shop@biomenu.hu     +36 30 2492358 (munkanapokon 09:00-17:00)

Spirulina

Spirulina

Az immunerősítő fehérjebomba

A spirulina egy természetes vizekben élő, spirálos szerkezetű algafajta. Természetesen lúgos kémhatású dél-amerikai és dél-afrikai tavakban fedezték fel, de miután a növény a fotoszintézis során önmagát sokszorozza meg, így ma már mesterséges körülmények között is sikerrel termesztik. Ez a közkedvelt mikroalga a chlorella algához hasonlóan meglepően gazdag tápanyagforrás; több mint 100-féle tápanyagával a spirulinát a világ legteljesebb élelmiszerének nevezik.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a spirulina?

A spirulina gazdag növényi fehérjében (fehérjetartalma 60-63 százalék), ami 3-4 szer több mint amennyi a halban vagy a húsban található. Fehérjéi mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyeket a szervezetünk nem képes önmagától előállítani.

Vitamintartalma is magas, háromszor annyi B12-vitamin van benne, mint a májban, és több B1-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej - mindezek miatt a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek meleg szívvel ajánlott táplálék-kiegészítő.

A sárgarépánál ötször, a spenótnál negyvenszer annyi sejtvédő béta-karotint is tartalmaz, emellett rengeteg ásványi anyagot beleértve a vasat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, kalciumot.

Nagy mennyiségben található benne gamma-linolsav, amely elősegítheti a vér koleszterinszintjének csökkenését, így segít megelőzni a szívbetegségeket. Mivel a spirulina sejthártyája gyenge, ezért tápanyagai a szervezetünkben könnyebben hasznosulnak.

A spirulina jótékony hatása

Természetes, magas koncentrációjú fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a sportolók körében is igen népszerű táplálék, de az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az egészségmegőrző programoknak is alapvető élelmiszere. Miért? Mert:

  • Erősíti az immunrendszert
  • Méregtelenít, tisztít
  • Stressz, depresszió, idegesség hatékony ellenszere
  • Támogatja a tüdőt és a légzőszerveket
  • Védi a szemet, szemgyógyító hatású
  • Javítja a keringést, rugalmassá teszi az ereket
  • Haj- és körömregeneráló hatású
  • Csökkenti a vércukorszintet
  • Javítja a májműködést

A spirulina alga kivonatot már az 1970-es évek óta elismert étrend-kiegészítő. Felfelé ívelő népszerűsége szükségessé tette a mesterséges termesztést. Jó, ha tudjuk, hogy a spirulina - akár egy száraz szivacs a vízben-, minden elérhető forrásból felszívja a tápanyagokat és sajnos a szennyeződéseket is. Ezért nagyon fontos, hogy mindig ellenőrzött, megbízható ökológiai termesztésből származó terméket válasszunk, amelynek mikrobiológiai tisztasága garantált.

Spirulina tartalmú termékeink

A spirulina különböző szervekre gyakorolt jótékony hatásai

Ez a számos gyógyító tulajdonsággal rendelkező különleges algafajta valódi szuperélelmiszernek számít, hiszen bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, így egész szervezetünk számára védelmet jelent.

Fokozza a szellemi kapacitást, közreműködik a jó közérzet megteremtésében és fenntartásában, így fogyasztásának előnyeit mindenki érezheti (pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők számára nem ajánlott), legyen szó megelőzésről vagy egy már kialakult betegség kezeléséről, karbantartásáról.

Az alábbi pontokban részletesen tájékozódhat a csodálatos algafaj egyes szervekre, adott problémákra vonatkozó gyógyhatásáról:

A spirulina emésztésre gyakorolt pozitív hatásai

A spirulina fogyasztása hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, így segítve elő a tápanyagok felszívódását és az emésztőrendszer védelmét a különféle fertőzésekkel és baktériumokkal szemben. Rostjai kíméletesen tisztítják meg a bélfalat a káros lerakódásoktól, magas kvalitású fehérje, aminosav-tartalma pedig a fekélyek kezelésében érezteti áldásos hatását.

A spirulina és az anyagcsere-folyamatok szabályozása

A spirulina hatékonyan veszi fel a harcot a már népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegséggel szemben: inzulintermelést serkentő hatásából adódóan segít optimalizálni a vércukorszintet, valamint a betegséget gyakran kísérő vérnyomás- és koleszterinproblémák orvoslásában is fontos szerepet játszik.

A cukorbetegség kezelésén túl javítja a májfunkciót, kiemelkedő proteintartalma pedig anyagcsere-serkentő hatású, így a fogyókúrás étrend hatékony kiegészítője is lehet.

A spirulina mint az immunrendszer védelmezője

Kísérletek sora támasztja alá, hogy ez a gyulladáscsökkentő szuperalga szervezetünkben olyan antitestek, fehérjék és sejtek termelődését serkenti, melyek immunrendszerünk erősítése által védelmet nyújtanak a különböző fertőzésekkel, valamint a krónikus megbetegedésekkel szemben is.

A spirulina és a légzőszervek egészsége

Tüdőkapacitást fokozó hatása lévén pozitív eredményeket mutat az allergiás megbetegedések (rhinitis) és az asztma kezelésében.

A spirulina a szív és érrendszer szolgálatában

Az anyagcsere-betegségek gyakran járnak együtt szív- és érrendszeri panaszokkal, így a spirulina utóbbiak kezelésében is remek alternatívának bizonyul.

Optimalizálja a vér koleszterinkoncentrációját – a kártékony LDL-szintet csökkenti, míg az ún. ’jó koleszterin’, a HDL szintjét emeli; csökkenti a vérnyomást, növeli az érfalak rugalmasságát.

A spirulina agyműködést serkentő hatásai

B-vitamin komplex tartalmának köszönhetően fokozza az agyi aktivitást, természetes kedélyjavítónak is kiváló, és különösen nagy hasznát vehetjük stresszes időszakokban, fokozott szellemi igénybevétel esetén, emellett vegetáriánusok számára a lehető legjobb B-vitamin forrás. A spirulina kiemelkedő K-vitamin tartalma révén eredményesen veszi fel a harcot az időskori demenciával szemben is. Az idegrendszer védelme tekintetében még az áfonyánál is hatásosabbnak bizonyul.

A spirulina mint szépítőszer

A spirulina fogyasztásának pozitív hatásai nem csak belül érezhetőek, kívülről is láthatóak; fogyasztása ugyanis egészséges és rugalmas bőrt, hajat és körmöket eredményez. Jelentős klorofill tartama nyugtatja a bőrt, serkenti a sejtek anyagcsere-folyamatait, elősegítve azok regenerációját és növelve élettartamukat. Mivel ez a szuperalga rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, rendszeres fogyasztása a haj és körmök állapotának javulásában is megmutatkozik.

A spirulina fogyasztása terhesség ideje alatt

A spirulina alga magas tápértékkel bíró, természetes táplálék-kiegészítő lévén a terhesség és szoptatás ideje alatt is bátran alkalmazható.

A spirulina szerepe a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában

Számos áldásos hatású alkotóeleme mellett a spirulina bővelkedik xantofilban és metallotioninban is, melyek kiemelkedő szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, illetve már kialakult betegség esetén annak orvoslásában.

A spirulina felveszi a harcot az allergiával szemben is

A spirulina allergiával szembeni hatékonyságát elsősorban az adja, hogy képes elősegíteni az allergiás reakciókért felelős hisztamin vegyület lebontását, gátat szabva a kellemetlen tüneteknek, mint az orrfolyás és -viszketés, bőrön jelentkező kiütések, valamint emésztőszervi panaszok.

Spirulinát az állatoknak is!

A jótékony algafaj fentiekben felsorolt kedvező hatásai kedvenceink egészségi állapotán is megmutatkoznak, erősíti immun-, valamint szív- és érrendszerüket, mozgásszerveiket, emellett pedig fényes, egészséges szőrzetet és kellemesebb leheletet biztosít számukra.

Back to top