K2-vitamin

K2-vitamin

K2-vitamin: Minden, amit tudnod kell

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A K2-vitamin állati eredetű élelmiszerekben, például a marhamájban és a sajtban található. Egészségünk számos aspektusa szempontjából alapvető fontosságú, beleértve a véralvadást, a kalcium-anyagcserét és a szív egészségét. Egyesek szerint a K2-vitamin lehet a hiányzó láncszem az étrend és számos krónikus betegség között.

A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, mint a véralvadáshoz nélkülözhetetlen tápanyagot. Az első felfedezésről egy német tudományos folyóiratban számoltak be, ahol „Koagulationsvitamin” néven jelent meg. Innen származik a K-vitaminban lévő K.

A K-vitaminnak két fő formája van:

  • K1-vitamin (filokinon): növényi élelmiszerekben, például leveles zöldekben található.
  • K2-vitamin (menakinon): állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található, a bélbaktériumok is termelik.

A K2-vitamin tovább osztható több különböző altípusra. A legfontosabbak az MK-4 és az MK-7.

A K2-vitamin segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

A szív körüli artériákban felhalmozódó kalcium a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

Bármi, ami csökkentheti ezt a kalciumfelhalmozódást, segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Úgy vélik, hogy a K-vitamin segít megelőzni a kalcium lerakódását az artériákban.

Egy 2019-es, 21 vizsgálatot és mintegy 223 ezer résztvevőt felölelő metaanalízisben a K1- vagy K2-vitamin fokozott étrendi bevitele összefüggésbe hozható a koszorúér-betegség kockázatának mérsékelt csökkenésével, bár a halálozással nem.

A felnőtteknél az étrendi K-vitamin és a koszorúér-betegség kockázata közötti összefüggés 2020-as áttekintése a K-vitamin-kiegészítés mellett alacsonyabb koszorúér-betegség kockázatot talált. Az áttekintés megjegyezte, hogy a K2 mutatta a legígéretesebb eredményeket, megemlítve, hogy a bevitt K1 nagy része a szervezetben K2-vé alakul.

Ne feledje azonban, hogy a vizsgálatok megfigyeléses vizsgálatok voltak, amelyek nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést. Hosszú távú, kontrollált vizsgálatokra van szükség a K2-vitamin és a szívbetegség kapcsolatáról. Ennek ellenére létezik egy nagyon is hihető biológiai mechanizmus a hatékonyságára, és a megfigyeléses vizsgálatokban erős pozitív összefüggéseket mutat a szív egészségével.

A K2-vitamin segíthet javítani a csontok egészségét és csökkenteni a csontritkulás kockázatát

A csontritkulás – ami lefordítva „porózus csontokat” jelent – gyakori, különösen az idősebb felnőttek körében. Erősen növeli a csonttörések kockázatát.

Amint fentebb említettük, a K2-vitamin központi szerepet játszik a kalcium-anyagcserében, amely a csontokban és a fogakban található fő ásványi anyag.

A K2-vitamin aktiválja két fehérje – a mátrix GLA és az oszteokalcin – kalciumkötő hatását, amelyek segítenek a csontok felépítésében és fenntartásában.

Érdekes módon, kontrollált vizsgálatokból származó jelentős bizonyítékok is vannak arra, hogy a K2 jelentős előnyökkel járhat a csontok egészsége szempontjából.

Egy 2022-es, 6425 posztmenopauzális nő bevonásával végzett 16 vizsgálat metaanalízise kimutatta, hogy a K2-vitamin-kiegészítők pozitív hatással voltak a csontok mineralizációjára és a csontok erősségének növekedésére.

Az elmúlt évtizedben végzett vizsgálatok 2023-as áttekintése azonban ellentmondásos eredményeket mutat.

További, kiváló minőségű, hosszabb távú vizsgálatokra van szükség a csontritkulás megelőzésében és kezelésében, a csontsűrűség javításában és a törések megelőzésében rejlő előnyök bizonyításához.

A K2-vitamin javíthatja a fogak egészségét

Egy 2023-as, 4965 idős ember bevonásával végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres K-vitamin-kiegészítés mérsékelt rostbevitellel párosulva hatékonyan segít megelőzni a fogágybetegség okozta fogvesztést, különösen a férfiaknál.

Ez a hatékonyság a fekete bőrű vizsgálati alanyok esetében nem volt annyira nyilvánvaló, mint más populációk esetében, ezért további vizsgálatokra van szükség.

Az állatkísérletek és a K2-vitamin csontanyagcserében betöltött szerepe alapján ésszerű feltételezni, hogy ez a tápanyag is hatással van a fogak egészségére.

A fogak egészségét szabályozó egyik fő fehérje az oszteokalcin – ugyanaz a fehérje, amely kritikus fontosságú a csontanyagcserében, és amelyet a K2-vitamin aktivál.

Az oszteokalcin egy olyan mechanizmust indít el, amely serkenti az új csont és az új dentin, a fogzománc alatti elmeszesedett szövet növekedését.

Az A- és D-vitaminok is fontos szerepet játszanak ebben, szinergikusan együttműködve a K2-vitaminnal.

A K2-vitamin segíthet a rák elleni védekezésben

Számos tanulmány készült a K2-vitaminról és bizonyos ráktípusokról.

Sejt- és állatkísérletek arra utalnak, hogy a K2 gátolhatja a májráksejtek növekedését. Mégis, nagyobb, jól kontrollált, hosszú távú vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kimutassák a májrák kiújulási arányának csökkenését és a túlélés javulását.

Néhány tanulmány összefüggésbe hozta a magas K2-vitamin-bevitelt az emlőrák fokozott kockázatával. További magas színvonalú vizsgálatokra van szükség, mielőtt bármilyen határozott állítást tehetünk.

Hogyan juthatsz hozzá a szükséges K2-vitaminhoz?

Számos széles körben elérhető élelmiszer gazdag K1-vitamin forrás, de a K2-vitamin kevésbé gyakori.

A szervezet részben képes a K1-vitamint K2-vé alakítani. Ez azért hasznos, mert a K1-vitamin mennyisége egy átlagos étrendben kilencszerese a K2-vitaminénak.

Azonban a bevitt K1-vitaminnak csak 10-15%-a szívódik fel az emésztőrendszerben, így a felszívódott K1 az étrendben lévő összes K-vitamin körülbelül 50%-át teszi ki.

A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy az átalakítási folyamat nem hatékony. Ennek eredményeként sokkal nagyobb hasznot hozhat a K2-vitamin közvetlen fogyasztása.

A vastagbélben lévő bélbaktériumok szintén termelnek K2-vitamint. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a széles spektrumú antibiotikumok hozzájárulnak a K2-hiányhoz.

Ennek a fontos tápanyagnak az átlagos bevitele azonban hihetetlenül alacsony a modern étrendben.

A K2-vitamin főként bizonyos állati és erjesztett élelmiszerekben található. Gazdag állati források közé tartoznak a tehenek magas zsírtartalmú tejtermékei és a tojássárgája, valamint a máj és más belsőségek.

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú és sovány állati termékek nem tartalmaznak sokat belőle.

Az állati eredetű élelmiszerek az MK-4 altípust tartalmazzák, míg az erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta, a natto és a miso, a hosszabb, MK-5-től MK-14-ig terjedő altípusokból többet tartalmaznak.

Ha ezek az élelmiszerek nem elérhetők, a táplálékkiegészítők szedése hasznos alternatívát jelenthet. Beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt extra K2-vitamint adna az étrendjéhez.

A K2-vitaminnal való kiegészítés előnyei még tovább fokozódhatnak, ha D-vitamin-kiegészítővel kombinálják. Ez a két vitamin szinergikus hatású, ami azt jelenti, hogy együtt is működhetnek.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működnek a K1- és K2-vitaminok?

A K-vitamin egyik legfontosabb funkciója a kalciumlerakódás szabályozása. Más szóval elősegíti a csontok meszesedését, és megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.

Néhány tudós szerint a K1- és K2-vitamin szerepe meglehetősen eltérő, és sokan úgy vélik, hogy különálló tápanyagként kellene őket besorolni.

Azonban további emberi vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a K1- és K2-vitaminok közötti funkcionális különbségeket teljes mértékben megértsük.

Biztonságos a K-vitamin?

A K-vitamin toxicitási potenciálja nagyon alacsony. Ezért nincs megállapított tolerálható felső beviteli szint (UL) a K-vitaminra vonatkozóan. A K1- vagy K2-vitamin esetében az élelmiszerekből vagy táplálékkiegészítőkből származó toxicitás nem ismert.

Kölcsönhatásba léphet-e a K-vitamin bármilyen gyógyszerrel?

A véralvadásgátló gyógyszereket, például warfarint szedő embereknek azt tanácsolják, hogy tartsák fenn az állandó K-vitamin-bevitelt, és kerüljék a nagy mennyiségű K-vitaminban gazdag ételeket, illetve a K-vitamin-bevitel nagy ingadozását.

Ez azért van, mert a K-vitamin hirtelen emelkedése kölcsönhatásba léphet a gyógyszerrel, ami fokozott vagy csökkent véralvadáshoz vezethet.

Összefoglaló

A K-vitamin egy tápanyagcsoport, amely K1- és K2-vitaminra oszlik.

A K1-vitamin részt vesz a véralvadásban, a K2-vitamin pedig jótékony hatással van a csontok és a szív egészségére. Azonban további vizsgálatokra van szükség a K-vitamin altípusok szerepével kapcsolatban.

Egyes tudósok meg vannak győződve arról, hogy a szívbetegség kockázatának kitett embereknek rendszeresen kellene K2-vitamin-kiegészítőket szedniük. Mások rámutatnak, hogy további vizsgálatokra van szükség, mielőtt bármilyen szilárd ajánlást megfogalmazhatnánk.

Az azonban egyértelmű, hogy a K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében. A jó egészség megőrzése érdekében elegendő mennyiségű K1- és K2-vitamint kell bevinni az étrendünkbe.




K2-vitamin termékek

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft