Fodormenta-illóolaj

Fodormenta

A fodormenta-illóolaj 5 meglepő előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A fodormenta (Mentha spicata) a borsmentához hasonló mentafajta.

Ez egy évelő növény, amely Európából és Ázsiából származik, de ma már a világ öt kontinensén általánosan elterjedt. Nevét jellegzetes, lándzsa alakú leveleiről kapta.

A fodormenta kellemesen édes ízű, és gyakran használják fogkrémek, szájvizek, rágógumik és édességek ízesítésére.

Ez a menta nemcsak ízletes, de hasznos is lehet az Ön számára. Íme a fodormenta 5 meglepő egészségügyi előnye.

1. Jó az emésztési zavarokra

Fodormenta Fodormenta

A fodormentát általában az emésztési zavarok, hányinger, hányás és gázképződés tüneteinek enyhítésére használják.

A fodormentában természetesen előforduló (-)-karvon vegyületről kimutatták, hogy erősen gátolja az izomösszehúzódásokat az emésztőrendszerben, ami magyarázatot adhat arra, hogy ez a gyógynövény hogyan segít enyhíteni az emésztési zavarokat.

Egy nyolchetes randomizált vizsgálatban, amelyben 32 irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő személy vett részt, az egyik csoport egy fodormentát, citromfüvet és koriandert tartalmazó terméket kapott, valamint hasmenésre loperamidot, székrekedésre pedig psylliumot. A vizsgálat végén a fodormenta tartalmú kiegészítőt kapó emberek kevesebb hasi fájdalomról, kellemetlen érzésről és puffadásról számoltak be, mint a placebo csoportban lévők.

Ez a gyógynövény enyhítheti a kemoterápia okozta hányingert és hányást is. Egy vizsgálatban a bőrre felvitt fodormenta-illóolaj jelentősen csökkentette a hányinger és hányás előfordulását a placebóhoz képest.

Ezért, bár ennek a típusnak az emésztésre gyakorolt hatásairól szóló tanulmányok korlátozottak, néhány bizonyíték arra utal, hogy hasznos lehet.

A fodormenta bizonyítottan enyhíti az emésztési tüneteket, például a hányingert, a hányást, a hasi fájdalmat és a puffadást, bár további kutatásokra van szükség

2. Magas antioxidáns-tartalmú

Az antioxidánsok a növényekben található természetes kémiai vegyületek, amelyek segítenek megvédeni és helyreállítani a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyökök káros molekulák, amelyek oxidatív stresszhez vezethetnek.

Az oxidatív stresszt számos krónikus betegséggel, köztük szívbetegséggel, rákkal és cukorbetegséggel hozták összefüggésbe.

A fodormenta számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, beleértve a rozmarinsavat, a flavonokat és a flavanonokat, például a limonént és a mentolt.

Két evőkanál (11 gramm) fodormenta a C-vitamin – egy másik erős antioxidáns – napi referencia-bevitelének (RDI) 2%-át is biztosítja.

A kutatók szerint a fodormenta kiváló antioxidáns aktivitást mutat a szabad gyökökkel szemben. Egy vizsgálatban e gyógynövény kivonata megakadályozta a húsban a zsír oxidációját, és ugyanolyan hatékony volt, mint a szintetikus antioxidáns, a BHT.

A fodormenta magas arányban tartalmaz jótékony antioxidáns vegyületeket, amelyek segítenek a szabad gyökök által okozott károsodások elleni védelemben és azok helyreállításában

3. Javíthatja a memóriát

Van néhány bizonyíték arra, hogy ez a gyógynövény segíthet javítani a memóriát.

Tanulmányok kimutatták, hogy egereknél, amelyeknek fodormenta-kivonatot adtak, javult a tanulás és a memória, amit a labirintus-teszten nyújtott teljesítményük is mutatott. Korábbi, embereken végzett vizsgálatok szerint a mentaízű rágógumi rágása javíthatja a memóriát. Későbbi vizsgálatok azonban nem igazolták a jótékony hatását. Egy újabb vizsgálatban a memóriakárosodásban szenvedő idősebb felnőttek, akik napi 900 mg fodormenta-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőt kaptak, 15%-os javulást tapasztaltak a munkamemóriában.

Az ilyen típusú menta memóriára gyakorolt előnyeire vonatkozó bizonyítékok tehát korlátozottak, de ígéretesek - különösen az idősebb felnőttek esetében.

Néhány vizsgálat kimutatta a fodormenta-kivonat előnyeit a memóriára idősebb felnőtteknél, de további kutatásokra van szükség

4. Küzd a bakteriális fertőzések ellen

A fodormenta népszerű ízesítőanyag a fogkrémekben, leheletfrissítő cukorkákban és rágógumikban.

Azonban többet tesz, mint frissíti a leheletet - antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segíthet elpusztítani a szájban lévő, rossz leheletet okozó baktériumokat.

Tanulmányok megállapították, hogy a fodormenta-illóolaj többféle káros baktérium ellen is hatásos.

Ezenkívül kimutatták, hogy az élelmiszer eredetű betegségeket okozó baktériumok, köztük az E. coli és a Listeria ellen is hat.

A fodormenta antibakteriális hatású többféle káros baktériummal szemben, beleértve az élelmiszer eredetű betegségeket okozó baktériumokat, mint például az E. coli és a Listeria

5. Segíthet a vérnyomás csökkentésében

A fodormenta segíthet a magas vérnyomás csökkentésében.

Bár erre a potenciális tulajdonságra vonatkozó humán vizsgálatok nem állnak rendelkezésre, néhány tudományos bizonyíték arra utal, hogy ennek a gyógynövénynek jótékony hatásai lehetnek ebben a tekintetben.

A fodormentában található (-)-karvon nevű vegyületről kimutatták, hogy a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerekhez, a kalciumcsatorna-blokkolókhoz hasonlóan hat.

Valójában egy állatkísérletben a (-)-karvon 100-szor erősebbnek bizonyult az érösszehúzódások csökkentésében, mint a verapamil, egy általánosan használt vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

Bár a fodormenta vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatos bizonyítékok korlátozottak, a vizsgálatok azt mutatták, hogy az általános vérnyomáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan működik

Összefoglaló

A fodormenta egy finom, mentás gyógynövény, amely jótékony hatással lehet az egészségére.

Magas az antioxidáns és más jótékony növényi vegyület-tartalma, amelyek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében és az emésztés javításában. Még a stresszt is csökkentheti és javíthatja a memóriát.

Összességében a fodormenta nagyszerű kiegészítő.
Fodormenta-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: