Triphala infó

Triphala infó

Mik a triphala előnyei?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Talán még sohasem hallottál a triphaláról, de már több mint 1000 éve gyógyítószerként használják.

A triphala egy növényi keverék három, Indiából származó gyógynövényből. A világ egyik legrégebbi egészségügyi rendszerében, a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják, amely a 3000 évvel ezelőtti Indiából ered.

Számos állítólagos egészségügyi előnye miatt a triphala egyre népszerűbbé vált a világ minden táján.

Mi az a triphala?

A hagyományos ájurvédikus orvostudományban a triphalát már az ókori idők óta használják, a gyomorbetegségektől a fogászati problémák kezeléséig. Úgy vélik, hogy növeli az élettartamot és az általános egészséget is javítja.

Poliherbál gyógyszer, ami azt jelenti, hogy több gyógynövényből áll.

Az ájurvédikus orvostudományban, a hagyományos betegségmegelőzésre és egészségfenntartásra összpontosító, poliherbál készítményeket alkalmaznak.

Vélekedések szerint a szinergikus gyógynövények kombinációja hatékony terápiát eredményez és hozzájárul az eredményes kezeléshez, jobban, mint bármelyik önálló komponens.

A triphala az alábbi három, Indiában őshonos növény szárított gyümölcsének keveréke.

Amla (emblica officinalis)

Nagyításhoz klikk a képre

Más néven indiai egres, fontos szerepet játszik az ájurvédikus gyógyászatban.

Ez az egyik legrégebbi ismert, indiai ehető gyümölcs. Az indiai egres egy Indiában országszerte előforduló kis- és közepes méretű fa ehető gyümölcse. A bogyók savanyú, fanyar ízűek és rostos szerkezetűek. Emiatt a bogyókat gyakran pácolják, cukorszirupban áztatják vagy ételekbe főzik, az ízhatás fokozása érdekében.

Az indiai egres és kivonata az ájurvédikus gyógyászatban a székrekedés és a rák megelőzésére és kezelésére is használatos.

Az indiai egres nagyon tápláló, magas C-vitamin-, aminosav- és ásványianyag tartalmú.

Ezenkívül olyan erőteljes növényi vegyületeket is tartalmaz, mint a fenol, a tannin, a rutin, a kurkumin és az emblikol.

Számos laboratóriumi vizsgálat azt sugallja, hogy az indiai egresnek erős rákellenes tulajdonságai vannak. Például laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy az indiai egres-kivonat gátolja a méhnyak- és petefészekrák-sejtek növekedését.

Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az indiai egres megakadályozza az emberben a rák kialakulását.

Bibhitaki (terminalia bellirica)

Nagyításhoz klikk a képre

A terminalia bellirica egy nagy fa, amely jellemzően Délkelet-Ázsiában nő. Az ájurvédikus orvostudományban „bibhitaki” néven ismert, ahol a fa gyümölcse gyakori betegségek, például bakteriális- és vírusos fertőzések kezelésére szolgál.

A bibhitaki tanninokat, ellagsavat, gallus-savat, lignánokat és flavonokat tartalmaz, valamint számos más hatékony növényi vegyületet, amelyekről úgy gondolják, hogy felelősek a gyógyászati tulajdonságaiért.

Ez a hatásos gyógynövény-készítmény számos felhasználási módot kínál és segíthet az orvosi problémák széles körének kezelésében.

A bibhitaki különösen ismert gyulladásgátló tulajdonságairól. Az egyik vizsgálatban 500 mg terminalia bellirica lényegesen csökkentette a húgysavszintet köszvényben szenvedő betegeknél, továbbá a gyulladásos állapotot, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben.

A bibhitakit gyakran használják az ájurvédikus gyógyszerekben a cukorbetegség és a vércukorszint szabályozásának kezelésére. Ez azért lehetséges, mert a bibhitakinak magas gallus-sav, ellagsav és kétféle fitokémiai anyag tartalma van, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, az inzulinérzékenységre és a testtömegre. Ezek a növényi összetevők elősegítik a hasnyálmirigy inzulin kiválasztását, valamint állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a magas vércukorszintet és javítják az inzulinrezisztenciát.

Haritaki (terminalia chebula)

Nagyításhoz klikk a képre

A terminalia chebula egy gyógynövényfa, amely a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és Thaiföldön nő. Ez a növény az ájurvédában „haritaki” néven ismert, ahol a terminalia chebula fa kis, zöld gyümölcsét használják gyógyszerként. Ez a triphala egyik fő összetevője. A haritakit nagy becsben tartják az ájurvédában és gyakran a „gyógyszerek királyának” nevezik.

Ősidők óta használják számos állapot javítására, beleértve a szívbetegségeket, az asztmát, a fekélyeket és a gyomorbetegségeket.

A haritaki olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, mint a terpének, polifenolok, antocianinok és flavonoidok, amelyek mindegyike hathatós egészségügyi előnyökkel jár. Tanulmányok kimutatták, hogy a haritaki erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Emellett a haritakit az ájurvédikus gyógyászatban az emésztési problémák, például a székrekedés kezelésére is használják. Állatkísérletek kimutatták, hogy a haritaki-kezelés növeli a bél-tranzit időt, ami segíthet a székrekedés enyhítésében.

A triphala hatásos gyógynövény, amely haritakiból, bibhitakiból és amlából áll. A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják a betegségek megelőzésére és számos tünet kezelésére, beleértve a székrekedést és a gyulladást.

A triphala lehetséges egészségügyi előnyei

A triphala támogathatja számos közönséges betegség kezelését és krónikus betegségek megelőzését.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A triphala számos antioxidánst tartalmaz, amelyek védőfunkciót látnak el a szervezetben.

C-vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, tanninokat és szaponinokat tartalmaz, valamint más hatásos növényi vegyületeket. Ezek a vegyületek segítenek a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz leküzdésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket idézhetnek elő.

Kimutatták, hogy az antioxidánsokban magas étrend csökkenti a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség és a korai öregedés kockázatát.

Mi több, állatkísérletekben kimutatták, hogy a triphala csökkenti az arthritis által okozott gyulladást és károsodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokkal bevitele is előnyökkel járhat, beleértve a szívbetegség elleni védelmet, a sportteljesítmény javítását és a gyulladás csökkentését.

Megvédhet bizonyos ráktípusokkal szemben

Számos laboratóriumi és állatkísérletben kimutatták, hogy a triphala védelmet nyújt bizonyos ráktípusok ellen. Kimutatták például, hogy gátolja a limfóma, valamint a gyomor- és hasnyálmirigy-rák növekedését egerekben. Ez a gyógynövénytartalmú orvosság a laboratóriumi vizsgálatokban a vastagbél- és a prosztataráksejtek pusztulását okozza.

A kutatók úgy találták, hogy a triphala nagy mennyiségű erős antioxidánsai, például a gallus-sav és a polifenolok hatásosak lehetnek a rák elleni küzdelemben.

Annak ellenére, hogy ezek az eredmények ígéretesek, a biztonság és a hatékonyság értékeléséhez humán kísérletek szükségesek.

Megvédhet a fogbetegségektől és a szuvasodástól

A triphala számos szempontból előnyös lehet a fogak egészségére.

A triphala antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megakadályozni a plakk kialakulását, az üregek és a gingivitisz (fogínygyulladás) okát.

Egy 143 gyermeken végzett vizsgálat szerint a triphala-kivonatot tartalmazó szájvízzel való öblítés csökkentette a lepedékképződést, az ínygyulladást és a baktériumok elszaporodását a szájban.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a triphala-alapú szájvíz kezelés jelentősen csökkentette a plakkot és az ínygyulladást kórházi kezelésben részesülő, periodontális betegségben szenvedő betegeknél.

Támogathatja a fogyást

Néhány tanulmány kimutatta, hogy triphala segíthet a zsírégetésben, különösen a hasi területen.

Egy tanulmányban triphalával kiegészített, magas zsírtartalmú étrenddel táplált patkányoknak szignifikánsan csökkent a testtömege, az energia-bevitele és a testzsírja, szemben azokkal az rágcsálókkal, amelyeket nem kaptak triphalát.

Egy másik, 62 elhízott felnőttnél végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy azok, akik napi 10 gramm triphala port kaptak, nagyobb súlycsökkenést, derék- és csípőkerület csökkenést értek el, mint azok, akik placebót kaptak.

Természetes hashajtóként használható

A triphalát ősidők óta használják természetes emésztési problémák kezelésére, mint például a székrekedés. Alternatívája a recept nélkül kapható hashajtóknak és hatékonyságát több tanulmányban is kimutatták.

Az egyik vizsgálatban izabgol-héjjal, senna-kivonattal és triphalával kezelt betegeknél a székrekedés tünetei jelentősen mérséklődtek, beleértve a feszülés csökkenését és a teljes kiürülést.

Egy másik, gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedő betegeken végzett vizsgálatban a triphala csökkentette a székrekedést, a hasi fájdalmat és a puffadást és javította a bélmozgások gyakoriságát és konzisztenciáját.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a bélgyulladást és javítja a bélrendszeri károsodást.

A triphala erős gyulladáscsökkentő keverék, amely segíthet bizonyos ráktípusokok és más krónikus betegségek elleni védelemben. A vizsgálatok kimutatták, hogy segíthet a székrekedés kezelésében, a fogászati problémák megoldásában és a fogyásban.

Lehetséges mellékhatások

Míg a triphalát általában biztonságosnak tartják és potenciális egészségügyi előnyöket kínál, néhány embernél mellékhatásokat okozhat. Természetes hashajtó hatása miatt hasmenést és hasi diszkomfortot okozhat, különösen nagy dózisban.

A triphala nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek és nem adható gyermekeknek. Nincs tudományos tanulmány a triphala használatáról ezekben a populációkban, ezért biztonsága nem garantálható.

Továbbá kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel vagy csökkentheti azok hatékonyságát, beleértve a vérhígítószereket, mint például a warfarin.

A triphala egyik fő összetevője az indiai egres, ami egyes embereknél fokozhatja a vérzés és a véraláfutás kockázatát, így nem biztonságos vérzékeny betegek számára.

Ezen okokból fontos, hogy megkérdezze orvosát, mielőtt használná a triphalát vagy más kiegészítőt.

A triphala hasmenést és bélrendszeri kényelmetlenséget okozhat egyes embereknél, továbbá reakcióba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Gyermekeknek, terhes és szoptató nőknek, valamint vérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell.

Hogyan kell használni triphalát?

A maximális felszívódás érdekében javasoljuk, hogy a triphalát éhgyomorra, étkezések között fogyassza.

Az ajánlott napi adag – jellemzően – 500 mg és 1 gramm között mozog, bár nagyobb mennyiségek használhatók például székrekedés esetén.

A porított változatot meleg vízzel és mézzel keverjük össze, étkezés előtt kell bevenni.

Nyugtató italt lehet belőle készíteni ghee-vel – egyfajta tisztított vajjal – és forró vízzel összekeverve. Mézzel keverve pedig krémet készíthetünk belőle.

A nagy dózis hasmenéses tüneteket okozhat, ezért a legjobb, ha kisebb adaggal kezdjük és fokozatosan emeljük fel azt az ajánlott mennyiségig.

Bár a legtöbb ember számára a triphala biztonságosnak tekinthető, használat előtt forduljon orvosához, a biztonság és a megfelelő használat biztosítása érdekében.

A triphala számos kiszerelésben elérhető, de a leggyakoribb kapszula vagy por formájában. A nagyobb dózisok emésztési zavarokat okozhatnak, így a használatát kis mennyiséggel kell kezdeni.

Zárszó

A triphala az ősi ájurvédikus gyógyászat egyik alapanyaga, amely számos betegség kezelésével vált népszerű gyógynövénnyé.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy segíthet megelőzni a gyulladást, valamint laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy lehetséges, hogy védelmet nyújtanak bizonyos ráktípusok ellen.

Természetes alternatív kezelésként használják a székrekedés és a fogászati problémák, mint például a lepedékképződés és az ínygyulladás ellen. Továbbá segíthet a fogyásban.

Használata olyan sok állítólagos egészségügyi előnyt nyújt, hogy a triphalát érdemes természetes gyógyszerként alkalmazni a napi rutin során.
Triphalát akarok!

Back to top