shop@biomenu.hu     +36 30 2492358 (munkanapokon 09:00-17:00)

Kurkumás-gyümölcsös rizs

Különlegesen finom és egészséges egytálétel.

Nagyításhoz klikk a képre

Igen, ezt az ételt a szokásosnál talán tovább tart elkészíteni. De tekintsük szívügyünknek, mert a hozzávalók beszerzése egyszerű és az eredmény különlegesen finom!

Hozzávalók

  • 2 g BioMenü BIO őrölt KURKUMA
  • 80 g BioMenü BIO fehér FAEPER
  • 70 g sótlan, hámozott pisztácia
  • 70 g mandula lereszelve
  • 400 g rizs
  • 1 narancs frissen hámozott héja
  • 120 g cukor
  • 2 db közepes, meghámozott sárgarépa gyufaszál méretre aprítva
  • 50 g mazsola
  • 1-2 g őrölt sáfrány
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 g őrölt kardamom
  • 1-2 g őrölt kömény
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • finom só

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Terítsük el egyenletesen a pisztáciát egy keretes sütőlapon és addig pirítsuk, amíg elkezd barnulni (kb. 4 perc). Hagyjuk kihűlni, aprítsuk fel késsel és tegyük félre.

Terítsük el egyenletesen a mandulát is a sütőlapon, pirítsuk aranybarnára, (kb. 5-8 perc), hagyjuk kihűlni, tegyük félre.

Öblítsük át a rizst és főzzük időnként óvatosan megkeverve egy nagy fazék forró sós vízben, amíg szemek kezdenek megnyúlni, de még nem puhulnak (kb. 6-7 perc), tegyük a keretes sütőlapra és hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, távolítsuk el a narancs héját és vékonyan, hosszában szeleteljük fel (a húsára nem lesz szükség, félretehetjük).

Lassú kevergetés mellett forraljuk fel a cukrot kb. 3 dl vízben, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, adjuk hozzá a narancs héját és sárgarépaszálakat és főzzük tovább amíg a répa megpuhul (kb. 15 perc) és tegyük félre.

Keverjük össze a faepret és a mazsolát egy kis tálban, öntsük fel forró vízzel, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le és ezt is tegyük félre.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk össze a vajat és 1 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, és főzzük gyakran kevergetve, amíg barnulni-puhulni kezd (kb. 8 perc). Készítsünk fűszerkeveréket a sáfrány, kardamom, kömény, kurkuma felhasználásával, öntsük a felét a serpenyőbe és folyamatos kevergetés közben főzzük, amíg illatozni kezd (kb. 1 perc).

Csökkentsük a hőmérsékletet és gyakran kevergetve főzzük össze a a faeper-mazsola keverékkel (kb. 3 perc).

Keverjük hozzá a pisztáciát, mandulát és a narancs héj-sárgarépa mixet, sózzuk meg és tegyük félre.

Nagy méretű tepsiben, közepes lángon melegítsük elő a maradék 3 evőkanál olajat és adjuk hozzá az előfőzött rizs felét egyenletesen elterítve, szórjuk rá a gyümölcs és mag keveréket,majd borítsuk be a maradék rizzsel.

Végül fakanállal szúrjunk 5-6 mély lyukat, amelyen a gőz távozni tud.

Szitáljuk a tetejére a maradék Kurkumás fűszerkeveréket, fedjük le tiszta konyharuhával, majd egy tepsihez megfelelő méretű fedővel és rögzítsük a kendő laza sarkait a fedő tetején (pl. fa ruhacsipesszel).

Főzzük amíg gőzölögni kezd, (kb. 6-8 perc), majd vegyük le a hőt nagyon alacsonyra és főzzük keverés nélkül, amíg a rizs megpuhul és az alsó réteg enyhén pirulni kezd (kb. 30-40 perc).

Hámozzuk meg és daraboljuk fel a koktélparadicsomokat és óvatosan keverjük hozzá.

Kínáljuk széles tálalóedényben, ha az alsó megpirult réteg összekérgesedett, törjük villával darabokra, mert az is nagyon finom!

Jó egészséget kínál a BioMenü Csapata!

Az elkészítéshez szükséges termékeink

Back to top