőzni a kisebb vágások és horzsolások elfertőződését

5. Fokozza a sebgyógyulást

A vágások és horzsolások fertőzésének megelőzése mellett a teafaolaj serkentheti a sebgyógyulást is. Kutatások kimutatták, hogy a teafaolaj segít csökkenteni a gyulladást, és beindítja a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a gyógyulási folyamatban.

A teafaolajnak ismert antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns tulajdonságai vannak, ezek a hatások segítenek csökkenteni a gyulladást és fokozni a gyógyulást.

Egy 10 sebesültön végzett kis vizsgálatban a teafaolajnak a hagyományos sebkezeléshez való hozzáadása egy résztvevő kivételével az összes résztvevőnél csökkentette a gyógyulási időt.

Öntsünk néhány csepp teafaolajat a sebtapaszra minden alkalommal, amikor új kötszert helyezünk a sebre.

A teafaolaj felgyorsíthatja a sebgyógyulást a gyulladás csökkentésével és a fehérvérsejtek aktivitásának növelésével

6. Küzd a pattanások ellen

A teafaolaj hatékony fegyver lehet a pattanások ellen. Számos tanulmány kimutatta, hogy segít csökkenteni a pattanások mennyiségét és általános súlyosságát.

Egyes aknékat olyan baktériumok okoznak, amelyek rezisztenssé váltak a hagyományos antibiotikumokkal szemben. A teafaolaj tudományos vizsgálata azt találta, hogy alkalmazása nemcsak csökkenti a baktériumok aktivitását, hanem 4-6 óra elteltével el is pusztítja azokat a laboratóriumban.

Egy másik tanulmány szerint a teafaolaj ugyanolyan hatékony a pattanások ellen, mint a benzoil-peroxid, a leggyakoribb akne elleni gyógyszer.

Elkészítheti saját akne kezelését úgy, hogy egy rész teafaolajat összekever kilenc rész vízzel, és szükség szerint naponta egyszer vagy kétszer vattacsomóval keni fel a keveréket az érintett területekre.

A teafaolajat tartalmazó gélekről számos tanulmány kimutatta, hogy csökkenti az elváltozások számát és a pattanások súlyosságát

7. Megszabadít a körömgombától

A gombás körömfertőzések meglehetősen gyakoriak. Bár nem veszélyesek, csúnyák lehetnek. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek kezelni a körömgombát, de egyesek inkább a természetesebb megközelítést részesítik előnyben.

Kimutatták, hogy a teafaolaj önmagában vagy más természetes gyógymódokkal kombinálva segít megszabadulni a körömgombától, kevesebb mellékhatással, mint a hagyományos gyógyszerek.

Egy ellenőrzött vizsgálatban a körömgombásodásban szenvedők 6 hónapig teafaolajat vagy gombaellenes gyógyszert használtak. A vizsgálat végén minden csoportban az emberek körülbelül 60%-a tapasztalta a gomba részleges vagy teljes megszűnését.

Használhat néhány csepp teafaolajat önmagában, vagy keverje össze azonos mennyiségű kókuszolajjal, és vigye fel az érintett területre. Felvitel után azonnal mosson kezet, hogy elkerülje a gomba más területekre való átterjedését.

Úgy tűnik, hogy a teafaolaj ugyanolyan hatékony a gombás körömfertőzések ellen, mint az adott területen alkalmazott gombaellenes gyógyszerek

8. Vegyszermentes szájvíz

A kutatások azt sugallják, hogy a teafaolaj képes leküzdeni a fogszuvasodást és a rossz leheletet okozó baktériumokat.

Egy tanulmány megállapította, hogy a teafaolaj hatékonyabb a lepedéket okozó baktériumok ellen, mint a klórhexidin, amely egy gyakori fertőtlenítő és szájöblítő. Ráadásul az ízét kevésbé találták kifogásolhatónak.

Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a teafaolajos szájvíz hatékonyan csökkenti a fogínygyulladást.

A saját vegyszermentes szájvíz elkészítéséhez egyszerűen adj egy csepp teafaolajat egy csésze meleg vízhez, alaposan keverd össze, és 30 másodpercig öblögess vele.

A többi szájvízhez hasonlóan a teafaolajat sem szabad lenyelni. Lenyelve mérgező lehet.

A teafaolaj szájvíz készítéséhez vízzel hígítható, ez a keverék segít leküzdeni a rossz leheletet és a lepedéket

9. Univerzális tisztítószer

A teafaolaj nagyszerű univerzális tisztítószer, amely a felületeket is fertőtleníti. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy nem hagy nyomokban olyan vegyi anyagokat, amelyekkel nem szeretné, ha családtagjai vagy háziállatai kapcsolatba kerülnének.

Íme egy egyszerű recept egy teljesen természetes, univerzális tisztítószerhez:

 1. Keverjen össze 20 csepp teafaolajat, 3/4 csésze vizet és 1/2 csésze almaecetet egy spray-palackban
 2. Jól rázza fel, amíg teljesen el nem keveredik
 3. Fújja közvetlenül a felületekre és törölje le száraz ruhával
 4. Minden használat előtt rázza fel az üveget, hogy a teafaolaj összekeveredjen a többi összetevővel

A teafaolajat vízzel és ecettel keverve vegyszermentes, univerzális tisztítószert készíthet otthona számára

10. Csillapítja a bőrgyulladást

A teafaolaj segíthet enyhíteni a gyulladt bőrt.

A bőrirritáció gyakori formája a kontakt dermatitisz, amely akkor fordul elő, amikor a bőr allergénnel, például nikkellel érintkezik. Az allergénnek való kitettségtől a bőr vörössé, viszketővé és néha fájdalmassá válhat.

Mind az állati, mind az emberi kutatások azt sugallják, hogy a teafaolaj alkalmazása csökkentheti ezeknek a tüneteknek a súlyosságát.

Egy vizsgálatban, amelyben a kontakt dermatitisz különböző kezeléseinek hatásait hasonlították össze, a teafaolaj 40%-kal csökkentette a tüneteket, ami lényegesen több, mint amennyi a bőrön alkalmazott szokásos gyógyszerekkel elérhető.

Ezenkívül a teafaolaj enyhítheti a poloskacsípés által okozott reakciót azáltal, hogy csökkenti a viszketést, a bőrpírt és a duzzanatot, amely akkor jelentkezik, amikor a szervezet hisztamint bocsát ki, hogy megvédje magát a rovar nyálával szemben.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rosaceára gélként alkalmazott teafaolaj csökkenti a gyulladást és a bőrpírt.

A Demodex blepharitis a szem és a szemhéj körüli gyulladás, amely a Demodex atkákhoz kapcsolódik. A teafaolajat világszerte használják ennek az irritáló állapotnak a kezelésére, és kimutatták, hogy csökkenti az atkák számát és csökkenti a gyulladást.

Használja ezt a receptet a gyulladt bőr enyhítésére:

 1. Keverjen össze 10 csepp teafaolajat 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal és 1 evőkanál olvasztott kókuszolajjal
 2. Jól keverjük össze és zárt edényben tároljuk
 3. Naponta legfeljebb kétszer vigye fel az érintett területre, amíg a tünetek megszűnnek

A teafaolaj-keverék alkalmazása segíthet a kontakt dermatitisz vagy rovarcsípés okozta bőrgyulladás leküzdésében

11. Szabályozza a korpásodást

A korpásodás, vagyis az elhalt bőr fehér pelyhei, amelyek a fejbőrről hullanak le, nem veszélyesek. Néhány ember számára azonban bosszantó és kínos lehet.

A teafaolaj samponhoz való hozzáadása csökkenti a korpásodást. Úgy gondolják, hogy ez összefügg a gombaellenes tulajdonságaival. És mivel kissé savasabb, mint a bőr, segít eltávolítani a korpát.

Egy tanulmány szerint a teafaolajos samponok hatékonyan csökkentik a Candida albicans (élesztőgomba) növekedését, amely gyakran hozzájárul a korpásodás kialakulásához.

A korpásodás csökkentése érdekében hajmosáskor próbáljon meg néhány csepp teafaolajat egy adag samponhoz adni.

További vizsgálatokra van szükség, de a teafaolaj gombaellenes tulajdonságai csökkentik a korpásodás súlyosságát és annak tüneteit

12. A lábgomba kezelése

A lábgombásodást bosszantóan nehéz ellenőrizni.

A lábgomba, orvosi nevén tinea pedis, egy fertőző gombás fertőzés a lábon, amely a lábkörmökre és a kézre is átterjedhet. A tünetek közé tartozik a hámlás, repedezés, hólyagok és bőrpír.

A gombaellenes gyógyszereket a lábgombásodás szokásos kezelésének tekintik. A tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a teafaolaj hatékony alternatíva lehet a tünetek enyhítésére.

Egy 158 ember bevonásával végzett kontrollos vizsgálatban a teafaolajjal kezelt csoport 72%-ánál szignifikáns klinikai javulás mutatkozott a lábgombásodás esetében, szemben a placebo csoport 39%-ával. Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a teafaolaj hatékonyan csökkenti a lábgombásodást, de a hagyományos kezelés és a teafaolaj kombinációja gyorsabban kezelheti ezt.

Íme egy természetes kezelés a lábgomba tüneteinek enyhítésére:

 • Keverjen össze 1/4 csésze nyílgyökér port, 1/4 csésze szódabikarbónát és 20-25 csepp teafaolajat
 • Keverje össze és helyezze egy fedett edénybe
 • Naponta kétszer vigye fel a tiszta, száraz lábra

A teafaolaj gombaellenes tulajdonságai segíthetnek enyhíteni a lábgombásodás tüneteit

13. Száműzi a penészt a gyümölcsökről és zöldségekről

A friss gyümölcsök és zöldségek tagadhatatlanul finomak és egészségesek. Sajnos a Botrytis cinerea néven ismert szürkepenész elszaporodására is érzékenyek, különösen meleg, nedves éghajlaton.

Tanulmányok kimutatták, hogy a teafaolaj gombaellenes vegyületei, a terpinen-4-ol és az 1,8-cineol segíthetnek csökkenteni a penészgomba növekedését a gyümölcsökön és zöldségeken.

A penész elleni védelem érdekében adjon 5-10 csepp teafaolajat a vízhez, mielőtt leöblítené és alaposan megszárítaná.

A teafaolaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a penészgomba növekedését a gyümölcsökön és zöldségeken. Ha teafaolajat ad a vízhez a termék öblítésekor, akkor a termék penészmentes maradhat

14. Pikkelysömör enyhítése

A pikkelysömör egy autoimmun állapot, amelyet vörös, viszkető, hámló bőrfelület kialakulása jellemez. Bár a gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket, maga az állapot krónikus és nincs ismert gyógymódja.

A teafaolaj gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek az újabb bizonyítékok szerint hasznosak lehetnek a pikkelysömör tüneteinek kezelésében.

A pikkelysömör fellángolásának enyhítése érdekében keverjen össze 10–15 csepp teafaolajat 2 evőkanál olvasztott kókuszolajjal. Szükség szerint naponta 2-3 alkalommal vigye fel az érintett területre.

A teafaolaj és kókuszolaj keverékének alkalmazása segíthet enyhíteni a pikkelysömör tüneteit

Figyelmeztetések a teafaolaj használatakor

A kutatások kimutatták, hogy a teafaolaj összességében biztonságosnak tűnik. Használat előtt azonban érdemes tisztában lenni néhány dologgal.

A teafaolajat nem szabad lenyelni, mert lenyelve mérgező lehet. Tárolja gyermekektől elzárva.

A teafaolaj első használata előtt teszteljen 1 vagy 2 cseppet a bőr egy kis felületén és várjon 24 órát, hogy lássa, nem lép-e fel reakció. Ez azért fontos, mert ironikus módon egyes teafaolajat használó egyéneknél kontakt dermatitis alakul ki, amely az egyik olyan állapot, amin a teafaolaj-kezelés segíthet.

Hasonlóképpen, az érzékeny bőrű emberek irritációt tapasztalhatnak a hígítatlan teafaolaj használatakor. Ha a bőre érzékeny, a legjobb, ha a teafaolajat azonos vagy nagyobb mennyiségű olívaolajjal, kókuszolajjal vagy mandulaolajjal keveri össze.

Ezenkívül a teafaolaj használata háziállatokon nem biztos, hogy biztonságos. A kutatók arról számoltak be, hogy több mint 400 kutyánál és macskánál jelentkezett remegés és egyéb idegrendszeri problémák, miután 0,1-85 ml teafaolajat kaptak a bőrön vagy szájon át.

Bár a teafaolaj általában biztonságos, ha felnőttek bőrén használják, azonban néhány embernél allergiás reakciók léphetnek fel, és a teafaolaj nem biztonságos kisgyermekek és háziállatok számára

Összefoglaló

Amint látja, a teafaolaj számos okból hasznos lehet.

Olcsó természetes alternatívája többek között a vegyi alapú bőr- és körömápolóknak, testápolási termékeknek és fertőtlenítőszereknek.

A teafaolaj azonban nem varázsszer. Valójában néhány ember bőrirritációt vagy allergiás reakciót tapasztalhat a használata után.

Összességében a teafaolaj számos célt szolgál, és hasznos.
Teafa-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: