Palmarosa-illóolaj

Palmarosa

A palmarosa-olaj bőrre gyakorolt előnyös hatásai

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Úgy tűnik, hogy a palmarosa-olaj mostanában nagy divat. Egyesek szerint ez az olaj szinte mindenre képes.

Mi is ez?

A palmarosa-olaj egy olyan illóolaj, amely a Cymbopogon martini növényből származik, egy Kelet-Ázsiában általánosan elterjedt örökzöld magas fűféléből. Amikor illóolajjá desztillálják, fő összetevői a geraniol és a geranil-acetát.

A történelem során a palmarosa-olajat gyógyászati és kozmetikai célokra használták. Egy 2014-es tanulmány szerint a palmarosa-t az ájurvédikus gyógyászatban bőrproblémák és idegfájdalmak enyhítésére használják.

Egy 2010-es kutatás szerint a geraniol kellemes illatának köszönhetően a mai napig gyakran megtalálható kozmetikai termékekben. Azt is megállapították, hogy: antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat az idegrendszerre, rovarriasztó.

A palmarosa-illóolaj előnyei

A palmarosa-illóolajnak hosszú története van, de milyen tudományosan bizonyított előnyei vannak a testre való alkalmazásának?

Antimikrobiális, antioxidáns és gombaölő tulajdonságok

Egy 2020-as tanulmány szerint a palmarosa antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságai részben a palmarosa-illóolajban található geraniol monoterpén gazdag forrásának köszönhetők.

Mégis, egy 2020-as tanulmány szerint más illóolajok hatékonyabbak lehetnek antimikrobiális hatásúként.

A palmarosa-olaj antioxidáns tulajdonságait egy 2021-es tanulmányban vizsgálták. Megállapították, hogy a palmarosa nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az illóolajban található számos bioaktív molekula potenciálisan rovarok, rák és protozoa-fertőzések ellen is aktív lehet.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a palmarosa-illóolaj a jelek szerint gombaölőszerként működik, mivel megzavarja a gomba sejtjeinek membránját és ezzel károsítja a gombát.

Egészségügyi és gyógyászati előnyök

Egyesek szerint nincsenek „bizonyított” előnyei a palmarosa-olajnak.

Mindazonáltal tanulmányok arra utalnak, hogy a palmarosa-olajnak lehetnek egészségügyi előnyei. Például:

  • segíthet a koleszterinszint csökkentésében
  • segíthet megelőzni a májtoxicitást
  • segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt és a demenciát
  • segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek támogatásában

Egy 2014-es tanulmány patkányokon vizsgálta a palmarosa-olaj belégzésének hatásait. Ez az összkoleszterinszint csökkenését eredményezte és megakadályozta a máj toxikusságát.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a palmarosa bizonyos előnyöket biztosíthat az idegrendszer számára. Egy 2017-es tanulmány szerint a palmarosa-olaj megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását, az olaj nyugtató hatása pedig segíthet a szorongás és a depresszió kezelésében.

Mégis, több magas színvonalú humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ezeket a potenciális előnyöket megerősítsék vagy elvessék.

Szépségre gyakorolt előnyök

Potenciális antioxidáns, antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságai miatt a palmarosa-olajnak hosszú múltja van a szépségiparban.

Az illóolajok növényi hormonok, vagyis fitoösztrogének. Kölcsönhatásba lépnek a szervezetünkkel és a véráramban szívódnak fel.

Egyrészt remek hajpakolás lehet belőle. A palmarosa állítólag támogatja a haj egészségét, a fejbőrre alkalmazva eltávolítja az elhalt hámsejteket és erősíti a szőrtüszőket a gyökértől kezdve.

A palmarosa-olajat azonban óvatosan kell használni a bőrön. Bár tulajdonságai elméletileg segíthetnek a foltok eltüntetésében, az öregedés megelőzésében és az irritáció csillapításában, egyúttal bizonyos bőrtípusoknál még több ráncot okozhat az arcon. Mindig végezzen tapaszpróbát, mielőtt kipróbálna egy palmarosa-olajat tartalmazó terméket, és keverje össze a palmarosa-olajat egy vivőolajjal, mielőtt a bőrére kenné.

Rovarriasztó

Egy természetes rovarriasztókról szóló 2020-as kutatás szerint a palmarosa 12 órán keresztül 100 százalékos védelmet nyújt a szúnyogok ellen.

A palmarosa-olaj spirituális és érzelmi előnyei

A palmarosa az aromaterápiában népszerű olaj, mert állítólag jótékony hatással van a hangulatra. Érzelmileg hangulatjavító, ellazítja az izmokat és csökkenti a fáradtságot. A palmarosa aromaterápia segíthet a következők támogatásában: depresszió, szorongás, stressz, idegesség, gyász.

Egyesek szerint ez az illat használható a lélek megnyugtatására, a koncentráció fokozására, a negatív érzelmek, például a féltékenység kiegyensúlyozására, a biztonságérzet növelésére.

Azonban ezek közül egyik jótékony hatást sem erősítették meg kutatások.

Hogyan kell használni

Szépségápolási termékekben

Ha nem pattanásos a bőröd, a palmarosa-olaj felveheti a harcot a szabad gyökökkel, így ragyogó, tiszta, fiatalos arcbőrt eredményezhet.

Keressen olyan termékeket, amelyek biztonságosak az érzékeny bőr számára és amelyekről a különböző bőrtípusú felhasználók pozitív véleményt adtak.

A palmarosa hígítatlan formában megvásárolható, de soha ne kend közvetlenül a bőrödre. Terhesség vagy szoptatás esetén is kerülendő.

Diffúzorban

Ha szeretné megtapasztalni a palmarosa terápiás illatát, egy diffúzor remek módja annak, hogy kiaknázza előnyeit.

Egyszerűen csak tegye a palmarosa-illóolajat egy üvegbe nádszálas diffúzor pálcikákkal, és az illat szétterjed a szobában. Kipróbálhat egy elektromos diffúzort is.

Permetezze a párnájára

Adjon néhány csepp palmarosa-olajat egy vivőolajhoz, majd keverje össze egy szórófejes flakonban vízzel. Fújja a keveréket közvetlenül a párnájára lefekvés előtt, hogy segítsen ellazulni és elaludni.

Receptekben

Ha az előre kikevert olajok és arcápolási termékek egy kicsit unalmasak az ízlésének, mindig lehet kreatív és elkészítheti otthon a saját palmarosa-keverékeit.

Ezek a keverékek felhasználhatók aromaterápiához, fürdőkhöz, masszázsokhoz, bőrápoláshoz és még sok máshoz.

Azonban soha ne feledje, hogy a palmarosa-illóolajhoz vivőolajat kell használni és soha ne tegyen palmarosa-t vagy más illóolajat közvetlenül a bőrére.

Bár a kutatások szerint vannak egészségügyi előnyei, fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdi használni az illóolajokat, és mindenképpen nézzen utána az egyes márkák minőségének. Mindig végezzen tapaszpróbát, mielőtt kipróbál egy új illóolajat és minden illóolajat hígítson fel vivőolajjal, hogy ne égesse a bőrét.

Biztonság és mellékhatások

Bár a palmarosa-olajnak rengeteg potenciális előnye van, érzékeny bőr esetén irritációt okozhat. Csak azért, mert a termék természetes, még nem jelenti azt, hogy jobb a bőr számára. Az illóolajok minősége drasztikusan változó, ezért fontos, hogy jó hírű vagy jól ismert cégektől vásároljon. Az olajoknak sötét színű és/vagy üvegedényben kell lenniük. Kerülje az illatosító olajokat, amelyek általában vegyszerekkel kombináltak.

Az illóolajokat semmilyen formában nem szabad lenyelni. Az illóolajokat aromaterápiához vagy hordozóolajban hígítva használja masszázshoz vagy fürdőhöz.

Gondolja át azt is, hogy a környezetében ki más lélegezheti be az aromaterápiás olajat. Egyes illóolajok mérgezőek a háziállatokra és a gyermekekre.

Mielőtt bármilyen új terméket használna a bőrén, végezzen tapaszpróbát. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel, hogy a palmarosa megfelelő-e az Ön számára. Terhesség vagy szoptatás esetén kerülje a palmarosa-t.

Alternatívák

A palmarosa virágos illatú, amely nagyszerűen elősegíti a relaxációt. Ha hasonló illóolajat keres, próbálja ki a következőket: levendula, geránium, rózsa, citromfű, ilang-ilang, bergamott, jázmin.

Összefoglaló

A palmarosa-illóolaj egy olyan természetes összetevő, amely a bőr- és hajápolási rutin részeként bizonyos előnyöket nyújthat. Ráadásul kellemes illata van és jól keveredik számos más illattal, így kiválóan használható aromaterápiához, masszázskeverékekben és otthoni diffúzorokban.

A kutatások azonban nem igazolják a palmarosa előnyeit, valamint irritálhatja a bőrt. Mindig végezzen tapaszpróbát és ha bármilyen egészségügyi aggálya van, konzultáljon egészségügyi szakemberrel.
Palmarosa-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: