Geránium-illóolaj

Geránium

Minden, amit a geránium-illóolajról tudni kell

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Áttekintés

Geránium Geránium

A geránium (muskátli) illóolajat a Dél-Afrikában őshonos növényfaj, a Pelargonium graveolens leveleinek vízgőz-desztillációjával nyerik. A néphagyomány szerint számos egészségügyi állapotra használták.

A gerániumolajat számos régióban termesztik, többek között Európában és Ázsiában. A friss, virágos illatú rózsaszín virágnak számos fajtája és törzse létezik. Az egyes fajták illatukban különböznek, de összetételük, előnyeik és felhasználásuk tekintetében közel azonosak.

A gerániumolajat széles körben használják parfümök és kozmetikumok összetevőjeként. Az illóolajat az aromaterápiában is használják számos egészségügyi állapot kezelésére. Az aromaterápiában az illóolajokat diffúzorral belélegezzük, hordozóolajokkal hígítva a bőrre kenve nyugtató hatásúak.

A kutatók számos humán és állatkísérletben vizsgálták a geránium-illóolaj jótékony hatásait. Vannak anekdotikus bizonyítékok is az előnyeiről. Úgy gondolják, hogy antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik.

A geránium-illóolaj előnyei

A geránium-illóolaj egyes állapotok esetében jól kutatott, mások esetében azonban kevésbé vizsgált. Használata előtt mindenképpen egyeztessen orvosával, és ne helyettesítse a geránium-illóolajjal az előírt gyógyszert vagy kezelést.

A gerániumolaj a következő állapotok esetén lehet hasznos:

Pattanások, bőrgyulladás és gyulladásos bőrbetegségek.

A geránium-illóolajjal kapcsolatos tanulmányok 2017-es áttekintése szerint antibakteriális, antimikrobiális és antiszeptikus tulajdonságai miatt helyileg alkalmazva előnyös a pattanások, bőrirritáció és bőrfertőzések csökkentésére.

A geránium-illóolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén jótékonyan hatnak számos gyulladásos állapotra, beleértve a bőrt érintő állapotokat is. Egy tanulmány szerint a geránium-illóolaj ígéretesnek tűnik, mint potenciális gyulladáscsökkentő gyógyszer, kevés mellékhatással.

Ödéma

Egy állatkísérlet szerint a geránium-illóolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai jótékonyan hathatnak az ödéma okozta láb- és lábfejduzzanatra.

Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a geránium-illóolaj hozzáadása a fürdővízhez jó módszer lehet ennek az állapotnak a kezelésére. További kutatásokra van szükség a geránium-illóolaj ödémára gyakorolt hatásának vizsgálatához.

Orrtornácgyulladás

Az orrvesztibulitisz a rákgyógyszeres kezeléssel összefüggő kellemetlen állapot.

Egy kis megfigyeléses tanulmány és anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a geránium-illóolaj enyhítheti az ezen állapot által okozott orrpanaszokat, például a vérzést, a hegesedést, a fájdalmat, a szárazságot és a sebek kialakulását. A vizsgálathoz a geránium-illóolajat szezámolajjal keverték össze, és orrspray-ként használták olyan nőknél, akik mellrák miatt kemoterápiában részesültek.

Fertőzés

Több tanulmány szerint a geránium-illóolaj leküzdi a bakteriális fertőzéseket. A geránium-illóolaj antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így több baktériumtörzs ellen is hatásos.

Egy tanulmány szerint a geránium-illóolaj körülbelül olyan hatékony a baktériumtörzsek, például a Staphylococcus aureus elleni küzdelemben, mint az amoxicillin. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy nem volt hatékony a Listeria monocytogenes, egy másik baktériumtörzs ellen.

Neurodegeneratív betegség

Bizonyos neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór és az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) különböző mértékű neuroinflammációval járnak.

Egy tanulmány megállapította, hogy a citronellol, a geránium-illóolaj egyik összetevőjének magas koncentrációja gátolta a nitrogén-oxid termelést, csökkentve a gyulladást és a sejthalált az agyban.

A kutatók szerint a geránium-illóolaj előnyös lehet a neurodegeneratív betegségekben szenvedők számára, amelyek neuroinflammációval járnak.

Menopauza és perimenopauza

Egy tanulmány megállapította, hogy a geránium-illóolajjal végzett aromaterápia jótékonyan serkenti a nyál-ösztrogén kiválasztását.

A kutatók elmélete szerint a geránium-illóolaj értékes lehet a menopauza és a perimenopauza okozta csökkent ösztrogénszintű és egészségi állapotú tünetekkel küzdő nők számára.

Stressz, szorongás és depresszió

Az aromaterápia egyre inkább elterjedt, még a kórházi környezetben is. Egy randomizált, klinikai vizsgálatban először vajúdó nőkön azt találták, hogy az inhalált geránium-illóolaj nyugtató hatású volt és képes volt csökkenteni az első fázisú vajúdással járó szorongást.

Az anekdotikus bizonyítékok arra is utalnak, hogy a geránium-illóolaj elősegítheti a relaxációt és enyhítheti a depresszív hangulatot. Egy egereken végzett állatkísérletben a Reunion geránium (Pelargonium roseum willd) illóolaj-törzs nyugtató, antidepresszív hatásait elemezték, és megállapították, hogy hatékonyan csökkenti a stresszt.

Övsömör okozta fájdalom

Az övsömör gyakran eredményez posztherpeszes neuralgiát, egy nagyon fájdalmas állapotot, amely az idegrostokat és az ideg mentén futó bőrt érinti.

Egy tanulmány szerint a gerániumolaj helyi alkalmazása jelentősen csökkentette a posztherpeszes neuralgia utáni fájdalmat az alkalmazást követő perceken belül. Ezek a hatások átmenetiek voltak, és szükség szerint újbóli alkalmazást igényeltek.

Allergiák

Egy előzetes tanulmány szerint a geránium-illóolaj citronellol tartalma miatt potenciálisan hatásos lehet az allergiás reakciók csökkentésében. További vizsgálatokra van azonban szükség.

Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a helyi alkalmazás csökkentheti az allergiás reakciók okozta viszketést. Ez az illóolaj gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Sebkezelés

Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a geránium-illóolaj jótékonyan hathat a kisebb sebek vérzésének megállítására. Ezt azáltal érheti el, hogy felgyorsítja az alvadást és összehúzódásra készteti az ereket. Antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságai szintén jótékonyan hatnak a gyógyulásra.

Cukorbetegség

A geránium-illóolajat Tunéziában régóta használják népi gyógymódként a hiperglikémia csökkentésére.

Egy állatkísérlet megállapította, hogy a napi, szájon át történő adagolás jelentősen csökkentette a patkányok glükózszintjét. A kutatók azt javasolták, hogy a geránium-illóolaj előnyös lehet a cukorbetegek magas vércukorszintjének enyhítésére, de azt is jelezték, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Emberek nem fogyaszthatnak geránium-illóolajat. Embereken végzett kutatásokra még szükség van, de a diffúzorhoz adott vagy helyileg alkalmazott aromaterápia ugyanilyen hatással lehet.

Gerániumolaj vs. rózsa muskátliolaj

A geránium-illóolaj és a rózsa geránium-illóolaj a Pelargonium graveolens növényfaj különböző fajtáiból származik.

Összetételük és tulajdonságaik csaknem azonosak, így egyformán jótékony hatással vannak az egészségre. A rózsa geránium-illóolajnak kissé virágosabb illata van, amely a rózsáéhoz hasonlít.

Hogyan kell használni a gerániumolajat

A geránium-illóolaj hígítható hordozóolajjal, például szezámolajjal és helyileg alkalmazható a bőrön. Használhatja pattanások vagy viszkető bőr foltkezelésére, vagy masszázsolajként.

Néhány hordozóolaj allergiás reakciót okozhat, ha a bőrön alkalmazzák. Használat előtt végezzen foltpróbát egy kis területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem okoz reakciót.

Ha az illóolajokat hordozóolajjal hígítjuk, fontos, hogy kövessük a következő hígítási irányelveket. Felnőttek esetében kezdje úgy, hogy 2 teáskanál hordozóolajba 5 csepp illóolajat keverjen. Ez 2,5 százalékos hígításnak felel meg. Gyermekek esetében 2 teáskanál hordozóolajra 1-2 csepp illóolaj jut, ami biztonságos mennyiség.

Aromaterápiás kezelésként a gerániumolajat papírtörlőre vagy olyan ruhára is csepegtetheti, amelynél nem baj, ha elszíneződik. Szobadiffúzorba is tehetjük, hogy egy nagyobb tér illatosítására használjuk. Léteznek személyi használatú diffúzorok is, például aroma inhaláló pálcikák, amelyeket megtölthet olajjal és útközben belélegezhet.

Az illóolajokat soha nem szabad lenyelni.

A gerániumolaj mellékhatásai

Helyes használat esetén a gerániumolaj a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető. Néhány embernél bőrkiütés vagy égő érzés jelentkezhet, amikor a bőrön használja. Soha ne használjon semmilyen illóolajat a bőrön, hacsak nem hígítja hordozóolajjal.

Kis mennyiségű gerániumolajat néha pékárukhoz adnak, kis mennyiséget nyugodtan lenyelhetünk belőle. Nagy mennyiségű gerániumolaj lenyelésének hatásai nem ismertek.

Összefoglaló

A geránium-illóolajat évszázadok óta használják egészségügyi állapotok kezelésére. Tudományos adatok arra utalnak, hogy számos állapotra, például szorongásra, depresszióra, fertőzésre és fájdalomcsillapításra jótékonyan hathat. Úgy gondolják, hogy antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az illóolajok használata előtt mindig egyeztessen az orvossal és ne helyettesítse illóolajokkal az előírt kezelést.
Geránium-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: