Citronella-illóolaj

Citronella

Amit a citronella-illóolajról tudni kell

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A citronellaolaj egy illóolaj, amelyet a Cymbopogon nemzetségbe tartozó ázsiai fű gőzdesztillációjával állítanak elő. Ez az illatos fű a nevét a francia „citrombalzsam” szóból kapta virágos, citrusos aromájának köszönhetően.

Sok illóolajhoz hasonlóan a citronellaolajnak is vannak bizonyos előnyei. Kínában és Indonéziában évszázadok óta használják kiütések, fertőzések és egyéb egészségügyi állapotok kezelésére.

Manapság a citronellaolajat valószínűleg természetes rovarriasztóként ismerik a legjobban, de felhasználása és előnyei túlmutatnak a rovarok távoltartásán.

Milyen előnyei vannak a citronellaolajnak?

Citronella Citronella

A citronellát évszázadok óta különféle célokra használták, többek között

 • rovarriasztóként
 • gombaellenes szerként
 • parazitafertőzések kezelésére
 • a sebgyógyulás elősegítésére
 • hangulatjavításra vagy a fáradtság leküzdésére
 • parfümökben vagy ízesítő adalékként élelmiszerekben

De vajon támogatja-e a tudományos kutatás ezeket a felhasználásokat? Miközben a citronella és más illóolajok kutatása folytatódik, van néhány bizonyíték arra, hogy a citronellaolajnak vannak bizonyos egészségügyi előnyei.

Rovarriasztó

11 tanulmány 2011-es áttekintése a különböző citronella-készítmények hatékonyságát vizsgálta a szúnyogcsípés megelőzésében. Arra a következtetésre jutott, hogy a citronellaolaj és a vaníliarúdban található vanillin együttes használata akár három órán keresztül is védelmet nyújtott a szúnyogok ellen. A tanulmány azt is megállapította, hogy a DEET (a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga) sokkal hosszabb ideig nyújtott védelmet, mint a citronellaolaj önmagában.

Egy 2015-ös tanulmány összehasonlította a DEET, a citronellaolaj és az édesköményolaj szúnyogriasztó képességét. A kutatók azt találták, hogy a DEET által nyújtott védettség több mint 90 százalékos volt hat órán keresztül. A citronella és az édesköményolaj körülbelül 57, illetve 47 százalékos védettséget mutatott már két óra elteltével.

Egy másik tanulmány számos szúnyogriasztó hatásosságát értékelte és arra a következtetésre jutott, hogy a citronella gyertyák szúnyogriasztóként kevéssé használhatók.

A citronellát gyakran újra kell alkalmazni, hogy hatékony szúnyogriasztó legyen. Vanillinnel kombinálva azonban akár három órán át is védelmet nyújthat. A tanulmányok azt mutatják, hogy a szúnyogok távoltartásában nem olyan hatékony, mint a DEET.

Gombaellenes szer

Számos tanulmány kimutatta, hogy a citronellaolaj bizonyos gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amik segíthetnek gyengíteni vagy elpusztítani adott típusú gombákat, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

Egy 2013-as tanulmány értékelte a citronellaolaj gombaellenes hatását az Aspergillus niger néven ismert gombatörzs ellen. Úgy gondolják, hogy ez a gyakori gomba tüdő- és arcüregfertőzést okoz legyengült immunrendszerű embereknél. A tanulmány megállapította, hogy a citronellaolaj képes elpusztítani a gomba sejtfalát és a sejtben lévő élőlényeket, amelyek fertőzést okozhatnak. Ez arra késztette a kutatókat, hogy azt sugallják, hogy a citronellaolaj biztonságos és környezetbarát gombaölő szerként használható.

Egy korábbi tanulmány tíz illóolaj antibakteriális és gombaellenes hatását vizsgálta és megállapította, hogy a citronellaolaj mind a 12 vizsgált gomba ellen hatásos. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a citronellaolaj 22 baktériumból 15-öt tudott gátolni, míg az eukaliptusz-, citromfű-, borsmenta- és narancsolaj mind a 22 baktériumtörzs ellen hatásos volt.

Egy 2016-os publikáció a citronella és a fahéjolaj hatékonyságát vizsgálta a Candida albicans elleni küzdelemben, amely gomba fertőzéseket okozhat a szájban és a test más részein. Mindkét illóolaj kezdetben csökkentette az életképes mikroorganizmusok számát. 48 óra elteltével azonban a hatás nem volt jelentős. A szerzők azt sugallják, hogy bármelyik olaj oldatának napi alkalmazása hatékony lehet e gomba ellen.

Úgy tűnik, hogy a citronellaolaj hatékony gombaellenes szer. Egyes esetekben előfordulhat, hogy naponta újra kell alkalmazni a gombás fertőzések kordában tartása érdekében. Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, de nem olyan hatékony a baktériumok elpusztításában, mint néhány más illóolaj.

Sebgyógyulás

A legújabb kutatások alapján a citronellaolaj felgyorsíthatja a sebek gyógyulását. Ez különösen fontos lehet a cukorbetegek számára, mivel a sebek lassabban gyógyulnak ezzel az állapottal.

Egy 2016-os állatkísérletben a kutatók azt vizsgálták, hogy a citronellaolaj milyen hatással volt a Candida-fertőzött sebek gyógyulására cukorbeteg egerek esetében. A citronellaolajnak gomba- és gyulladáscsökkentő hatása is volt. A kutatók azt sugallták, hogy e két tényező kombinációja felgyorsította a sebgyógyulást.

A citronellaolaj gomba- és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek felgyorsítani a sebek gyógyulását. Az ezen a területen végzett kutatások azonban korlátozottak és több tanulmányt kell végezni az embereken annak meghatározásához, hogy mennyire hatékony.

Fogyás

Egy 2015-ös patkányokon végzett vizsgálat a citronellaolaj egyes összetevői belélegzésének a testsúlyra gyakorolt hatását értékelte. A kutatók azt találták, hogy a citronellaolaj összetevőinek belélegzése csökkenti az éhséget, csökkenti a koleszterinszintet és lassítja a súlygyarapodást.

Korlátozott kutatások kimutatták, hogy a citronella belélegzése súlycsökkenést és alacsonyabb koleszterinszintet eredményezett patkányokban. További tanulmányokat kell végezni annak megállapítására, hogy mennyire hatékony a fogyás az embereknél.

Az inhaláció élettani hatásai

Egy 2001-es tanulmány a citronella, a levendula és a rozmaring illóolajok belélegzésének hatásait vizsgálta. A levenduláról azt találták, hogy pihentető, a rozmaringnak pedig serkentő hatása van az agyra. A citronellának viszont összetettebb köztes hatása volt. A szerzők azt sugallják, hogy a citronella hatása egyénenként változhat.

Belélegezve a citronella egyes embereknél ellazító, másoknál pedig stimuláló hatást fejthet ki.

Hogyan kell használni

A citronellaolajat többféleképpen lehet használni. Íme néhány javaslat.

Permet

A spray alkalmazása jó lehet a szoba levegőjének a felfrissítésére, vagy rovarriasztóként a bőrre kenve. Citronellaolaj spray készítéséhez:

 1. Adjon 30-50 csepp citronellaolajat fél 100 ml vízhez és töltse egy spray-palackba
 2. Választható lépés: az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért fontolja meg egy diszpergálószer, például szolubol hozzáadását az oldathoz
 3. A permetezés előtt alaposan rázza fel az üveget

Mivel a citronellaolaj hatásideje rövidebb, mint a DEET-hez hasonló riasztószereké, gyakrabban kell újra alkalmaznia, ha rovarriasztóként használja.

Diffúzor

Diffúzor is használható az illat eloszlatására egy helyiségben. A permetezéshez hasonlóan ezt a módszert is használhatja a rovarok elriasztására vagy illatosításra.

A diffúzorokhoz általában használati utasítás tartozik. A citronellaolaj diffúzorban való biztonságos használatához feltétlenül kövesse a termékre vonatkozó utasításokat.

Masszázsolajok és krémek

Citronellaolajat adhatunk olajokhoz és krémekhez is, helyi alkalmazásra. A citronellaolaj ilyen módon történő használata elősegítheti a baktériumok és gombák elpusztítását a bőrön, valamint elősegítheti a sebek gyógyulását.

Az illóolajokat mindig hígítsa fel hordozóolajban, mielőtt felvinné a bőrre.

Masszázsolaj készítése:

 • Hígítsa fel a citronellaolajat hordozóolajban, például olívaolajban, jojobaolajban vagy kókuszolajban
 • 2,5 százalékos hígításhoz 50 csepp illóolaj hozzáadása javasolt 100 ml hordozóolajhoz
 • Érzékeny bőr esetén érdemes egy százalékos oldatot használni (20 csepp hordozóolaj/100 ml)

Krém vagy testápoló készítése:

 • Hígítsa fel a citronellaolajat illatmentes krémben vagy testápolóban
 • 1-2,5 százalékos hígítással normál bőrre (20-50 csepp/100 ml) vagy 0,5-1 százalékos hígítással érzékeny bőrre (10-20 csepp/100 ml)

Biztonsági tanácsok

Kövesse az alábbi tippeket a citronellaolaj biztonságos használatához:

 • Használat előtt mindig hígítsa fel megfelelően a citronellaolajat. Soha ne használjon hígítatlan citronellaolajat a bőrén.
 • Az illóolajok nagyon tömények és elfogyasztva mérgezőek lehetnek. A citronellaolajat tartsa távol gyermekektől és háziállatoktól.
 • Ne vegyen be belsőleg citronellaolajat.
 • Ha citronellaolajat használ aromaterápiára, győződjön meg róla, hogy a helyiség, ahol tartózkodik, jól szellőzik. Vegye figyelembe a gyermekeket és a háziállatokat, akik esetleg belélegezhetik az aromaterápiát. Egyes illóolajok veszélyesek.
 • Ha terhes, szoptat, vagy bármilyen vényköteles gyógyszert szed, beszéljen kezelőorvosával a citronellaolaj használata előtt.

Vannak mellékhatásai?

A citronellaolaj bőrirritációt vagy allergiát okozhat. Amikor ez megtörténik, a terület kipirosodhat, foltossá, viszketővé válhat vagy megduzzadhat.

Ha aggódik egy lehetséges bőrreakció miatt, próbáljon ki hígított citronellaolajat a bőr egy kis felületén, mielőtt helyi alkalmazásra használná. Ha reakció lép fel, kerülje a citronellaolaj vagy az azt tartalmazó termékek használatát.

Bár anafilaxiát, azaz súlyos allergiás reakciót nem dokumentáltak a citronellaolaj hatására, jó ismerni a jeleket, mivel orvosi vészhelyzetről van szó. Ezek a következők: légzési nehézség, zihálás vagy köhögés, duzzadt torok, vörös kiütés, szorító érzés a mellkasban, hányinger, hasmenés

Hogyan vásároljunk citronellaolajat

Citronellaolajat találhat természetes élelmiszerboltokban vagy az interneten.

A jó minőségű olaj megtalálásához tartsa szem előtt az alábbi tippeket:

 • Keresse a tudományos nevet a címkén - Cymbopogon nardus vagy Cymbopogon winterianus. A C. nardus-ra „ceyloni típus”, a C. winterianus-ra pedig „jávai típus” néven is hivatkozhatnak.
 • Vegye figyelembe, hogy a citromfű (Cymbopogon citratus) egy másik illóolaj, de hasonló a tudományos neve. Ha citronellát keres, ne keverje össze a kettőt.
 • Győződjön meg arról, hogy az olaj sötét színű üvegben van, mert a fény károsíthatja az illóolajokat.
 • Ha lehetséges, vásárlás előtt szagolja meg az olajat. A citronellának különleges illata van. Ha nem citronella illata van, ne vásárolja meg.
 • Legyen óvatos minden olyan állításnál, amely szerint a termék egy adott állapotot kezel.
 • Ellenőrizze a címkén a tisztasági nyilatkozatot. Ha a termék nem 100 százalékos illóolaj, a címkén jeleznie kell.

Összefoglaló

A citronellaolajat gyakran használják rovarriasztóként, bár a kutatások kimutatták, hogy gombaellenes tulajdonságai is lehetnek és segíthet a sebgyógyulásban.

Használhatja a citronellaolajat diffúzorban vagy spray-palackban, illetve hígíthatja olajban vagy keverheti krémekhez, mielőtt felvinné a bőrére.

Ha kérdései vagy aggályai vannak a citronellaolajjal kapcsolatban, beszéljen orvosával, mielőtt használná.
Citronella-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: