Kurkumás-gyümölcsös rizs
Különlegesen finom és egészséges egytálétel.
Nagyításhoz klikk a képreIgen, ezt az ételt a szokásosnál talán tovább tart elkészíteni. De tekintsük szívügyünknek, mert a hozzávalók beszerzése egyszerű és az eredmény különlegesen finom!
Hozzávalók
- 2 g BioMenü BIO őrölt KURKUMA
- 80 g BioMenü BIO fehér FAEPER
- 70 g sótlan, hámozott pisztácia
- 70 g mandula lereszelve
- 400 g rizs
- 1 narancs frissen hámozott héja
- 120 g cukor
- 2 db közepes, meghámozott sárgarépa gyufaszál méretre aprítva
- 50 g mazsola
- 1-2 g őrölt sáfrány
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 g őrölt kardamom
- 1-2 g őrölt kömény
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 4 evőkanál olívaolaj
- 6-8 szem koktélparadicsom
- finom só
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Terítsük el egyenletesen a pisztáciát egy keretes sütőlapon és addig pirítsuk, amíg elkezd barnulni (kb. 4 perc). Hagyjuk kihűlni, aprítsuk fel késsel és tegyük félre.
Terítsük el egyenletesen a mandulát is a sütőlapon, pirítsuk aranybarnára, (kb. 5-8 perc), hagyjuk kihűlni, tegyük félre.
Öblítsük át a rizst és főzzük időnként óvatosan megkeverve egy nagy fazék forró sós vízben, amíg szemek kezdenek megnyúlni, de még nem puhulnak (kb. 6-7 perc), tegyük a keretes sütőlapra és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, távolítsuk el a narancs héját és vékonyan, hosszában szeleteljük fel (a húsára nem lesz szükség, félretehetjük).
Lassú kevergetés mellett forraljuk fel a cukrot kb. 3 dl vízben, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, adjuk hozzá a narancs héját és sárgarépaszálakat és főzzük tovább amíg a répa megpuhul (kb. 15 perc) és tegyük félre.
Keverjük össze a faepret és a mazsolát egy kis tálban, öntsük fel forró vízzel, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le és ezt is tegyük félre.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk össze a vajat és 1 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, és főzzük gyakran kevergetve, amíg barnulni-puhulni kezd (kb. 8 perc). Készítsünk fűszerkeveréket a sáfrány, kardamom, kömény, kurkuma felhasználásával, öntsük a felét a serpenyőbe és folyamatos kevergetés közben főzzük, amíg illatozni kezd (kb. 1 perc).
Csökkentsük a hőmérsékletet és gyakran kevergetve főzzük össze a a faeper-mazsola keverékkel (kb. 3 perc).
Keverjük hozzá a pisztáciát, mandulát és a narancs héj-sárgarépa mixet, sózzuk meg és tegyük félre.
Nagy méretű tepsiben, közepes lángon melegítsük elő a maradék 3 evőkanál olajat és adjuk hozzá az előfőzött rizs felét egyenletesen elterítve, szórjuk rá a gyümölcs és mag keveréket,majd borítsuk be a maradék rizzsel.
Végül fakanállal szúrjunk 5-6 mély lyukat, amelyen a gőz távozni tud.
Szitáljuk a tetejére a maradék Kurkumás fűszerkeveréket, fedjük le tiszta konyharuhával, majd egy tepsihez megfelelő méretű fedővel és rögzítsük a kendő laza sarkait a fedő tetején (pl. fa ruhacsipesszel).
Főzzük amíg gőzölögni kezd, (kb. 6-8 perc), majd vegyük le a hőt nagyon alacsonyra és főzzük keverés nélkül, amíg a rizs megpuhul és az alsó réteg enyhén pirulni kezd (kb. 30-40 perc).
Hámozzuk meg és daraboljuk fel a koktélparadicsomokat és óvatosan keverjük hozzá.
Kínáljuk széles tálalóedényben, ha az alsó megpirult réteg összekérgesedett, törjük villával darabokra, mert az is nagyon finom!
Jó egészséget kínál a BioMenü Csapata!