Rozmaring-illóolaj

Rozmaring

A rozmaring-illóolaj 14 előnye és felhasználási módja

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A rozmaring-illóolajnak egészségügyi előnyei lehetnek, többek között az agyműködés és a haj növekedésének támogatása.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy örökzöld cserje tűszerű levelekkel és fás illattal. Bár leginkább ételízesítőként ismert, világszerte az egyik legnépszerűbb aroma- és gyógynövény.

A rozmaring-illóolaját - amely a növény központi összetevőit, vagyis az esszenciát tartalmazza - kivonják és kis üvegekben árulják. Neve ellenére nem igazi olaj, mivel nem tartalmaz zsírt.

A rozmaringolaj népi gyógyászatban való felhasználása miatt számos tudós vizsgálja most a lehetséges egészségügyi előnyeit. Bár e kutatások többsége még csak most kezdődik, alátámasztja az olaj néhány hagyományos felhasználási módját, és bemutatja a lehetséges új felhasználási módokat.

Íme a rozmaring-illóolaj 14 lehetséges előnye és felhasználási módja.

1. Javíthatja az agyműködést

Rozmaring Rozmaring

Az ókori Görögországban és Rómában úgy gondolták, hogy a rozmaring erősíti a memóriát. A kutatások azt mutatják, hogy a rozmaringolaj belélegzése segít megelőzni az acetilkolin, a gondolkodás, a koncentráció és a memória szempontjából fontos agyi vegyi anyag lebomlását.

Amikor 20 fiatal felnőttnek matematikai kérdéseket tettek fel egy kis szobában, amelyet rozmaringolajjal permeteztek be, a sebességük és a pontosságuk egyenes arányban nőtt az olaj szórásának időtartamával. Emellett bizonyos rozmaringvegyületek szintje is megemelkedett a vérükben, ami azt mutatja, hogy a rozmaring már a légzéssel is bejuthat a szervezetbe. Hasonlóképpen, azok az ápolóhallgatók, akik tesztelés közben rozmaringolajat lélegeztek be, fokozott koncentrációról és információ-visszahívásról számoltak be, mint azok, akik levendulaolajat lélegeztek be, vagy egyáltalán nem lélegeztek be illóolajat.

Más kutatások szerint a rozmaring és más illóolajok belélegzése javíthatja az agyműködést a demenciában szenvedő idősebb felnőtteknél, beleértve az Alzheimer-kórban szenvedőket is.

Ne feledjük, hogy további kutatásokra van szükség.

A rozmaringolaj belégzése segíthet a koncentrációban és az információkra való emlékezésben, valamint az öregedés során is segítheti a memória működését, de további kutatásokra van szükség

2. Serkenti a haj növekedését

A hajhullás egyik leggyakoribb típusa az androgenetikus alopecia, ismertebb nevén a férfi kopaszság, bár a nőknél is előfordulhat. A rozmaringolaj úgy kezeli az androgenetikus alopeciát, hogy megakadályozza, hogy a tesztoszteron mellékterméke megtámadja a hajhagymákat, ami ennek az állapotnak az oka.

Amikor az androgenetikus alopeciában szenvedő férfiak hat hónapon keresztül naponta kétszer hígított rozmaringolajat masszíroztak a fejbőrükbe, ugyanolyan mértékű hajvastagság-növekedést tapasztaltak, mint azok, akik minoxidilt, egy gyakori hajnövesztő szert használtak. Ezenkívül a rozmaringolajat használók kevesebb fejbőrviszketésről számoltak be a minoxidilhoz képest, ami arra utal, hogy a rozmaring jobban tolerálható.

Más kutatások szerint a rozmaringolaj küzdhet a foltos hajhullás, az alopecia areata ellen, amely a 21 év alatti lakosság akár felét, 40 év felett pedig az emberek mintegy 20%-át érinti. Amikor az alopecia areatában szenvedő emberek hét hónapon keresztül naponta rozmaring-illóolaj-keverékkel dörzsölték be a fejbőrüket, 44%-uknál javulás mutatkozott a hajhullásban, szemben a kontrollcsoport mindössze 15%-ával, akik a semleges olajokat, a jojobát és a szőlőmagot használták.

A rozmaringolaj leküzdheti a hajhullás bizonyos típusait, beleértve a férfias kopaszodást és a foltos hajhullást

3. Segíthet a fájdalom enyhítésében

A népi gyógyászatban a rozmaringot enyhe fájdalomcsillapítóként használják.

Egy kéthetes vizsgálatban a vállfájdalommal küzdő stroke-túlélők, akik naponta kétszer 20 percen át akupresszúrával kevert rozmaringolaj-keveréket kaptak, 30%-os fájdalomcsökkenést tapasztaltak. Azoknál, akik csak akupresszúrát kaptak, a fájdalom 15%-kal csökkent.

Ezenkívül egy állatkísérlet megállapította, hogy a rozmaringolaj valamivel hatékonyabb volt a fájdalomcsillapításban, mint a paracetamol, egy gyakori, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszer.

A rozmaringolaj a népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként ismert, előzetes vizsgálatok alátámasztják fájdalomcsillapító hatását, és azt sugallják, hogy hatékonyabb lehet, mint a paracetamol

4. Elűz bizonyos bogarakat

Ha el akarja riasztani azokat a káros rovarokat, amelyek megcsíphetik vagy megfertőzhetik a kertjét, fontolja meg a rozmaringolajat a vegyi termékek természetes alternatívájaként.

Amikor egy rozmaringolaj-alapú rovarirtószert, az EcoTrolt üvegházi paradicsomnövényekre permetezték, 52%-kal csökkentette a kétpettyes pókhálós atkák populációját anélkül, hogy a növényeket károsította volna.

A rozmaring emellett segít elriasztani bizonyos vérszívó rovarokat, amelyek káros vírusokat és baktériumokat terjeszthetnek.

Amikor a rozmaringolajat 11 másik illóolajjal összemérték, ez fejtette ki a leghosszabb riasztó hatást a Zika vírust terjesztő Aedes aegypti szúnyogokra. A 12,5%-os higított rozmaringolaj 90 percen keresztül elriasztotta a szúnyogok 100%-át.

A rozmaringolajat természetes növényvédő szerekben használják bizonyos rovarok elpusztítására, ezenkívül az olaj segít elriasztani néhány vérszívó rovart, például bizonyos szúnyogokat

5. Enyhítheti a stresszt

Sok tényező okozhat stresszt - többek között az iskolai dolgozatok. A rozmaringolaj inhalálása segíthet csökkenteni a vizsgadrukkot. Amikor ápolóhallgatók rozmaringolajat lélegeztek be inhalátorból a vizsgaidőszak előtt és alatt, a pulzusszámuk körülbelül 9%-kal csökkent - míg rozmaringolaj nélkül nem történt jelentős változás.

Mivel a megnövekedett pulzusszám rövid távú stresszt és szorongást jelez, a rozmaringolaj természetes módon csökkentheti a stresszt. Továbbá, amikor 22 fiatal felnőtt 5 percig rozmaringolajat lélegzett be, nyálukban 23%-kal alacsonyabb volt a kortizol nevű stresszhormon szintje, mint azokéban, akik nem aromás vegyületet szagoltak. A megnövekedett kortizolszint elnyomhatja az immunrendszert, hozzájárulhat az álmatlansághoz és hangulatváltozásokat okozhat, egyéb lehetséges problémák mellett.

A rozmaringolaj egyszerű szagolgatása enyhítheti a stressz-szintet olyan helyzetekben, mint például a vizsgázás. A rozmaring csökkentheti a kortizol szintjét, egy olyan hormonét, amely káros hatással lehet a szervezetre.

6. Serkentheti a keringést

A rossz keringés gyakori panasz. Ezt leginkább a végtagokon vehető észre. Ha hideg ujjakat és lábujjakat tapasztal még viszonylag meleg hőmérsékleten is, érdemes megfontolni a rozmaringolaj használatát.

Egy tanulmányban egy Raynaud-kórban (rontja a keringést) szenvedő nő rozmaringolaj-keverékkel masszírozta a kezét, és azt tapasztalta, hogy ez jobban felmelegítette az ujjait, mint egy semleges olaj. Ezeket a hatásokat hőkamerás vizsgálat is megerősítette. A Raynaud-kórban szenvedők ujjaiban és lábujjaiban lévő erek összeszűkülnek, amikor fáznak vagy stresszelnek, ami miatt azok elvesztik színüket és kihűlnek.

A rozmaringolaj segíthet azáltal, hogy kitágítja az ereket, ezáltal felmelegíti a vért, így az könnyebben eljut az ujjakhoz és a lábujjakhoz. További kutatásokra van szükség ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez, de a rozmaring érdemes, olcsó kísérletnek bizonyulhat.

Ha hideg ujjakat vagy lábujjakat tapasztal, a rozmaringolajjal való masszírozás segíthet felmelegíteni azokat, valamint segíthet az olyan állapotokon, mint a Raynaud-kór, de további kutatásokra van szükség

7. Felpörgethet

A rozmaringolajat a népi gyógyászatban gyakran használják szellemi megterhelés és fáradtság esetén. Amikor 20 egészséges fiatal felnőtt rozmaringolajat inhalált, arról számoltak be, hogy mintegy 30%-kal szellemileg felfrissültebbnek és 25%-kal kevésbé álmosnak érezték magukat, mint amikor placebo olajat szagoltak.

Ez az éberségnövekedés az agyhullámok változásának, valamint a szívritmus, a légzés és a vérnyomás emelkedésének köszönhető.

A hígított rozmaringolaj bőrre kenve hasonló előnyökkel járhat, mivel ezen az úton is eljuthat az agyba. Egy vizsgálatban a hígított rozmaringolaj bőrre történő felvitele 35 egészséges embernél 20 perc elteltével jelentősen nagyobb figyelmet, éberséget, energiát és vidámságot okozott, mint a placeboolaj használata esetén.

Még mindig több kutatásra van szükség ezen a területen, hogy ezeket az eredményeket megerősítsék.

Néhány kisebb tanulmány arra utal, hogy a rozmaringolaj fokozhatja a figyelmet, az éberséget, az energiát és a hangulatot, mégis, több kutatásra van szükség

8. Csökkentheti az ízületi gyulladást

Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a rozmaringolaj segíthet csökkenteni a szöveti gyulladást, amely duzzanathoz, fájdalomhoz és merevséghez vezethet. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a fehérvérsejtek vándorlását a sérült szövetekbe, amik gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabadítanak fel.

Amikor a reumás ízületi gyulladásban szenvedő embereket hetente háromszor 15 perces térdmasszázsban részesítették rozmaringolaj-keverékkel, két hét alatt 50%-kal csökkent a gyulladásos térdfájdalom, míg azoknál, akik nem kapták az olajat, 12%-kal.

A reumatoid artritisz egy autoimmun állapot, amelyben a szervezet saját immunrendszere megtámadja a szöveteket, például a térdet és más ízületeket, megsértve az ízületi burkolatot és gyulladást okozva.

További kutatásokra van szükség a rozmaring gyulladásra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A hígított rozmaringolaj helyi alkalmazása segíthet a gyulladás csökkentésében sérülések és reumatoid artritisz esetén, ennek megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség

9-13. Egyéb felhasználások

A tudósok a rozmaringolaj számos más felhasználását is vizsgálják, de a humán vizsgálatok hiányoznak.

A kémcsőben végzett vizsgálatok nem egyenértékűek azokkal a humán kutatásokkal, amelyek az illóolajokat inhalációval vagy helyi alkalmazással tesztelik, amelyek használata elfogadott az emberek számára.

Ezenkívül néhány állatkísérletben rozmaringolajat szájon át alkalmaztak, de ez nem ajánlott. Az illóolajokat nem szabad lenyelni.

Ennek ellenére a rozmaringolaj hasznos lehet:

  • Rák: A rozmaringolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ami a kémcsöves vizsgálatok szerint a rákos sejtek ellen küzdhet.
  • Máj és emésztőrendszeri egészség: A rozmaringolaj serkentheti az epe felszabadulását, ami fontos a zsíremésztésben, és aktiválhatja a saját antioxidáns védelmi mechanizmusokat a máj védelme érdekében.
  • Ételmérgezés: A rozmaringolaj segíthet gátolni az ételmérgezést okozó baktériumok bizonyos törzseinek növekedését. Ehhez pontos, nagyon kis mennyiségű, élelmiszeripari minőségű olajat kell használni. Ne kísérletezzen ezzel otthon.
  • Antibiotikum mellékhatások: A rozmaring és más illóolajok növelhetik bizonyos antibiotikumok hatékonyságát. Ez lehetővé teheti ezen gyógyszerek kisebb adagjának alkalmazását, ami csökkentheti a mellékhatásokat.
  • Antibiotikum-rezisztencia: A rozmaring és más illóolajok gyengíthetik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sejtfalát - nemcsak károsítva azokat, hanem lehetővé téve az antibiotikumok bejutását is.

A rozmaringolaj lehetséges jövőbeli felhasználási területei közé tartozik a rák és az ételmérgezések megelőzése, valamint a máj és az emésztőrendszer egészségének támogatása. Még nem végeztek humán vizsgálatokat ezekről a hatásokról.

14. Könnyen használható

A rozmaringolaj belélegezhető vagy helyileg alkalmazható. Nagyon koncentrált, ezért egyszerre csak néhány cseppet használjon belőle. A kis üvegekben, amelyekben árulják, cseppentő van, amely megkönnyíti az egyes cseppek adagolását.

Bár egyes gyártók azt állítják, hogy az illóolajok lenyelése vagy fogyasztása biztonságos, ezt nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, különösen hosszú távon. Az illóolajokat soha nem szabad lenyelni.

Íme néhány egyszerű irányelv a rozmaringolaj inhalálására vagy helyi alkalmazására vonatkozóan.

Inhalálás

A rozmaringolaj belélegzésének legegyszerűbb módja, ha kinyitja az üveget és belélegzi. Alternatív megoldásként néhány cseppet helyezhet egy ruhára vagy zsebkendőre, és tartsa az arca közelébe.

Sokan használnak aromaterápiás diffúzort, amely az illóolajat a környező levegőbe juttatja.

Általában kerülje, hogy a diffúzort csecsemők vagy kisgyermekek közelébe helyezi, mivel nehéz megállapítani, hogy mekkora mennyiséget lélegeznek be.

Helyileg történő alkalmazása

A rozmaring és más illóolajok könnyen felszívódnak a véráramba, ha a bőrre kenjük őket.

Az illóolajokat általában semleges hordozóolajjal, például jojobaolajjal javasolt hígítani. Ez segít megelőzni a bőr esetleges irritációját és az olaj idő előtti elpárolgását.

Íme néhány általános irányelv a helyi használatra szánt olajok hígítására vonatkozóan:

Hígítás helyi használatra (csepp/hordozóolaj): csecsemők 0,3% (1 csepp/1 evőkanál), gyermekek 1% (1 csepp/1 teáskanál), felnőttek 2-4% (3-6 csepp/1 teáskanál)

Miután felhígította, vigye fel az olajat a talpára vagy a célzott testrészre, például a fájó izomra. Ezután dörzsölje az olajat a bőrébe. Ez javítja a véráramlást és az olaj felszívódását.

Kerülje a rozmaring és más illóolajok alkalmazását sérült bőrre vagy érzékeny területek, például a szem közelében.

Általánosságban azt tanácsolják, hogy kerülje a rozmaringolajat, ha terhes, vagy ha epilepsziás, illetve magas a vérnyomása. A rozmaringolaj az utóbbi két állapotot súlyosbíthatja.

A rozmaringolajat belélegezheti vagy a bőrére kenheti. Egy diffúzor segíthet eloszlatni az illóolajat a szobában. Ha a rozmaringolajat helyileg használja, hígítsa fel hordozóolajjal, például jojobaolajjal, hogy elkerülje a bőrirritációt.

Összefoglaló

A rozmaring-illóolaj, amely a közönséges konyhai gyógynövényből származik, régóta népszerű a népi gyógyászatban, és most tudományos vizsgálatokban is jótékony hatásúnak bizonyul.

Bár a kutatások többsége kezdetleges, a tanulmányok megjegyzik, hogy ez az illóolaj javíthatja az egészséget a mentális fókusz és a memória javításával, a hajhullás elleni küzdelemmel, a fájdalom és a gyulladás enyhítésével, bizonyos rovarok elűzésével és a stressz enyhítésével.

Ha szeretné kipróbálni a rozmaringolajat, egyszerűen inhalálja, vagy hígított változatát helyileg alkalmazza. Ne feledje, hogy az olaj nagyon koncentrált, ezért egyszerre csak néhány cseppre van szükség.
Rozmaring-illóolajat akarok!

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: